Wojas_PL Posted August 19, 2011 Report Share Posted August 19, 2011 Kumpel zgłosił się do mnie ze swoim pakietem Li-Ion Firefox 11.1V. Jakiś czas temu gdy wkładał go do frontu (ma w nim niestety mało miejsca) pękła "folia" w którą jest zapakowany akumulator. Ponieważ łącznik pomiędzy ogniwami nie został uszkodzony owinęliśmy uszkodzone miejsce taśmą izolacyjną i zostawiliśmy problem. Po ostatnich długich grach podczas deszczowej aury bateria zaczęła odmawiać posłuszeństwa, po zdjęciu izolacji okazało się, że łącznik pokrył się rdzą i "pękł" na dwie części tak, że pakiet przestał działać. Moje pytanie czy ktoś wie co można z tym zrobić? Może znacie jakieś firmy z okolic Łodzi które się tym zajmują? Napisałem już do BTO czekam na ich odpowiedź. Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted August 19, 2011 Report Share Posted August 19, 2011 Można wziąć lutownicę i zlutować ogniwa, następnie udać się do lokalnego sklepu modelarskiego i zakupić folię termokurczliwą do pakietowania. Quote Link to post Share on other sites
Wojas_PL Posted August 20, 2011 Author Report Share Posted August 20, 2011 Wiem, że firmowo te łącza są zgrzewane ale lutowania się trochę bałem. Jak mi BTO nie odpowie do poniedziałku to będzie trzeba próbować. Quote Link to post Share on other sites
Trzmiel Posted August 20, 2011 Report Share Posted August 20, 2011 Potrzebujesz dość mocnej lutownicy oporowej i trochę kalafonii/pasty lutowniczej. Staraj się krótko dotykać ogniw ażeby się nazbyt nie nagrzały. Lutowanie jest lepszą metodą niż zgrzewanie. Quote Link to post Share on other sites
Wojas_PL Posted August 20, 2011 Author Report Share Posted August 20, 2011 Dzięki za radę, myślałem o lutowaniu od początku ale trochę bałem się nagrzewania ogniw. Lutownice mam i to prawdziwe bydle więc nie powinno być problemów. Chyba, że faktycznie przegrzeje ogniwa :/ Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts