Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

M14 Tokyo Marui

Recommended Posts

Posiadam m14 TM tuningowane na możliwie najlepszych częściach na karabin wyborowy (560fps). Gdybym teraz miał kupować replikę pod tuning, prawdopodobnie wybrałbym m14 G&G z jednego, bardzo prostego powodu - wytrzymalsze części zewnętrzne (komora zamkowa, rączka przeładowania z suwadłem itp. Może nie dla każdego jest to istotne, ale odkąd przeczytałem kilka historii o rozpadającym się podczas przeładowania zamku czy innych częściach - boję się przeładowywać. A kto ma replikę m14 - wie, jak to kusi ; )

Mechanicznie m14 TM nic nie zarzucę, szkielet stockowy obecnie śmiga bez problemów na sp160 Guardera, większość innych części oczywiście wymieniona.

Tmy są dobre i bezawwryjne, ale nie w tym rzecz, przez to całe japońskie prawo pozwalające produkować repliki do 300 fps, typowe cm.048, uszczelnione i po zmianie gumki, strzela na dobre 70m, podczas gdy tm - 40m.

A po miesiacu biegasz z tym w CQB to ci sie "sprezyna" ubila ...

hm... dziwne, bo moja g36tm strzela na 30m majac wylaczony hopek... Wali na 55-60m z hopliek wlaczonym....

Nie wspomne juz o mk23 ktore wali na ponad 70m lub o mp7 ktore wali na 65m gdzie obydwie repliki tj mk23 i mp7 maja lufy jak pies przyrodzenie ktory trzyma nogi w zimej wodzie ...

No ,ale ja chyba slepy wtedy bylem, towarzyszyl mi moj wyimaginowany przyjaciel a tasma miernicza byla chinskiej produkcji oraz radzieckiej jakosci ...

Edited by johny13
  • 3 months later...

Odkopię trochę temat,

Z m14 nie miałem do czynienia- poza m14 agm (ale wolę o tym zapomieć).

Macie na tuning 50złotych, kupujecie za to sprężynę. Macie również m14 g&g, oraz TM. Sprężynę kupiliście m150guardera...

A teraz poważnie, która z replik jest podatniejsza na tuning, chodzi o części wewnętrzne. Ich wytrzymałość.

Jaką wytrzymałością charakteryzują się w ogóle gb v7? Pancerne, czy sypliwe jak v2? Czy jest coś w nich specjalnego, o czym warto wiedzieć :).

Jeżeli chodzi o repliki z wymienionym wyżej gb v2 to g&g ma wytrzymalsze części od tm. Kulturą pracy też nie pogardzi.

V7 od G&G jest jak szkielet z M60/M249. Z TM podobno też. Jeśli planujesz ekstremalny tuning - i w TM, i w G&G wymieniasz prawie wszystko. Jeśli chcesz 500 FPS - ja w G&G SOCOM wymieniłem tylko sprężynę i wywaliłem 20 tysięcy kulek na full auto. Nie wiem jak to w TM wygląda, Lao go ma.

G&G ma wytrzymalsze części zewnętrzne. Wygląda też trochę lepiej. I najważniejsza rzecz - niektóre ostre części pasują od ręki, czego nie można powiedzieć o standardzie TM.

Za to w TM masz tańsze magi, bo z tego, co pamiętam - cymowe pasują. :P No i ten lans - Tokyo Marui brzmi lepiej niż Guay Guay.

Czy jest w Polsce jakieś miejsce gdzie można dostać te szyny montowane koło szczerbinki (jedna z możliwością przesuwu pionowego, a druga poziomego)?

http://asgshop.pl/sklep/produkt.php?id=869 tutaj są w lewym dolnym rogu nad imbusem ;)

Chodzi mi tylko o te szyny, a nie cały zestaw. A jeśli nie w PL to gdzie można znaleźć.

Edited by blacksilver
  • 2 months later...

Witam ponownie :)

Z gory przepraszam za brak polskich znakow, spowodowany pisaniem z telefonu .

Szukajac m14 g&p co prawda znalazlem kilka ofert, aczkolwiek kwota zakupu duzo przewyzszala moj budzet. Znalazlem za to m14 od tokyo marui, malo tego moge je obejrzez, i przestrzelac- znalazlem oferrte sprzedazy z miasta w ktorym sie ucze. Wstepne ogledziny z zewnatrz juz byly, ogledziny czesci wewnetrznych raczej malo mozliwe, a to z racji budowy tej repliki- slabe dojscie po prostu. Warto zwrocic jeszcze na cos uwage? Czy cenowo 600-700zl (3 magi, szyna, zawieszenie) za replike okolo 6 letnia, i malo uzywana (moze 20tysiecy przebiegu)- to dobra oferta? Po mojemu tak zwazywszy na cene nowki, i stan repliki ktory jest dobry.

• 5 months later...

To sobie temat odświeżę - co mi tam :D

Mam od roku M14 Cymy. Replika + tuning do 430 fps wyszedł mnie (sklep) około 480 zł. Wnioski - hm... brak :D Katuję to lipolem 11.1V i jeszcze się trzyma. Zastanawiam się ile wytrzyma gir. Czy tyle co TM lub G&G, Nie mam pojęcia. Co do suwadła - piękny dźwięk :D No i się rozsypała mi ta rurka w której znajduje się sprężyna by odbijało suwadło. Popłakałem się normalni ;(

Ostatnio zacząłem się zastanawiać nad M14 od TM lub G&G. Co mnie do tego skłoniło? A no ostatnio okazyjnie zakupiłem trochę ubitą Bete Specnaz TM. Na chrono wyszło mi 230 fps. A zasięg? No zdecydowanie nie ma to zasięgu mojego M14 ale za to ma większy zasięg niż moje MP5 od JG z 380 fps. Fakt kulki lecą wolniutko ale za to jak po sznurku :D

Więc żeby nie było że nie w temacie. Nikt mi nie powie że chinol (choć sam jestem użytkownikiem) jest w stanie przeskoczyć Japońca.

Skoro zdrowy rozsądek jak i "prawo asg" nakazuje maksymalną moc repliki rzędu 600fps; to raczej niemożliwym jest by efektowna moc 600fps chińskich mogło konkurować z efektywną mocą 600fps japońskich.

Podziękował za uwagę o:D