Cookie Posted March 15, 2005 Report Share Posted March 15, 2005 Cześć. Chciałbym kupić hełm - M1(stalowy) lub z ABS -> Frycek (GI stajl) ;) http://military.pl/s/m/RT1994OD.html mam tylko takie pytanie: używam gogli SW&D - jak ściśle te gogle (lub ewentualnie podobne) przylegają do oczu w trakcie ich używania z w/w hełmami. Nie chcę po prostu być w sytuacji, kiedy wydam pieniążki na coś czego nie będę mógł używać (zdecydowanie wolę gogle niż okulary ochronne) - bo po założeniu hełmu i gogli na niego okaże się, że gogle nie przylegają do twarzy i można dostać kulkę z boku w oko :? między gogle a hełm :? Quote Link to post Share on other sites
Zerg Posted March 15, 2005 Report Share Posted March 15, 2005 jeśli odpowiednio dopasujesz gogle będzie wszystko ok sam używam gogli do hełmu i jeszcze nigdy nie zdarzyło mi sie dostać kulki z boku w oko Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Cookie Posted March 15, 2005 Author Report Share Posted March 15, 2005 Wolę dmuchać na zimne:) Czyli gogle po odpowiednim uregulowaniu paskami ściągającymi ściśle przylegają do twarzy? Jakich używasz gogli? Bo hełm - ten z avatarka to Frycek, jeśli się nie mylę:) Quote Link to post Share on other sites
Ryb Posted March 15, 2005 Report Share Posted March 15, 2005 Ja mam M1 i nie widzę żadnych problemów z goglami - tam nie ma niczego co mogłoby spowodować odstawanie gogli od oczu. Quote Link to post Share on other sites
Zerg Posted March 15, 2005 Report Share Posted March 15, 2005 Wolę dmuchać na zimne:) Czyli gogle po odpowiednim uregulowaniu paskami ściągającymi ściśle przylegają do twarzy? Jakich używasz gogli? Bo hełm - ten z avatarka to Frycek, jeśli się nie mylę:) Tak to Fritz a dokładnie jego kopia z ABSu. Co do gogli używam Uvex Ultrasonic ale to nie ma różnicy jakie gogle, każde jeśli są dobrze dopasowane spełniają swoje zadanie Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Franc Posted March 16, 2005 Report Share Posted March 16, 2005 Też mam kopie Fritza a do tego gogle SW&D gogle idealnie przylegają do twarzy i fajnie wyglądają na chełmie :P :P jest tylko jeden szkopół gogle mocno parują ... ale to nie wina chełmu także to osobna sprawa Quote Link to post Share on other sites
DariuszM Posted March 16, 2005 Report Share Posted March 16, 2005 Do oczu to chyba prawie każde dobrze przylegają, ale przy większości modeli gogli, hełm trzeba trochę przesunąc na tył głowy, by gogle sie zmieściły na czoło...dobry profil do hełmu mają chyba bolle x800.... Quote Link to post Share on other sites
dzikki Posted March 16, 2005 Report Share Posted March 16, 2005 X800 pasują do większości hełmów poza niektórymi kaskami np polskim spadochronowym, gdzie odstają wyraźnie od twarzy. Quote Link to post Share on other sites
MAJKI Posted March 17, 2005 Report Share Posted March 17, 2005 Ja używam kopii Fritza i gogli Uvex Ultrasonic 9302 285 - nie mam problemów z ochroną oczu. Tak sobie dopasowałem gogle, że hełmu nie muszę przechylać do tyłu a gogle lekko (ze 2mm) odstają u samej góry pod hełmem. Dzięki temu w ogóle nie znam problemu parujących gogli. Pozdrowionka MAJKI Quote Link to post Share on other sites
Cookie Posted March 17, 2005 Author Report Share Posted March 17, 2005 Bardzo dziękuję wszystkim za info :) Bardzo mi pomogliście :)) U R DA MAN !(każdy z osobna ;) ) PS1. SW&D parują mi cholernie, mimo zerwanych pasków na otworach wentylacyjnych i tego paska folii na gąbce, ale kupiłem antifoga za 7 zł i jest ok:) PS2. Co do samych gogli do chciałbym dodać, że na military.pl są dwie wersje za 70 i 80 zł. Według tłumaczenia pana ze sklepu, wersja za 80 zł ma szybke balistyczną (jakaś noname, nie żadna firmowa) a wersja za 70 to zwykła szybka. Quote Link to post Share on other sites
dzikki Posted March 17, 2005 Report Share Posted March 17, 2005 PS1. SW&D parują mi cholernie, mimo zerwanych pasków na otworach wentylacyjnych i tego paska folii na gąbce, ale kupiłem antifoga za 7 zł i jest ok:) I tak ma być.PS2. Co do samych gogli do chciałbym dodać, że na military.pl są dwie wersje za 70 i 80 zł. Według tłumaczenia pana ze sklepu, wersja za 80 zł ma szybke balistyczną (jakaś noname, nie żadna firmowa) a wersja za 70 to zwykła szybka. Zazwyczaj gogle SW&D są sprzedawane w dwóch zestawach - z balistyczną i bez. Ja swojej mam gdzieś, pokryte zaschnięta n-tą warstwą "antifog'a" leżą w koszu z innymi bezużytecznymi bzdetami. Generalnie można polecić je do noszenia na hełmie jako ozdoba. Quote Link to post Share on other sites
kthulhu Posted March 17, 2005 Report Share Posted March 17, 2005 dzikki ma racje co do SW&D, ladnie sie prezentuja na helmie... i niestety bardzo czesto tylko w tej postaci. Osobiscie kiedys uzywalem SW&D i na poczatku bylo dobrze... pozniej kupilem x-one i uwazam, ze okulary sa najlepsze jak narazie. No i gogle te maja tez jeden minus... jezeli chcesz je nosic pod helmem polskim kevlarowym, to bedzie trudno... trzeba robic akrobacje z helmem zeby gogle sie zmiescily na oczy :P Quote Link to post Share on other sites
Cookie Posted March 23, 2005 Author Report Share Posted March 23, 2005 Potwierdzam Wasze info :) Kupiłem Frycka i Gogle doskonale pasują! Żadnych szczelin :) Quote Link to post Share on other sites
Franc Posted March 27, 2005 Report Share Posted March 27, 2005 Odświeżam ten temat :? Ponieważ nie chce zaśmiecać forum i zakładać nowego tematu podam tą informacaje tutaj. Jeżeli ktoś nosi sie z zamiarem kupienia repliki Fritza to to powinno go zainteresować http://www.allegro.pl/show_item.php?item=46173797 normalnie taka replika kosztuje 199zł , co prawda firma inna ale zawsze jakaś oszczędność :) http://military.pl/s/m/scan/fi=products/st...ort=&ms=AR00015 PS:nie jestem w żaden sposób związany ze sprzedawcą w/w hełmy , ja jedynie informuje innych Forumowiczów o całkiem niezłej okzaji :D No to tyle :twisted: Quote Link to post Share on other sites
Cookie Posted March 28, 2005 Author Report Share Posted March 28, 2005 Eeeeeeee 199 zeta?? :lol: Na firearms są za 125 8) Quote Link to post Share on other sites
bartez8 Posted March 28, 2005 Report Share Posted March 28, 2005 Ja używam FRITZ ( firmy JUST) + gogle Bolle X500 - wygląda fajnie, bardzo dobrze się dopasowywują. Polecam militaryphotos.net i tam sobie poszukaj fotek z Iraku mozna podłapać ktorego gogle jak przylegają do hełmu... a ponadto kup kommandos'a z tego miesiąca jest tam opis paru typów gogli m.in. ESS i X800 Quote Link to post Share on other sites
Franc Posted March 28, 2005 Report Share Posted March 28, 2005 Sorry że ja cały czas o tym allegro ale jak ktoś kupi replike Fritza to może do niego dokupić paski od adammodoka i ma Fritza jak sie patrzy co prawda z ABSu a nie z kevlaru ale zawsze cóś :P :P Wsumie to nie takie złe rozwiązanie bo replika jest bardzo lekka :) Quote Link to post Share on other sites
BULI Posted March 30, 2005 Report Share Posted March 30, 2005 Podobnie jak kolega wcześniej nie chciałem zakładać kolejnego tematu, a mam jednakże pytanie dotyczące ABS'owych replik hełmu FRITZ. Czy jest możliwość, żeby w jakikolwiek sposób pozbyć się tego materiału wyściełającego wnętrze hełmu, a zamontować fasunek, np. od polskiego hełmu kevlarowego? Wiem, że istnieją repliki które posiadają normalny fasunek, a nie materiał jak w kasku motocyklowym, produkuje je firma JUST, ale jak narazie są dla mnie nie osiągalne. pozdrawiam Buli" Quote Link to post Share on other sites
Franc Posted March 30, 2005 Report Share Posted March 30, 2005 tak jest to możliwe, ten materiał jest zamontowany (przyklejony) do styropianowego wnętrza, da sie go(ten styropian) wyciągnąć i wtedy możesz sobie tam montować co tylko chcesz Quote Link to post Share on other sites
BULI Posted March 30, 2005 Report Share Posted March 30, 2005 A próbowal już ktoś to z was zrobić? Nie chcę wyrzucać pieniędzy w błoto, tymbardziej jakby taki eksperyment mi nie wyszedł. Quote Link to post Share on other sites
Franc Posted March 30, 2005 Report Share Posted March 30, 2005 Jeżeli masz zdolności manualne to nie ma co sie nieudać tylko zadaj sobie pytanie : Czy jest sens :) ?? Quote Link to post Share on other sites
Cookie Posted March 31, 2005 Author Report Share Posted March 31, 2005 Nie trzeba wyrywać tego materiału, bo go tam nie ma :) Przynajmniej w mojej wersji hełmu :) Na firearms.pl jest wersja hełmu za 125 zł. Dokładnie wypytałem się o niego i poprosiłem o foty. Sprzedawca podał mi tego linka: http://www.redwolfairsoft.com/redwolf/airs...tegory?menu1=10 U góry po prawej jest zakładka "Combat gear", a obok "New releases", tą "New.." zmieniamy na opcję "Helmets..." Macie tam coś co się nazywa "Star Black Helmet". Kosztuje 18,50 dolca. To jest to co sprzedaje firearms. Zobaczcie foty. Quote Link to post Share on other sites
kazek Posted April 13, 2005 Report Share Posted April 13, 2005 Czy są gogle które można założyć na okulary korekcyjne? Quote Link to post Share on other sites
Tadeusz Posted April 13, 2005 Report Share Posted April 13, 2005 prawie wszystkie gogle balistyczne maja taka mozliwosc na 100% uvex'y i bolle Quote Link to post Share on other sites
Franc Posted April 13, 2005 Report Share Posted April 13, 2005 No i stare dobre amerykańskie SW&D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts