Hamid Posted October 10, 2011 Report Share Posted October 10, 2011 Witam wszystkich, zakładam ten temacik, bo nigdzie nie znalazłem odpowiedzi na moje pytania, a mianowicie: Jakim prądem ładować taki akumulatorek(ilość A), aby nic mu się nie stało. Wiem że max przyjęcia V na ogniwo, to; 4,1V, a min 3V.(Ge power li-ion 11,1 1500mah) Zamówiłem go specjalnie, bo mieście się w kolbie typu; Crane, posiadam ładowarkę Imax B6, z zasilaczem. Czekam na wasze opinie, pozdrawiam serdecznie. :D (jestem laikiem w tych sprawach, więc proszę bez uszczypliwości) Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted October 11, 2011 Report Share Posted October 11, 2011 A podaj link co to dokładnie masz za pakiet. Link to post Share on other sites
seger Posted October 11, 2011 Report Share Posted October 11, 2011 Max. 1A. Najlepiej 0,5A. Li-ion nie nadaja sie do replik :) Link to post Share on other sites
Hamid Posted October 11, 2011 Author Report Share Posted October 11, 2011 A to z jakiej racji nie nadają się do replik??, ja wyczytałem zupełnie co innego, w tym przypadku prąd rozładowywania 20C, powinien sobie bezproblemowo radzić. http://www.taktyczny.com/asg,673,ge_power_11_1v_1500_mah_20c.html Proszę bardzo Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted October 11, 2011 Report Share Posted October 11, 2011 Osobiście ja również jestem daleki od używania takich ogniw w replikach , może akurat Tobie spasują. Wiec proponuje abyś: -w auto strzelał krótkim seriami-pakiet mimo 20C i tak ma słaba wydajność . -w ładowarce ustaw program Li-ion dla ogniw (3,6V) pojemność 1500 mAh (nie pamiętam czy w tej ładowarce li-ion tez maja opcje balansowania jeżeli tak to ta opcja i podpinasz balancer) mimo ze twoje maja 3,7V i zacznij je ładować 0,1A .Ponieważ w twojej ładowarce nie ma opcji regulacji "A" podczas ładowania po około 2h przerwij ładowanie i ustaw na 0,2A i kontroluj ładowanie, jeżeli napięcie ogniw będzie rosło zbyt szybko do ilości wbitych mAh to aby dobrze naładować pakiet musisz zejść znów do 0,1A. Najlepiej abyś dał 0,1A i zostawił ładowanie do samego końca na 0,1A ,będzie trwało wieki ale naładujesz pakiet na maxa. . Możesz tez sprawdzić sam na większym "A" bo osobiście nie miałem kontaktu z takim pakietem do replik. Opis podany wyżej praktykuje przy ładowaniu ogniw li-ion 3,6V - 3,7V o pojemnością od 900 do 3500mAh których używam do latarek a ładuje je taką ładowarką już ponad 8-mcy i nic się nie dzieje z ogniwami. Reasumując czym mniejszy prąd ładowania tym więcej mAh wejdzie Ci w pakiet. A czy Ty już próbowałeś go ładować ? jeżeli tak to jak to się przedstawiało przy tym pakiecie ? A może ktoś jeszcze podzieli się również swoimi spostrzeżeniami ? Link to post Share on other sites
Hamid Posted October 11, 2011 Author Report Share Posted October 11, 2011 No właśnie nie ładowałem, czekam aż nadejdzie Kurier z przesyłką, wtedy będę mógł ją przetestować, choć z waszych spostrzeżeń/doświadczeń, słabo to widzę, chyba wyrzuciłem pieniążki w błoto, a tego raczej bym nie chciał. W opisie na stronie sklepu, jest napisane że wydajność jest bardzo duża, więc sugerowałem się owym opisem, mam zacząć pluć sobie w brodę??.. Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted October 11, 2011 Report Share Posted October 11, 2011 Hm jeżeli w najbliższych 3 dniach nikt pozytywnie nie wypowie się na temat tego pakietu. To proponuje Ci nie testować ogniw tylko kontakt ze sklepem i zwrot lub wymiana na inny byle nie Li-ion. Link to post Share on other sites
Hamid Posted October 11, 2011 Author Report Share Posted October 11, 2011 Ok dzięki panowie, udało mi się zwrócić paczuszkę, jeszcze przed jej wysłaniem, chyba lubię opieszałość niektórych sklepikarzy. :D W ręce trafia LiPo 2200mah 25c 11,1.. temat do zamknięcia. :D Link to post Share on other sites
Recommended Posts