Jump to content

Recommended Posts

Posted

Posiadam m14 TM tuningowane na możliwie najlepszych częściach na karabin wyborowy (560fps). Gdybym teraz miał kupować replikę pod tuning, prawdopodobnie wybrałbym m14 G&G z jednego, bardzo prostego powodu - wytrzymalsze części zewnętrzne (komora zamkowa, rączka przeładowania z suwadłem itp. Może nie dla każdego jest to istotne, ale odkąd przeczytałem kilka historii o rozpadającym się podczas przeładowania zamku czy innych częściach - boję się przeładowywać. A kto ma replikę m14 - wie, jak to kusi ; )

Mechanicznie m14 TM nic nie zarzucę, szkielet stockowy obecnie śmiga bez problemów na sp160 Guardera, większość innych części oczywiście wymieniona.

Posted

A kto ma replikę m14 - wie, jak to kusi ; )

Jest to jedyna replika, w której dźwignia przeładowania kusi każdego, niezależnie od tego, ile razy wcześniej już przeładował. Trzeba by zrobić jakąś zbiorówkę na stalowe od G&H - może daliby dobrą cenę. ;)

Posted (edited)
Tmy są dobre i bezawwryjne, ale nie w tym rzecz, przez to całe japońskie prawo pozwalające produkować repliki do 300 fps, typowe cm.048, uszczelnione i po zmianie gumki, strzela na dobre 70m, podczas gdy tm - 40m.

A po miesiacu biegasz z tym w CQB to ci sie "sprezyna" ubila ...

hm... dziwne, bo moja g36tm strzela na 30m majac wylaczony hopek... Wali na 55-60m z hopliek wlaczonym....

Nie wspomne juz o mk23 ktore wali na ponad 70m lub o mp7 ktore wali na 65m gdzie obydwie repliki tj mk23 i mp7 maja lufy jak pies przyrodzenie ktory trzyma nogi w zimej wodzie ...

No ,ale ja chyba slepy wtedy bylem, towarzyszyl mi moj wyimaginowany przyjaciel a tasma miernicza byla chinskiej produkcji oraz radzieckiej jakosci ...

Edited by johny13
  • 3 months later...
Posted

Odkopię trochę temat,

Z m14 nie miałem do czynienia- poza m14 agm (ale wolę o tym zapomieć).

Macie na tuning 50złotych, kupujecie za to sprężynę. Macie również m14 g&g, oraz TM. Sprężynę kupiliście m150guardera...

A teraz poważnie, która z replik jest podatniejsza na tuning, chodzi o części wewnętrzne. Ich wytrzymałość.

Jaką wytrzymałością charakteryzują się w ogóle gb v7? Pancerne, czy sypliwe jak v2? Czy jest coś w nich specjalnego, o czym warto wiedzieć :).

Jeżeli chodzi o repliki z wymienionym wyżej gb v2 to g&g ma wytrzymalsze części od tm. Kulturą pracy też nie pogardzi.

Posted

V7 od G&G jest jak szkielet z M60/M249. Z TM podobno też. Jeśli planujesz ekstremalny tuning - i w TM, i w G&G wymieniasz prawie wszystko. Jeśli chcesz 500 FPS - ja w G&G SOCOM wymieniłem tylko sprężynę i wywaliłem 20 tysięcy kulek na full auto. Nie wiem jak to w TM wygląda, Lao go ma.

G&G ma wytrzymalsze części zewnętrzne. Wygląda też trochę lepiej. I najważniejsza rzecz - niektóre ostre części pasują od ręki, czego nie można powiedzieć o standardzie TM.

Za to w TM masz tańsze magi, bo z tego, co pamiętam - cymowe pasują. :P No i ten lans - Tokyo Marui brzmi lepiej niż Guay Guay.

Posted

Bierz G&G, można więcej wyciągnąć, jest ładniejsze itp, to, co Lesio napisał. A co do m150 - można do obu szkieletów GB wrzucić. Mi sp160 Guardera śmiga na TM stockowym.

• 2 months later...
Posted

Witam ponownie :)

Z gory przepraszam za brak polskich znakow, spowodowany pisaniem z telefonu .

Szukajac m14 g&p co prawda znalazlem kilka ofert, aczkolwiek kwota zakupu duzo przewyzszala moj budzet. Znalazlem za to m14 od tokyo marui, malo tego moge je obejrzez, i przestrzelac- znalazlem oferrte sprzedazy z miasta w ktorym sie ucze. Wstepne ogledziny z zewnatrz juz byly, ogledziny czesci wewnetrznych raczej malo mozliwe, a to z racji budowy tej repliki- slabe dojscie po prostu. Warto zwrocic jeszcze na cos uwage? Czy cenowo 600-700zl (3 magi, szyna, zawieszenie) za replike okolo 6 letnia, i malo uzywana (moze 20tysiecy przebiegu)- to dobra oferta? Po mojemu tak zwazywszy na cene nowki, i stan repliki ktory jest dobry.

• 5 months later...
Posted

To sobie temat odświeżę - co mi tam :D

Mam od roku M14 Cymy. Replika + tuning do 430 fps wyszedł mnie (sklep) około 480 zł. Wnioski - hm... brak :D Katuję to lipolem 11.1V i jeszcze się trzyma. Zastanawiam się ile wytrzyma gir. Czy tyle co TM lub G&G, Nie mam pojęcia. Co do suwadła - piękny dźwięk :D No i się rozsypała mi ta rurka w której znajduje się sprężyna by odbijało suwadło. Popłakałem się normalni ;(

Ostatnio zacząłem się zastanawiać nad M14 od TM lub G&G. Co mnie do tego skłoniło? A no ostatnio okazyjnie zakupiłem trochę ubitą Bete Specnaz TM. Na chrono wyszło mi 230 fps. A zasięg? No zdecydowanie nie ma to zasięgu mojego M14 ale za to ma większy zasięg niż moje MP5 od JG z 380 fps. Fakt kulki lecą wolniutko ale za to jak po sznurku :D

Więc żeby nie było że nie w temacie. Nikt mi nie powie że chinol (choć sam jestem użytkownikiem) jest w stanie przeskoczyć Japońca.

Skoro zdrowy rozsądek jak i "prawo asg" nakazuje maksymalną moc repliki rzędu 600fps; to raczej niemożliwym jest by efektowna moc 600fps chińskich mogło konkurować z efektywną mocą 600fps japońskich.

Podziękował za uwagę o:D