renifer Posted January 2, 2012 Report Share Posted January 2, 2012 Kabura w DPM , Sig 226 , Radio , Bowman , nóż , M16 + m203 . W końcu w jaki "czasokres" chcesz celować? Kabury musisz raczej poszukać innej inż standardowa "issue" w dpm, chyba nigdy nie widziałem na żadnym zdjęciu. Oczywiście nie wyklucza to że jest lub raczej pewnie była w użyciu, nie wyklucza to też faktu że po porostu nie trafiłem jeszcze na taką fotę. Jest natomiast foto z kaburą tupu Bianchi M12 na przedłużeniu udowym tylko czarną, sporo fotek z różnego okresu (głównie jednak Astan 2001) z Eagle SAS MKIII, MkV. M16 nie musi być z M203 ale jeśli M16 to raczej w wersji A2. Sprzęt radiowy to bardziej złożona sprawa. Bowmany raczej niekoniecznie - również nie widziałem na foto jednak tak jak wyżej. Kilka razy spotkałem się z informacją na zagranicznych forach że Bowmany nie są używane w SF... Na starszych foto raczej nie widać w ogóle personalnego sprzętu łączności ale można po detalach na niektórych fotkach strzelać że RACAL COUGAR 4515 Handheld z mikrofonami/głośnikami i słuchawkami "d shape earpiece" (podobno takie same jak powszechnie dostępne w sprzedaży firmy Kenwood) były w użyciu. Nowszy sprzęt jak np. AN/PRC - 148 z takimi samymi słuchawkami i TACMIC albo z aktywnymi słuchawkami widać dość wyraźnie na foto a teraz poszło info o tym że używane są zestawy QuietPro ale to chyba nie Twój okres. Oczywiście o mało co zapominałbym o Tacbe... Jak widzisz to jest dość złożona sprawa i taka stylizacja jak chcesz się wdawać w szczegóły jak kabury i radia nie jest prosta - Duncan polecił Ci kilka postów temu pewną drogę ja dodam że gdybym był na Twoim miejscu zakręcił bym się za assault vestem, standardowy mundur DPM plus parka Smock Artic, jak chcesz być bardziej "wyindywidualizowany z tłumu" to możesz poszukać jakiejś zielonej koszuli treekingowej/turystycznej na dokładkę, bush hat z zwężonym rondem, shemagh, butki jakieś cywilne, górsko - turystyczne którejkolwiek znanej firmy albo po prostu issue, a Siga do kabury wbudowanej w vesta. Miejsce na pasie możesz zwiększyć dodając hip-pada. Wyjaśnij proszę co masz na myśli pisząc o zwiększaniu miejsca za pomocą hip - pada? Do pada to się chyba nic nie mocuje, oprócz pasa oczywiście. Zwiększa on powierzchnię kontaktu, przez co wygodę, a nie mocowania ładunku... :zastanawia: Quote Link to post Share on other sites
BrotherJan Posted January 2, 2012 Report Share Posted January 2, 2012 Porównaj sobie długość pasa jaki zakładasz bez comfort pada i z comfort padem, mi daje on jedną utility więcej. Myślałem że takich rzeczy już się można domyślić :zastanawia: Quote Link to post Share on other sites
renifer Posted January 2, 2012 Report Share Posted January 2, 2012 Czyli że jak dodasz pada całość robi się grubsza i można/trzeba zwiększyć obwód pasa i wszystko co za tym idzie... Można się domyślać ale tak trochę niejasno napisałeś - nowym doradzamy... :wink: Quote Link to post Share on other sites
Tymbark Posted February 17, 2012 Author Report Share Posted February 17, 2012 Dziękuje za pomoc , dzisiaj pierwszy raz byłem w boju z konfiguracją Chest + Pas + Plecak Cholernie wygodne :) a biegałem w wielu wygodnych rzeczach - m56 , LBV , Plate Carrier- y i tego zestawu nie można porównać do niczego . Chyba dojrzałem do momentu w którym muszę o to spytać , osobiście nie lubię czytać książek (fan komiksów ) aczkolwiek poszukuje literatury , w języku Polskim lub Rosyjskim o tematyce Sas-u ich wyposażenia , i sposobu działań . Wiem że na rynku jest dość sporo literatury , natomiast tylko w języku angielskim który umiem na poziomie 67 % matury podstawowej z tego języka zdawanej 2 lata temu. Pozdrawiam . Quote Link to post Share on other sites
Ziemek92 Posted February 19, 2012 Report Share Posted February 19, 2012 Pytanko do uczestników tematu: Panowie skąd bierzecie te materiały(zdjęcia itp)? Interesuje się SASem od pewnego czasu ale moje poszukiwania fotek itp zaowocowały dosłownie niczym... Był bym bardzo wdzięczny jakby ktoś podał jakieś linki. :) Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted February 19, 2012 Report Share Posted February 19, 2012 Use Google Luke! ;) Całkiem poważnie ;) Quote Link to post Share on other sites
renifer Posted February 19, 2012 Report Share Posted February 19, 2012 Dziś porobię za google a co mi tam Zacznij tu: http://www.eliteukforces.info/uksf/ Zarejestruj się też na: http://www.ukairsoftzone.co.uk/community/ A dokładnie interesuje Cię: http://www.ukairsoftzone.co.uk/community/index.php?/topic/10-modern-sassbs-impressions/ A wpisanie w google grafikę UKSF też daje fajne wyniki tylko dla nieobeznanego z tematem może być trudne odróżnienie wartościowego materiału od często mijających się z prawdą stylizacji. Quote Link to post Share on other sites
Ziemek92 Posted February 21, 2012 Report Share Posted February 21, 2012 Thx wielkie, na prawdę się przyda jako baza informacji. :) Mam pytanie: Te RAVki z forum występują tylko i wyłącznie w oliwce i khaki?? Bo na zdjęciach nie przypomina to oliwki. :? Quote Link to post Share on other sites
aciepk Posted February 21, 2012 Report Share Posted February 21, 2012 Bo to nie oliwka a kolor, który MSA-Paraclete zowie smoke green. Drugi to nie khaki a coyote brown, ale kamizelki w CB to przede wszystkim RMP. Quote Link to post Share on other sites
Piotrekill Posted May 8, 2012 Report Share Posted May 8, 2012 (edited) Witam, no i ja też "chce być SAS", no i pytanie czy oliwkowy chest rigg, albo woodland się nada, Myślę o tym i o tym . Nim mi odradzicie przeczytajcie co mam zamiar z tym chinolem zrobić, najpierw wszystko powzmacniam( zacięcie krawieckie mam to dam radę), zakupiłem w komisie ładownice o takie i szelki takie . Myślę wywalić szelki z chesta wstawić te przyszyć do nich ładownice, odpowiednio rozetnę i wzdłuż szlówek jedną, a drugą gdzieś tam wkomponuję, no i z tyłu podepnę buttbacka w alice, wszystko to ładnie przybrudzę, co wy na taki myk ? I chodzi o to którego chesta wziąć. PS: Oczywiście spodnie i bluza w DPM forest, plecak w planowaniu (możecie doradzić) no buty taktyczne policyjne wysokie, w łapie MP5 PDW (podobno używają takich) Edited May 8, 2012 by Piotrekill Quote Link to post Share on other sites
Gisher Posted May 8, 2012 Report Share Posted May 8, 2012 Rozumiem że chcesz kupić chińskiego chest riga i go przerabiać, tak? Osobiście nie widzę sensu, skoro za ok 80 zł (lub sporo taniej, ja swojego wyrwałem za 50 zł) można mieć kontraktowego. Śmiem twierdzić że będzie zdecydowanie trwalszy od chińskiej ceraty, nie mówiąc już o wyglądzie. A najlepiej kup produkt Arctisa, wiszą chyba aktualnie 2 na allegro po znośnych cenach. Co do "bycia jak SAS", tam jest osobny temat gdzie wiele już zostało napisane co pod SASowanie podpada, a co nie ;) http://forum.wmasg.pl/topic/43359-special-air-service-sas/ Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts