Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Problem z niewiem czym.

Recommended Posts

Witam

Wczoraj dostałem zakupiony przez siebie karabin firmy ARMY model AK47.

Bateria była rozladowana wiec ładowala sie przez cała noc okolo 8h.

Dzisiaj po napełnieniu magazynka, chciałem sprawdzić czy replika działa.

I tu niemiłe zaskoczenie.. Otóż ogień ciągły nie jest ciągły, replika nie zawsze złapie kulki.. mimo ze w magazynku kulki sie znajduja, a sam magazynek jest nakrecany to z lufy kulki sie nie wydostaja.

Niewiem co jest powodem, czy to cos z mojej winy ze nie zrobilem jakiejs czynnosci zapobiegajacej temu czy winna lezy po stronie repliki?

Czy usterka jest tak powazna zeby odrazu odniesc replike na gwarancje?

Bateria była rozladowana wiec ładowala sie przez cała noc okolo 8h.

Dzisiaj po napełnieniu magazynka, chciałem sprawdzić czy replika działa.

I tu niemiłe zaskoczenie.. Otóż ogień ciągły nie jest ciągły, replika nie zawsze złapie kulki.. mimo ze w magazynku kulki sie znajduja, a sam magazynek jest nakrecany to z lufy kulki sie nie wydostaja.

Niewiem co jest powodem, czy to cos z mojej winy ze nie zrobilem jakiejs czynnosci zapobiegajacej temu czy winna lezy po stronie repliki?

Czy usterka jest tak powazna zeby odrazu odniesc replike na gwarancje?

Aku już można skazać na stary.Do maga ile nasypałeś kulek ? Co do strzelania na auto, jak to się odbywa ?

Nasypałem poczatkowo po troche, pozniej do pelna i sytuacja sie nie zmienila.

Wyglada to tak, ze po nakreceniu magazynka zaczynam strzelac poleca pare kulek pozniej przerwa, przelacze na tryb pojedynczy i kilka razy strzele, przelacze spowrotem na auto i znow poleci z 2-3kulki, leca kulki po kilka ale z duzymi przerwami.

Probowalem na kulkach 0,20 jak i 0,28

Powody mogą być jak sądzę cztery:

1. Gumka. Źle założona, za mocno wysunięta do lufy gumka blokująca kulki - Skręć hop na zero. Postrzelaj i powiedź co się dzieje.

2. Magazynek (hi-cap jak mniemam). Opróżnij cały i popukaj nim trochę o coś tylko solidnie, możliwe, że sprężyna się zablokowała. Jeśli tak to w momencie odbloczenia usłyszył taki charakterystyczny wiiizg. W hicapach jest to taka płaska wstęga zwijana jak ślimak i nakręcana od spodu. Na gwarancje nie ma co oddawać bo można samemu sobie poradzić. Filmiki jak rozkręcić magazynek są w internecie i to nie jest nic trudnego. Popatrz, przeanalizuj i do czegoś dojdziesz.

3. Magazynek - komora. Nie do końca dobre wpasowanie w gniazdo, jeśli tak to wystarczy go mocno docisnąć od spodu i zobaczyć czy to pomaga. Ogólnie przerywane strzały i nie łapanie kulek to wszystko wina RACZEJ magazynka bo sam mechanizm strzały oddaje, prawda?

4. Komora - GearBox (wątpliwe) - wyjmij magazynek, odwróć karabin do góry i spójrz w komorę, strzel pare razy obserwując czy dysza nie jest połamana i jak daleko wchodzi w komorę. Powinna dotykać kołnierza gumki i tym samym lufy. Wtedy właśnie następuje strzał, jeśli dysza nie cofa się wystarczająco w stronę Gb to nie pozwoli też na wciśnięcie kulki do komory. Nie wiem jak jest z jakością produktów ARMY ale raczej tak poważne niespasowanie części występuje rzadko.

Może też za słabo nakręcasz magazynek? Próbuj jak narazie we własnym zakresie.

Co do Hi-capa podpowiem żeby kręcić aż do wielkiego oporu, a nie przestawać tylko jak się kulka pokaże w "tunelu"

Aku na straty, maga do "oporu" ? Człowieku wyluzuj z takimi radami ! Poczytaj trochę najpierw , sam obeznaj się w temacie, a nie radź - jak nie masz o czymś pojęcia !

@ autor - Sprawdź wszystko to co napisał Fedajkin, potem, jeśli masz możliwość, zmień też kulki. Zdarza się ,że te tańsze właśnie tak się blokują. Zwłaszcza w tanich chińskich magach.

Co do strzelania serią: Nie wiem na ile jesteś "obeznany" ale mam nadzieję ,że wiesz ,że z hi-capa nie wywalisz jedną serią wszystkich kulek ? Trzeba go podkręcać co jakiś czas. Na wszystkich innych magazynkach - teoretycznie, można jednym naciśnięciem spustu opróżnić magazynek.

Pozdrawiam.