charli_ Posted October 10, 2011 Report Share Posted October 10, 2011 (edited) Witam Mam problem z moją repliką. Otóż, posiadam baterię li-po 11,1V, która niestety daje mi za dużego rof'a. Gearbox chodzi na tyle szybko że nie każda kulka jest podawana. Słyszałem, że istnieje takie urządzenie, które można podpiąć między baterią a karabinem, a które zwiększy mi opór, a tym samym zmniejszy podawane napięcie(a co za tym idzie rof zmaleje). Słyszałem także, że są osoby na WMASG które potrafią coś takiego stworzyć. Jeśli to prawda, proszę, skierujcie mnie do nich. Jeśli nie, proszę o radę jak inaczej można to rozwiązać. Sam nie zajmuję się zbytnio elektroniką. Jeśli istnieje już podobny temat proszę o linka(szukałem ale nie znalazłem). Pozdrawiam Edited October 10, 2011 by charli_ Quote Link to post Share on other sites
Parnassus Posted October 10, 2011 Report Share Posted October 10, 2011 Najprostszym sposobem jest zmiana baterii. Li-po 7,4 jest porównywalne do Ni-Mh 9,4V. Quote Link to post Share on other sites
Piotro Posted October 10, 2011 Report Share Posted October 10, 2011 Albo któreś urządzenie od GATE z rof control. Quote Link to post Share on other sites
vandal7 Posted October 13, 2011 Report Share Posted October 13, 2011 GATE to piękna firma ... do puki nie zapytasz ich o ceny, można kupić mosfeta z regulacją rofa, ale są ponoć inne opcje Quote Link to post Share on other sites
Wolfran Posted October 15, 2011 Report Share Posted October 15, 2011 A może opóźniacz popychacza na zębatkę? Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted October 16, 2011 Report Share Posted October 16, 2011 Poproś jakiegoś znajomego znającego prawo Ohma żeby Ci dobrał zwykły kawałek rezystora i wlutował w obwód. Prostszego nic nie znajdziesz. Quote Link to post Share on other sites
szymx1 Posted October 16, 2011 Report Share Posted October 16, 2011 Dex z rezystorem się nie sprawdzi zbyt duży prąd przepływa przez obwód i rezystor starsznie będzie się grzał. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted October 16, 2011 Report Share Posted October 16, 2011 Oczywiście, że się sprawdzi. Quote Link to post Share on other sites
riddyk Posted October 16, 2011 Report Share Posted October 16, 2011 (edited) Witam, najprostszym sposobem jest wlutowanie najzwyklejszej diody prostowniczej np. 1N4007, dostępnej w każdym elektroniku za 20gr. w szeregu z baterią. Dioda ta zawsze będzie obniżała napięcie o jakieś 0,7V (każda z zastosowanych diod) i przy tym nie będzie się grzała jak zwykły rezystor. Pozdro. Edited October 16, 2011 by riddyk Quote Link to post Share on other sites
JasDa Posted October 20, 2011 Report Share Posted October 20, 2011 (edited) MERF 3.2 z ROF control. www.gatee.eu, mam używam jest OK. Wszystkie inne sposoby obniżą sprawność baterii. Edited October 20, 2011 by JasDa Quote Link to post Share on other sites
Dawidzik1 Posted October 20, 2011 Report Share Posted October 20, 2011 (edited) Należy zastosować układ PWM . Użytkownik GyrosS z forum wytwarza takowe układy :) Edited October 20, 2011 by Dawidzik1 Quote Link to post Share on other sites
rogal138 Posted October 20, 2011 Report Share Posted October 20, 2011 (edited) Witam, najprostszym sposobem jest wlutowanie najzwyklejszej diody prostowniczej np. 1N4007, dostępnej w każdym elektroniku za 20gr. w szeregu z baterią. Dioda ta zawsze będzie obniżała napięcie o jakieś 0,7V (każda z zastosowanych diod) i przy tym nie będzie się grzała jak zwykły rezystor. Pozdro. Oklaski dla geniusza, 1A dioda w replice gdzie prądy szczytowo sięgają 25A normalnie brawo. A co do tematu to najlepszy bedzie PWM, rezystor też będzie działać ale będzie powodował duże, niepotrzebne straty (no chyba że na zime sobie rączki ogrzać... :P) Pozdrawiam Edited October 20, 2011 by rogal138 Quote Link to post Share on other sites
GyrosS Posted October 20, 2011 Report Share Posted October 20, 2011 Dawidzik testuje od jakiegoś czasu wersję mosfeta z PWM, więc można uzyskać od niego informację o urządzeniu z pierwszej ręki (właściwie zaprojektowałem ten układ pod jego indywidualne zamówienie). Urządzenie to tradycyjny mosfet wyposażony dodatkowo w układ kluczowania (z niską częstotliwością), za pomocą potencjometru ustala się częstotliwość kluczowania. Efekt spowolnienia uzyskuje się nie tyle co w klasycznym PWM step-down, tylko przez wykonywanie cykli, w którym silnik wpycha zębatkę na kolejny zatrzask, następnie następuje przerwa i w kolejnym cyklu kolejny zatrzask. Efekt jest taki że replika strzela wolniej, wykorzystuje się pełną moc baterii, mosfet nie grzeje się bardziej niż jego klasyczny odpowiednik dzięki czemu nie marnujemy energii. Ostatnim atutem jest cena, 60zł (Dawidzik, wiem przepłaciłeś, postawię Ci flaszkę w ramach offsetu) Quote Link to post Share on other sites
GyrosS Posted October 20, 2011 Report Share Posted October 20, 2011 Słuszna uwaga, dla niewtajemniczonych regulacja kluczowania = regulacja szybkostrzelności Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts