Królik Posted May 24, 2011 Report Share Posted May 24, 2011 PILNIE, naprawdę bardzo pilnie (godzina-dwie) potrzebuję schemat organizacyjny niemieckiej kompanii piechoty, możliwie aktualny. Dacie radę mi pomóc? Quote Link to post Share on other sites
Jackobik Posted May 24, 2011 Report Share Posted May 24, 2011 (edited) http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/3/3c/Germany_Army.png o to chodzi? :f Edited May 24, 2011 by Jackobik Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted May 24, 2011 Author Report Share Posted May 24, 2011 Nie, chodzi o schemat organizacyjny KOMPANII piechoty. Czyli podział na plutony, drużyny, sekcje, etc., z wyszczególnieniem uzbrojenia. Konkretnie poszukuję informacji o tym, jak przydzielone są w kompanii/plutonie MG3 i MG4. Dzięki za linka, ale tam najmniejsza wyszczególniona na schemacie jednostka to batalion. Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted May 24, 2011 Report Share Posted May 24, 2011 Schematu nie mam ale moge ci przybliżyć podział: Liczebność kompanii średnio 100-150 osób. Podzielona jest na sekcje dowodzenia około 10 -15 osób, następnie 3 plutony po 30 - 50, które są podzielone na drużny po 10-15. Podziału na sekcje w zwykłej piechocie nie ma. MG3 lub 4 przypada po jeden na drużynę ( podobnie jak Panyerfaust 3), reszta standartowe G36, niekiedy jeszcze dodatkowo występuje MG36. Wszystko jest elastyczne i jest dopasowywane do potrzeb i zadań danej kompanii. Poszukaj może w PWL rocznik 2001-2005 (dodatki) Quote Link to post Share on other sites
Królik Posted May 24, 2011 Author Report Share Posted May 24, 2011 Dzięki, to mi wystarczy. PS. Czemu "abonent czasowo niedostępny"? ;) Quote Link to post Share on other sites
AWR_Ronin Posted May 24, 2011 Report Share Posted May 24, 2011 Jeżeli to cokolwiek pomoże: Co prawda nie kompania a pluton, ale w razie potrzeby możesz to sobie przemnożyć przez ilość plutonów w kompanii. Ronin Quote Link to post Share on other sites
Wolf Posted May 25, 2011 Report Share Posted May 25, 2011 Nie jest to co prawda schemat plutonu zwykłej piechoty, ale jak już pisałem w BW struktury są elastyczne i są dopasowywane do potrzeb i zadań danej kompanii. Podobieństwa są widoczne już na pierwszy rzut oka. Może to ci pomoże: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts