joemonster Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 (edited) Jak długo ładowac baterię GE Power 7,4V 1300mAh. Edited January 4, 2012 by arend Link to post Share on other sites
Attero Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 (edited) Przede wszystkim ładować ją mikroprocesorówką. Bzdury. W dodatku łamiące zasady pisowni. Arend Edited January 4, 2012 by arend Link to post Share on other sites
Widmo34 Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 (edited) Z koniecznie balanserem, a nie zwykłą do nimchów! (chyba że chce się wysadzić) Również bzdury . W dodatku również łamiące zasady pisowni. Arend Edited January 4, 2012 by arend Link to post Share on other sites
arend Posted January 4, 2012 Report Share Posted January 4, 2012 Jak długo ładowac baterię GE Power 7,4V 1300mAh. Aż ładowarka do pakietów Lipo powie że już koniec. I nie ładować jej ani załączoną do repliki wolnoładowarką, ani nieprzystosowaną mikroprocesorówką tylko dedykowaną ładowarką. Link to post Share on other sites
Grazzi Posted January 11, 2012 Report Share Posted January 11, 2012 (edited) Jeżeli posiadam baterie Firefoxa 2300mAh 7,4V 20C i ładowarkę dedykowaną do pakietów Li-Po to poza tym że ładowarka powie że koniec, ile w przybliżeniu trwa ładowanie? Bliżej 30-40 minut, jak wielu podaje, czy bliżej 12 godzin? Edited January 11, 2012 by Grazzi Link to post Share on other sites
dj_drops Posted January 11, 2012 Report Share Posted January 11, 2012 Grazzi, zależy jakim prądem ładuje Twoja ładowarka i jakim maksymalnie prądem można ładować Twój aku. Licząc że będziesz ładował prądem 1C = 2,3A będzie to trwało 1h, 2C - 30 minut i tak dalej Link to post Share on other sites
Grazzi Posted January 15, 2012 Report Share Posted January 15, 2012 Chodzi dokłądnie o te sprzęty: Ładowarka Akumulator Link to post Share on other sites
arend Posted January 15, 2012 Report Share Posted January 15, 2012 Grazzi nawet ta ładowarka sama da znać jak naładuje pakiet. Zresztą w linku o ładowarce jest tabelka z której wynika że czas ładowania 2500 mAh wynosi 17 godzin więc 2300 będzie ładowało około 15-16h. Czasy ładowania liczone w minutach mają ładowarki troszkę lepsze , takie z regulowanym prądem łądowania (natenprzykład Turingy) Link to post Share on other sites
Grazzi Posted January 16, 2012 Report Share Posted January 16, 2012 Czyli nastawiać zegar na ok 15h. Ok, dzięki wielkie za porady :) Pozdrawiam Link to post Share on other sites
Crusader Posted January 16, 2012 Report Share Posted January 16, 2012 A takie pytanie odnośnie ładowania LiPoli. Czy http://rcnews.pl/pakiety/152-podstawy-ladowania-i-przechowywania-pakietow-li-po.html sprawdza się w ASG? Link to post Share on other sites
arend Posted January 16, 2012 Report Share Posted January 16, 2012 Grazzi to nie jest zwykła wolnoładowarka. To juz jest mikroprocesorowe. Po naładowaniu pakietu ładowarka sama się przełączy w tryb podtrzymywania i nie przeładuje pakietu. Możesz spokojnie spac bez nastawiania budzika na czas. Crusader: A niby czemu ma się nie sprawdzic. Między lipo do modeli a lipo do asg niema żadnej różnicy. Zasady traktowania są te same. Link to post Share on other sites
kamil21135 Posted December 5, 2012 Report Share Posted December 5, 2012 Witam posiadam ładowarkę imax b6 i akumulator LiPo 11.1 2650mAh 20/30 C Turnigy i pytanie zapewne mam go naładować prądem 1C czyli 2.2 A a ile h mam go ładować ? ( nie posiadam niestety instrukcji obsługi ładowarki ). Mam problem jeszcze z tą ładowarką ja ją uruchomię mam do wyboru rodzaj akumulatora oczywiście wybieram LiPo , następnie mam kolejne okno i wyświetlają się u góry nazwy takie jak LiPo discharge, LiPo charge, LiPo Balance , LiPo Fast Chg ,LiPo Storage, i nie wiem co wybrać , bo jak np wybiorę LiPo balance to następnie mogę ustawić wartoś A czyli wybieram 2,2 i wartoś volt czyli 11.1 V Link to post Share on other sites
lordmatiz Posted December 5, 2012 Report Share Posted December 5, 2012 (edited) ładowarka ma blokadę na 2h ładowania. Jeśli chcesz załadować to rób tak: -podłączasz ładowarkę do prądu, -podłączasz baterię do ładowarki (+ balanser ewentualnie) -klikasz lewą strzałkę aż wyświetli się LiPo BATT (jeśli jesteś w PROGRAM SELECT) -klikasz start/enter, wybierasz jaki program chcesz i jakim prądem, jaką baterię chcesz ładować (ja używam 0,1A, 11.1V (3S) - czyli najniższym prądem baterię z 3 ogniwami) - długo trzymasz start/enter, później potwierdź i czekaj aż się naładuje. Im większe natężenie wybierzesz, tym szybciej się naładuje - ale też może się mocno nagrzać. Ponadto szybkie ładowanie prowadzi do szybszego zużycia baterii (choć czy to prawda - nie mam pojęcia - tak słyszałem). I nie ładuj przy użyciu 2,2A :icon_smile: Przy 0,1A będzie Ci ładowało niecałe 3h jeśli zdejmiesz blokadę 2h na ładowanie - innaczej wybierz 0,2A. Jeśli nie masz czasu - wybierz fast charge. //EDIT// Tak na marginesie: -discharge - rozładowuje baterię - LiPo nie mają pamięci, więc nie trzeba ich ani formatować, ani rozładowywać przed kolejnymi ładowaniami -charge - zwykłe ładowanie - miej na względzie, że z góry nałożony jest limit 2h na ładowanie więc przy napięciu 0,1A naładujesz 2mAh, przy 0,2A -4mAh, itd. chyba, że zmienisz ten limit np. na 3h - wtedy spokojnie naładujesz swoją batkę do pełna na 0,1A -fast charge - świetna opcja, jeśli zapomniałeś załadować i masz do walki niewiele czasu. -balance - zrównuje napięcia na poszczególnych ogniwach - co jakiś czas dobrze jest użyć tej opcji, choć nie jest powiedziane, że nie wolno robić tego za każdym razem. Wydaje mi się, że wolniej się z tym ładuje. Edited December 5, 2012 by lordmatiz Link to post Share on other sites
kamil21135 Posted December 5, 2012 Report Share Posted December 5, 2012 dzięki za pomoc :). Link to post Share on other sites
Recommended Posts