sasza26 Posted August 13, 2011 Report Share Posted August 13, 2011 Witam! //Piszę tego posta z myślą niesienia pomocy innym użytkownikom, którzy również chcieliby dostosować choć odrobinkę swoje gogle do własnego munduru/upodobań.// Odkąd zakupiłem gogle ESS - Profile NVG dręczyły mnie jasne kolory skarpety i gumki. Posiadam kompletny mundur BW flecktarn, w związku z tym koniecznie trzeba było coś wykombinować z goglami, tak aby trochę się "zazieleniły". Poczytałem trochę o farbowaniu tkanin. Farbowanie okazało się bardzo tanie - jedynie 3,5zł zapłaciłem za poniższy barwnik. Do farbowania konieczny jest garnek (zalecany jest emaliowany, nie wgłębiałem się w temat, dlaczego akurat emaliowany), który w zasadzie później będzie się tylko nadawał do farbowania. Farba niestety pozostaje na garnku, dlatego najlepiej popytać znajomych/rodzinę czy nie mają na zbyciu jakiegoś starego garnka. Obawiałem się czy gumka nie utraci swoich właściwości dlatego zanim przystąpiłem do farbowania, gotowałem w podobny sposób gumki recepturki :). Nic się z nimi nie stało ,więc przystąpiłem do procesu. Wlałem do garnka 1 litr wody tak jak napisano w instrukcji, wymieszałem barwnik, zacząłem gotować - wskazano 30 minut (często mieszając). Po ok 20 minutach niestety musiałem dolewać wody (wrzątek z czajnika aby nie zmniejszyła się temperatura wywaru) - może gdybym miał do tego garnka pokrywkę, to by się udało prawidłowo, lecz jej nie miałem w związku z tym musiałem radzić sobie inaczej :). Po 30 min dosypałem 2 łyżki soli kuchennej i dalej gotowałem 30min (2 razy dolewałem wrzątku). Po 1 h "pichcenia" mogłem już przestać gotować. Wg instrukcji całość powinna wystygnąć do ok 60 stopni (o zgrozo - czy ktoś ma w domu termometr, żeby zmierzyć? :/), oczywiście moment ustaliłem wg termometru w dłoniach :D. Kilkakrotnie wypłukałem, wysuszyłem i efekt poniżej: Pierwszą fotkę wykonałem w świetle dziennym, a drugą niestety (w nocy) z lampą błyskową. Ciężko zauważyć różnicę pomiędzy gumką przed/po. Poniżej fotka porównawcza z gumką z drugich gogli. Zwróćcie uwagę, że nawet plastikowe elementy się zafarbowały, ciekaw jestem ile czasu wytrzyma barwnik na plastiku, wydaje się, że zafarbowało się trwale. Efekt przypadkowego zafarbowania plastiku zastanawia mnie czy nie udałoby mi się zafarbować gumy trzymającej pasek i szybkę.... może w niedługim czasie wykonam test (jak tylko kupię kolejny barwnik). Jeśli chodzi o efekt końcowy farbowania: - skarpeta wygląda zadowalająco, kolor trochę ciemniejszy aniżeli na opakowaniu barwnika, - gumka miejscami ma "przejaśnienia" prawdopodobnie z tego powodu, że podczas gotowania czasem wystawała z wody i może dlatego, że woda była dolewana i część barwnika mogło się wypłukać. Jestem zadowolony z farbowania, jest mi to potrzebne do lasu i nie mam wielkich wymagań co do idealnego koloru, czy pojawiających się jaśniejszych odcieni khaki, ba to nawet lepiej :). Ps. Przed akcją farbowania uszyłem skarpetę do gogli z kurtki BW. 1 skarpeta - uszyta z kurtki. 2 skarpeta - efekt farbowania - kolor KHAKI 3 skarpeta - kolor oryginał Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted August 13, 2011 Report Share Posted August 13, 2011 cóż - skarpeta wydaje się, że wyszła naprawdę fajnie, pasek do poprawy :) ogółem - good paint-job! Zafarbuj jeszcze plastik gogli. ^^ Quote Link to post Share on other sites
sasza26 Posted August 13, 2011 Author Report Share Posted August 13, 2011 (edited) Przed przystąpieniem do farbowania gumy na szkła, zastanawiam się, że nawet jeśli farbowanie zakończy się sukcesem to jak się zachowa w terenie część gumy przylegająca do twarzy? Ciekaw jestem czy pot nie zadziałałby jako "zmywacz" i ostatecznie barwnik czy nie spłynie mi po twarzy? ;). Tak czy inaczej w zasadzie to nic nie tracę, chyba spróbuję mimo wszystko :). Edit: literówka. Edited August 13, 2011 by sasza26 Quote Link to post Share on other sites
Yahalom Posted August 14, 2011 Report Share Posted August 14, 2011 W temacie farbowania - jakiś czas temu bawiłem się z Wustentarn :D A tu po przeschnięciu: Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted August 14, 2011 Report Share Posted August 14, 2011 Ciekaw jestem czy pot nie zadziałałby jako "zmywacz" i ostatecznie barwnik czy nie spłynie mi po twarzy? ;). W najgorszym wypadku będziesz miał gogle z systemem automatycznego nakładania maskowania twarzy. Brand-new technology. Quote Link to post Share on other sites
sasza26 Posted August 14, 2011 Author Report Share Posted August 14, 2011 W temacie farbowania - jakiś czas temu bawiłem się z Wustentarn :D Efekt bardzo fajny, jak dla mnie najlepszy kolor z pierwszej fotki, środkowy wycinek. W najgorszym wypadku będziesz miał gogle z systemem automatycznego nakładania maskowania twarzy. Brand-new technology. To jest pomysł, nie będę musiał szala maskującego wiązać :D ;). Quote Link to post Share on other sites
piotrekltk Posted September 20, 2011 Report Share Posted September 20, 2011 Trochę odświeżę. Jak z tym farbowaniem gumy? Zastanawiam się nad kupnem piaskowych ESS NVG właśnie od "zielonejpantery" tylko niestety ten kolor mi nie podpasuje do szpeju tak czy inaczej.. Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted September 20, 2011 Report Share Posted September 20, 2011 Malowałem bolle x800. Efekt byłtaki ze farba na gumie sie kruczyla. Generalnie malowanie gumy nie polecam. Sztywne plastikowe ramki mozna malowac Quote Link to post Share on other sites
sasza26 Posted September 21, 2011 Author Report Share Posted September 21, 2011 Skoro już sprawdzałeś to na tą chwilę sobie odpuszczę (chyba, że będę miał coś dodatkowego do farbowania w tym kolorze, to przy okazji wrzucę gumkę do gara ;) ). BTW spodziewałem się takich efektów, guma jest elastyczna, a farbowanie powierzchowne. Zakładałem, że na jakiś czas jedno farbowanie wystarczy. Quote Link to post Share on other sites
piotrekltk Posted September 21, 2011 Report Share Posted September 21, 2011 Ari, plastik barwnikiem do tkanin? Guma to pół biedy, bo można skarpetę naciągnąć, ale oprawki przedałoby się zrobić z pustynnego na khaki : p Quote Link to post Share on other sites
Ari Posted September 22, 2011 Report Share Posted September 22, 2011 Mowa o malowaniu a nie przebarwianiu. A taki barwnik na gume/plastik mało zdziała. Quote Link to post Share on other sites
Puchacz79 Posted September 22, 2011 Report Share Posted September 22, 2011 Parę zdań na temat malowania. Pomalowałem moje piaskowe ESS farbami modelarskimi Vallejo - ciemna zieleni, jednak nie całe ale powierzchnie zewnętrzne, część przylegającą bezpośrednio do twarzy jak i wewnętrzną część która jest za szybką sobie odpuściłem. Część przylegająca nie jest potrzebna aby ja malować, zresztą przypuszczałem że jako najbardziej podatna na zginanie/rozciąganie najszybciej się skruszy farba. Co do części wewnętrznej to nie chciałem jej zaciemniać. Po pomalowaniu gogle schły trzy dni w ciepłym miejscu, przy oknie. Byłem w nich parę razy i jedynie farba się skruszyła w momencie zakładania szybki i to dosłownie w dwóch miejscach na długości paru milimetrów. Na razie innych ukraszeń nie zauważyłem. Oczywiście nie chodzę i ich specjalnie nie obijam, ale w trakcie zwykłego użytkowania (gogle na twarzy lub na szyi jak je ściągnę) farba się trzyma. Sam uważam to wyjście za tymczasowe i zastanawiam się albo nad kupnem zielonych lub czekam na efekty barwienia. W momęcie gdy mam farbki w domku to wyjście mnie nic nie kosztował. PS: Szasza nie spylił byś tej skarpety, bo by mi spasowała :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
sasza26 Posted September 24, 2011 Author Report Share Posted September 24, 2011 PS: Szasza nie spylił byś tej skarpety, bo by mi spasowała Za skarpetę to byś musiał mi replikę sprezentować :D ;). Hand made jest w cenie :D:D ;). Quote Link to post Share on other sites
piotrekltk Posted September 24, 2011 Report Share Posted September 24, 2011 (edited) Hmm też mam jakieś farbki modelarskie, może się nada:D Nie głupie, byleby nie było piaskowego z zewnątrz, a z tyłu skarpetę na khaki i gitara:> Poza tym.. Gdzie kupię przeźroczysty wizjer do ESS NVG? Wszędzie niedostępne:< P.S. Jak się trzyma ten barwnik na tych plastikowych elementach w końcu? Edited September 24, 2011 by piotrekltk Quote Link to post Share on other sites
sasza26 Posted September 24, 2011 Author Report Share Posted September 24, 2011 P.S. Jak się trzyma ten barwnik na tych plastikowych elementach w końcu? Wydaje mi się, że zbyt wcześnie o tym mówić - uczestniczyłem w nich jak narazie na jednej strzelance (do tej pory nic się z kolorem nie stało). Jutro będzie druga :). Quote Link to post Share on other sites
zbyt Posted November 21, 2012 Report Share Posted November 21, 2012 i jak efekty barwienia ? na plastiku trzyma się ? Quote Link to post Share on other sites
KrystianPoland Posted September 20, 2014 Report Share Posted September 20, 2014 Podepnę się pod temat.Mam piaskowe Ess-y i chciałbym pofarbować ramkę gogli na ciemniejszy kolor.Ma ktoś jakiś pomysł? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts