Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Shotgun M47 DE - prawdopodobnie problem z hop-up

Recommended Posts

A więc na początek chcę powiedzieć że jestem tu nowym forumowiczem. W asg bawię się od 2 lat - na chińskich sprzętach :) Dużo strzelałem M37, w tej chwili mam shotguna M47 DE. Wystrzeliłem z niego już wiele kulek jednak po pewnym czasie zaczęły się problemy z zasięgiem tzw. coraz bliżej strzelał, więc rozkręciłem całego shotguna i na oliwiłem układ "tłok-cylinder". Po tym zabiegu i poprawnym złożeniu shotgun był jak nowy jednak po pewnym czasie znowu było to samo więc ponownie wykonałem oliwienie (w tym wypadku przesadziłem kompletnie i shotgun zaczął pluć olejem). Nadal jednak dobrze strzelał ale od tego czasu coraz częściej zdarzały się strzały krótkie (tzw. lecące po 15-20metrach w dół). Później chciałem go przeczyścić z nadmiaru oleju czyli rozebrałem wszystko nawet komore hop-up. Wyczyściłem lufe przeciskając papier toaletowy drewnianym kołkiem (prawdopodobnie ją lekko zarysowałem). Moc shotguna wraz z przebiegiem strzałów ciągle malała. Co 20 strzał leciał prosto lub lekko do góry, a reszta w dół.

Następnie czytając to forum i z własnego doświadczenia postanowiłem stuningować mojego shotguna ale bez kupna lepszej sprężyny jedynie wsadziłem do tłoka trochę okrągłej gumy co daje dużo większy naciąg sprężyny. Jeden kawałek wsadziłem do cylindra żeby tłok za mocno nie uderzał w niego. Poszerzyłem gumę przyczepioną do tłoka która ma za zadanie właśnie sprężać powietrze w cylindrze. Oczywiście ponownie wszystko umyłem i delikatnie nasmarowałem. W tej chwili shotgun przebija puszkę po piwie. Jego moc się zwiększyła ale dalej hop-up nie działa ponieważ kulki znowu lecą w dół lub czasem na boki nawet gdy nie ma wiatru. Patrząc po komorze hop-up wszystko jest w porządku czyli jest tam charakterystyczny garbek jednak dalej jest coś nie tak i nie wiem co ? Może ktoś wie co jest nie tak lub miał podobny problem ?

Ostatnio nie miałem czasu na zabawy więc dopiero wczoraj wieczorem rozkręciłem shotguna. Do tego czasu w niedziele byłem na strzelance i kulki zablokowały mi się w lufie. Więc rozkręcając go pomyślałem jak sprawdzić czy hop-up działa...? Dorobiłem ze starego pistoletu krótką plastikową lufę i odziwo na tej lufie kulki są podkręcane przez hop-up i lecą dość daleko. Być może mój shotgun trochę śmiesznie wygląda z takim kikutem ale działa o niebo lepiej. Czyli hop-up działa a winna wszystkiemu jest porysowana aluminiowa lufa.

Jednak mam zamiar wstawić z powrotem aluminiową lufę bo na plastikowej jest duży rozrzut. Tylko nie wiem jak ją spiłować i czym od środka żeby kulki się nie klinowały. Myślałem nad pilnikiem do łańcuchów pił motorowych. Ale czy to jej nie zniszczy ? Co proponujecie ?

Z góry sorki za post pod postem

Edited by Warboss

A jakich kulek używasz? Może kulki są po prostu słabej jakości i tną się w lufie?

Jeśli natomiast wina rzeczywiście leży w lufie - jeśli masz chęci i narzędzia - odwiedź Castoramę. Sprzedają tam mosiężne rurki o średnicy wewnętrznej ~6,01. Wiele osób dorabia lufy w replikach tego typu właśnie z takich rurek. Jeśli zabieg się powiedzie, to i celność będzie lepsza.

Używam kulek 0,2g słabej jakości. Dzisiaj kupiłem kulki 0,3g (polerowane), dopiero jutro je wypróbuje bo dzisiaj jest już ciemno i nic nie widać.

Najbliższą Castorame mam troche daleko a AEG-a nie posiadam więc spróbuje wszystkie kulki przepatrzyć ewentualnie przypiłować, wypolerować i używać je tylko do shotguna. Dziękuje wszystkim za odpowiedzi :)

Edited by Warboss