sidor95 Posted July 30, 2011 Report Share Posted July 30, 2011 (edited) Witam !!! Dzis na strzelance złapał mnie spory deszcz i jakims cudem przedostal sie troche do mosferu , po czym replika zaczela sama strzelac i zaczelo smierdziec. Szybko przestała strzelac , lecz juz po tym fakcje , sprawdzilem czy dziala na spust. Niestety nie. Ok wracam do domu. Dobieram sie do mosfetu, smierdzi , koszulka w polowie czrna i spalona ( tzn rozerwana od ciepla) . All pieknie wysuszylem i proba strzalu. Lekko silnik nakreci sprezyne. Mysle , to juz spalano. Proba na 2 batce , o dziwo strzela i to dobrze. I teraz koncowe pytanie: Czy cos z tym robic ? Czy zostawic jak jest ? Niby all smiga i tylko stara batka uszkodzona. W mosfecie tez zmian nie zauwazylem wiekszych , poza smrodem lekkim . (pewnie od koszulki ) Czekam na wasze odp. Edited July 30, 2011 by sidor95 Quote Link to post Share on other sites
Pawelo Posted July 30, 2011 Report Share Posted July 30, 2011 W wypadku tanich mosfetów to mit że dają one 100% gwarancję na nowe styki przez lata, okazują się czasem kolejną częścią w aegu która może sie zepsuć :/ Nie ryzykował bym biegania z gnatem któremu sie zdarzyło strzelać samemu ewidentnie przez mosfet. Batka batką, ale to mosfet robi w Twojej replice za styki :) Quote Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted July 30, 2011 Report Share Posted July 30, 2011 (edited) A ja zauważyłem w swojej replice z mosfetem takie coś: Gdy jest zimno (poniżej 5C), albo bardzo wilgotno, karabin czasami sam strzela... Strzeli 4 kulki i przestanie. Po chwili dwie. Potem 3 itd. Zależy jakie ma humorki. Elektronikiem nie jestem. Powie mi ktoś o co moze chodzić ? Edited July 30, 2011 by Jacek GROT Quote Link to post Share on other sites
sidor95 Posted July 30, 2011 Author Report Share Posted July 30, 2011 Pawelo , ze sam strzelal to zdazylo mi sie raz !! tylko ten raz kiedy sie zamoczyl. i to strzelal tak jakby stekal , 3 strzaly na 3 sek. Mosfet jest renomowanej firmy GATE , model GDS 4005. bez AB Quote Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted July 30, 2011 Report Share Posted July 30, 2011 Mam taki sam. Quote Link to post Share on other sites
maczo007 Posted July 30, 2011 Report Share Posted July 30, 2011 Mi sie spalił Poldkowy na serii - dużo dymu i postanowiłem go wymontować. Nie miał radiatora i chyba to go zabolało, lipo 7.4 20 C tylko go uśmierciło :(. Quote Link to post Share on other sites
sidor95 Posted July 30, 2011 Author Report Share Posted July 30, 2011 Jacek wydaje mi sie ze dostaje tam sie wilgoc tak jak u mnie bylo. Teraz założę wiekszą kuszulkę i powinno byc ok Quote Link to post Share on other sites
chris15939 Posted July 31, 2011 Report Share Posted July 31, 2011 Jacek wydaje mi sie ze dostaje tam sie wilgoc tak jak u mnie bylo. Teraz założę wiekszą kuszulkę i powinno byc ok Kup pistolet na klej w sztyfcie (takie plastikowe rolki) i zalej cały mosfet tym klejem. Problem wilgoci zniknie. (Uwaga tanie pistolety możesz używać dopiero jak naprawdę dobrze się rozgrzeją żeby rozpuszczały sztyft, inaczej może ci wywalić korki). Quote Link to post Share on other sites
sidor95 Posted July 31, 2011 Author Report Share Posted July 31, 2011 Silikonem ?? ^^ . To powodzenia Quote Link to post Share on other sites
Pietia888 Posted July 31, 2011 Report Share Posted July 31, 2011 Nie silikonem, chodziło mu o coś takiego : http://allegro.pl/pistolet-do-klejenia-gluematic-3002-steinel-klej-i1731770829.html Do tego pistoletu jak widać się wkłada pałki z ,,klejem,, są różne zastosowania poszczególnych pałek, plastik, metal, drewno ,etc, ale to nie jest silikon!!.. Pozdro Quote Link to post Share on other sites
sidor95 Posted July 31, 2011 Author Report Share Posted July 31, 2011 (edited) 1. W takiej cenie to mam nowy mosfet. 2. Wystarczy koszulka , raz mialem nie fart z deszczem. Edited July 31, 2011 by sidor95 Quote Link to post Share on other sites
white_pl Posted August 5, 2011 Report Share Posted August 5, 2011 (edited) Szczerze ? Ja bym to wolał zalać właśnie silikonem ? Why ? Bo "glut" może się rozpuścić od FET'a, przy dłuższej serii :) Koszulka ciaśniejsza też może być ok. @maczo Jaki ta był tranzystor ? Pozdro 600 Edited August 5, 2011 by white_pl Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts