Usama Posted July 29, 2011 Report Share Posted July 29, 2011 Niedawno zakupiłem sobie piękne, nowe ess'ki profile nvg. Podczas jednej strzelanki założyłem je sobie na chwilę na czoło (byłem nieco spocony i włosy miałem mokre), po chwili założyłem z powrotem na twarz i zauważyłem, że szybki pokryte są jakimś przezroczystym złuszczonym czymś. Po powrocie do domu okazało się, że tak reagują na kontakt z wodą. Ostatecznie obie szyby wymoczyłem i wytarłem (zmyłem to coś) i jest ok. Tylko co to było? Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted July 29, 2011 Report Share Posted July 29, 2011 Anti-fog. Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted July 30, 2011 Report Share Posted July 30, 2011 no to żeś zrobił... teraz lepiej dokup anti-fog w płynie albo coś takiego http://www.sklep.rwscetus.com/p,pl,229,sciereczka+revision+do+czyszczenia+gogli+i+okularow+zapobiegajaca+zaparowaniu.html Quote Link to post Share on other sites
FlyingCat Posted July 30, 2011 Report Share Posted July 30, 2011 Delikatnie mówiąc - dałeś ciała :). Pot to nie woda, reakcja - jak miałeś to okazje sprawdzić - załatwiła fabrycznego tany-foga, raczej już nie będą tak fantastyczne jak były, nawet po reanimacji :( Quote Link to post Share on other sites
Phoesis Posted July 30, 2011 Report Share Posted July 30, 2011 Rozumiem, że pot to super unikana substancja produkowana przez organizm, a to że składa się prawie w całości z wody (najczęściej podawana jest wartość 99%) to bajka. Miałem to samo przy przeźroczystej szybce z tym, że po kontakcie z potem właśnie. O dziwo antifog w ściereczkach dołączonych do NVG daje radę nawet przy 30 stopniowym upale i prawie bezwietrznej pogodzie. Quote Link to post Share on other sites
Usama Posted July 30, 2011 Author Report Share Posted July 30, 2011 Nie sądzę, aby to był tylko pot, gdyż kiedy szedłem na strzelankę i gogle miałem przypięte do chesta (włożyłem do nich przyciemnianą szybkę), nakapało mi do środka wody z drzewa. Skończyła tak samo jak przezroczysta. Quote Link to post Share on other sites
SabreUr Posted July 30, 2011 Report Share Posted July 30, 2011 A nie używałeś przypadkiem czegoś z DEET na komary? ESS (przynajmniej ICE, ale to chyba ta sama technologia) są dość na niego wrażliwe. Ja sobie tak swoje ICE załatwiłem. Quote Link to post Share on other sites
Phoesis Posted July 30, 2011 Report Share Posted July 30, 2011 W moim przypadku to był tylko i wyłącznie pot, nic więcej. Quote Link to post Share on other sites
Usama Posted July 30, 2011 Author Report Share Posted July 30, 2011 U mnie woda i pot, nic innego nie brało w tym udziału. [...]teraz lepiej dokup anti-fog w płynie albo coś takiego http://www.sklep.rws...aparowaniu.html spoko, są w zestawie. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts