Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

War photographer

Recommended Posts

Chcąc kupić replikę zacząłem się zastanawiać, czy nie lepiej będzie najpierw pojechać na jakąś strzelankę i zobaczyć jak na nich jest. Jako, że lubię robić zdjęcia (nieskromnie powiem, że wychodzą mi dobre kadry i jakość) zacząłem się zastanawiać, czy nie pojechać tam w roli fotografa typu I. Powiedzcie mi, czy warto brać aparat i robić zdjęcia na takich zabawach i czy nie skończy się to ciężkim uszczerbkiem na moim aparacie. Był ktoś kiedyś na strzelance w roli fotografa? Jeśli tak, to piszcie o waszych doświadczeniach.

Porządna ochrona oczu, czerwona szmata na głowę albo ramię i tyle. Aparatu Ci pewnie nie zbiją, a jakby co, możesz po prostu kupić w markecie cienkie gogle za 10 zł, wyciąć do szkiełka (ważne, żeby nie było mniejsze, jak wyjdzie Ci spore to na izolkę) i tyle, powinno być dobrze.

Generalnie towarzystwo bardzo pozytywnie się odnosi do fotografów na spotkaniach. Ważne, żeby fotograf miał, jak pisali poprzednicy, ochronę oczu. Miło mieć pomarańczowa / żółta kamizelkę odblaskową, ale takie coś ewentualnie można pożyczyć od kogoś, kto przyjechał samochodem (obowiązkowe wyposażenie w końcu...).

Aha, i poruszając się tam, gdzie pole widzenia jest ograniczone - np. wewnątrz budynku - wołać głośno "fotograf idzie!", bo ludzie mają brzydka skłonność strzelać do każdego, kto bez uzgodnienia pojawi się w drzwiach czy oknie ;).

Fotografujący powinien unikać zdradzania pozycji grających , Zarówno pojedyńczych graczy jak i grup. Kiedyś taki niunio podniósł mi ciśnienie jak leżałem skitrany pod kupą gałęzi kasując ludzików, a Fotografista w kamizelce spalił mi pozycję plącząc się wokół mnie polując na dobre ujęcie.

Przydatne jest też zapoznanie się z zasadami dobrego trupa i stosowanie się do nich. I nie plątanie się pod lufami.

PS

Jak napisał Marines przydatna jest ochrona na szkło obiektywu. Tylko oczywiście nie jak napisał Marines z wyciętego kawałka tanich okularów (bo taka rzeżba to tylko psuje zdjęcia, ale warto się kopnąć do jakiejś firmy robiacej gadzety z pleksy żeby wycieli dopasowane do obiektywu kółko.

Potem takowe kółko montuje się w obsadce filtra do obiektywu. Wtedy uzyskasz obraz bez zniekształceń , a jednocześnie dobrze ochronisz soczewkę.

To fajnie. Wiecie, czy w opolskim lub śląskim (niedaleko raciborza) zdarzają się takie strzelanki gdzie można pójść z aparatem?

Słyszałem też, że można na czymś takim zarobić. Jeśli to coś pomoże, to mieszkam w Głubczycach (tak jak 3 innych forumowiczów).

Jak będziesz trzymał się lekko z boku i miał jaskrawą kamizelkę to powinno być ok.

Ważne żeby nie robić sytuacji, w której gracze używają fotografa tak jakby jako osłony, z czym spotkałem się na pewnej imprezie. Wtedy było sporo kwasów.

Edited by Damianosky

Po pierwsze to ochrona oczu, po drugie kamizelka odblaskowa.

Warto udać się jako fotograf ponieważ:

-zobaczysz jak to wygląda

-możesz pooglądać repliki i postrzelać z nich ( co pomoże w zakupie swojej).

Tylko pamiętaj, że jak już robisz fotki to jeśli chcesz być cool - wstaw fotki jak najszybciej na forum/galerie :D z tym zawsze jest problem ;]

Poszukaj jakichś for lokalnych, ktoś na pewno się strzela, o zarobku ja bym nie myślał...

Gdy już będziesz na strzelance pamiętaj żeby nie zdradzać za bardzo pozycji graczy i podstawa - nie kręć się ciągle w jednym miejscu i z tą sama drużyną - często tak jest, przyjdzie nowy fotograf, trzyma się jednej drużyny - końcowy efekt jest taki że 90% fotek to fotki tych samych osób z jednej drużyny.

Edited by konri8