zuczek Posted October 25, 2011 Report Share Posted October 25, 2011 Przestrzeliwałem replikę po naładowaniu nowego aku (LiPo 11.1V 3S) i po jednym strzale nastąpiło krótkie "pyk" i tłok się zatrzymał w około 50-60% długości gb. Wykluczyłem problem z baterią (próbowałem lipolem, potem samochodowym aku) i silnikiem (wyciągnięty działał normalnie w innej replice). Stąd moje pytanie, co mogło nawalić? Zęby w tłoku? Quote Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted October 25, 2011 Report Share Posted October 25, 2011 Zęby w tłoku? Albo zębatka jakaś. To jest gdybanie... Trzeba otworzyć GB i sprawdzić ; ) Quote Link to post Share on other sites
zuczek Posted October 26, 2011 Author Report Share Posted October 26, 2011 Rozłożyłem gb wszystkie zębatki całe, zęby na tłoku całe, wszystko w jak najlepszym porządku. Problem nie zniknął. Myślałem, że może to być kostka stykowa albo podkładki, ale replika jest dobrze spodkładkowana a na kostce nie ma nadpaleń. Gdzie może tkwić problem? Quote Link to post Share on other sites
spartanaqa Posted October 26, 2011 Report Share Posted October 26, 2011 Sprawdź przy rozłożonym gb czy tłok porusza się swobodnie. Słyszałem o przypadku gdzie szyny w tłoku źle spasowywały się z szynami w szkielecie. Quote Link to post Share on other sites
white_pl Posted October 27, 2011 Report Share Posted October 27, 2011 Ba, czasami bywa tak ,że zębaki są nieliniowo osadzone, albo za blisko tloka i sie klinuja. Zloz GB bez cylindra i zobacz czy mozesz swobodnie zebatkami obracać - jak nie to podkladkowanie. Jak tak to wloz tlok i zobacz czy swobodnie sie wysuwa. Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
zuczek Posted October 28, 2011 Author Report Share Posted October 28, 2011 Tłok rusza się swobodnie. Zębatki się nie blokują. Złożony gb z samymi zębatkami z zespołem cylindra pracuje dobrze. Gdy złożę replikę do kupy i próbuję strzelać problem się pojawia. Replika idzie do bardziej doświadczonego serwisanta, napiszę po naprawie w czym tkwił problem. Naprawdę dziwna sprawa... Quote Link to post Share on other sites
zuczek Posted November 2, 2011 Author Report Share Posted November 2, 2011 Problem leżał w okablowaniu. Kable stawiały zbyt duży opór, po wymianie okablowania problem zniknął. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts