bacu55 Posted February 13, 2012 Report Share Posted February 13, 2012 Witam! Ponieważ mieszkam w Berlinie (a wszyscy wiedzą jakie Szwaby mają durne prawo odnośnie ASG) zamierzam właśnie tam kupić replikę. Natknąłem się w sklepie na karabinek firmy Umarex H&K G36 C o mocy ok 1 Joela ponoć. Stąd moje pytanie Czy jest to dobry karabinek czy warto w niego inwestować pieniążki (zwracam uwagę na to, że replika musi być kupiona w niemczech). Cena 169,90 Euro Na polskiej stronie znalazłem ten karabinek za 829 zł wiec cena już w miarę wysoka jak na mój portfel choć w Dojczlandzie to stosunkowo tanio.... http://www.bron.pl/shopbron/product/AIR-SOFT-GUN/Karabiny-elektryczne/Karabin-AEG-H-K-G36C-Sportsline-kal.-6-mm/41040 Opakowanie jest dokładnie to samo. Quote Link to post Share on other sites
matheews Posted February 13, 2012 Report Share Posted February 13, 2012 Ten sklep zawsze jest drogi więc radzę poszukać w innym. Co do samej repliki to się nie wypowiem bo nie wiem, ale prawdopodobnie producentem jest ARES więc jej jakość może być wysoka. Przeszukałeś dokładnie forum o tym temacie? :> Quote Link to post Share on other sites
bacu55 Posted February 13, 2012 Author Report Share Posted February 13, 2012 Forum przeszukałem znalazłem model podobny lecz dużo słabszy a link do sklepu jest do sklepu polskiego :) wiec kolega chyba nie dość uważnie przeczytał że zakupu chcę dokonać w niemczech ze względu na panujące tam przepisy tzn że replika musi mieć tzw F-Zeichen aby można było ją swobodnie przewozić... gdyby nie to to zadowoliłbym się repliką JG czy coś podobnego za 400 zł Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted February 13, 2012 Report Share Posted February 13, 2012 (edited) W niemczech w ogóle jest lipa z tym asg.Full auto możesz mieć tylko do 0.5J ,a dalej to już tylko semi.Rozejrzyj się po niemieckich sklepach internetowych.Kilka ostatnio przeglądałem,i mają dość fajną ofertę.W tym dużo replik,jak np jg,tm,ca itd z zablokowanym trybem auto i z znaczkiem F :) AAA. I co do zakupów.Repliki nie musisz kupować tylko i wyłącznie w DE.Wiele sklepów,w tym o ile się nie mylę ehobbyasia ma usługę oferującą downgrade/blokadę auto. A co do tego umarexa. Gunfire ma ją w swojej ofercie.Zapytaj jak tam wygląda sytuacja z bebechami i osiągami :) Edited February 13, 2012 by nicknitro Quote Link to post Share on other sites
bacu55 Posted February 13, 2012 Author Report Share Posted February 13, 2012 downgrade/blokadę auto?? z tego co mówiła sprzedawczyni to tamta replika ma full auto ale pogadam z nią żebym mógł sprawdzić przed zakupem ps. czy mógłbyś mi prosze zapodać jakieś linki do sklepów? ja znam tylko 1 internetowy Jeśli replika rzeczywiście jest tylko semi to jak rozwalić tą blokadę aby pruć full auto? Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted February 13, 2012 Report Share Posted February 13, 2012 (edited) Żadna replika w Niemczech powyżej 0.5J nie może mieć full auto.Może ma takie oznaczenia na body,ale na 99.9% będzie miała ten tryb zablokowany. Tu masz niemieckie forum airsoftowe.Masz wszystko napisane.Nowinki prawne,polecane sklepy itd ;) http://www.softairforum.org/ Co do usunięcia blokady full auto.Nie polecam.Niemcy pod tym względem są bardzo restrykcyjni,i jeżeli cię skontrolują to masz krótko mówiąc przekichane.Nie wiem dokładnie na czym ta blokada polega,czy na usunięciu jakiegoś elementu selektora czy co.Ogólnie wszystko prócz gearboxa możesz modyfikować.Jeżeli się pokusisz o modyfikację gearboxa,to znaczek F traci ważność i będziesz miał spore kłopoty :) Co do sklepu to ten ostatnio przeglądałem http://www.begadishop.de/ Edited February 13, 2012 by nicknitro Quote Link to post Share on other sites
bacu55 Posted February 14, 2012 Author Report Share Posted February 14, 2012 tzn mi chodzi o to ze manewry i tak bedziemy robic w polsce wiec full auto byc musi ;) jak myslisz da rade zrobic tak aby to blokowac i odblokowywac w razie potrzeby a i bylem na policji w berlinie i mi powiedzieli ze grac mozna tylko na prywatnym lub specjalnie do tego celu wyznaczonym miejscu... wiec chcemy grac w pl tylko fajnie byloby trzymac replike w domu w berlinie bo mozna np pojechac nad granice 100 km i pograc zamiast gnac do mnie do skwierzyny 180km ps. sorry za brak polskich znakow nie mam na tej klawiaturze ;) No i co do samej repliki to czy w koncu ma ktos konkretne info? Quote Link to post Share on other sites
bacu55 Posted February 14, 2012 Author Report Share Posted February 14, 2012 UWAGA !!! BARDZO WAŻNE PYTANIE!!!! MIANOWICIE CZY W MOMENCIE GDY REPLIKI SA TEJ SAMEJ FIRMY MAJA IDENTYCZNE OPAKOWANIE ALE RÓŻNIĄ SIĘ TYLKO I WYŁĄCZNIE MOCĄ (GB METAL V3) MOŻNA SZYBKO I TANIO PRZEROBIĆ REPLIKĘ NA WERSJĘ MOCNIEJSZĄ TZN. NP POPROSTU ZAŁOŻYĆ LEPSZĄ SPRĘŻYNĘ (CHODZI O ZACHOWANIE FULL AUTO W REPLICE Z NIEMIEC) Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted February 14, 2012 Report Share Posted February 14, 2012 Żeby być w zgodzie z prawem, najlepiej mieć po prostu dwa gearboxy - jeden legalny niemiecki, ze znaczkiem, z limitami i bez auto. Drugi gearbox z mocniejszą sprężyną i auto będziesz montować dopiero po przekroczeniu granicy. Omijania prawa nie polecam, bo możesz sobie narobić większych problemów, niż to wszystko warte. Quote Link to post Share on other sites
bacu55 Posted February 14, 2012 Author Report Share Posted February 14, 2012 czyli sie pytli kupić ten słabszy bo kosztuje 50 euro mniej wiec za tyle kupie chyba sprężynę... ps. słabsza replika ma 0.5 J a mocniejsza 1 J ponoć różnią się tym że słabsza jest słabsza i ma full auto chociaż baba w sklepie mówi że ta mocniejsza tez jest full auto ale mysle ze sie poprostu nie zna nie wiem nie sprawdzałem w sobote przejde do tego sklepu i zobacze jeszcze raz... Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted February 14, 2012 Report Share Posted February 14, 2012 (edited) Tych 0.5 J nie kupuj,chyba,że to tokyo marui.Zazwyczaj są to tanie gówna z plastikowymi gerboxami(wiem,bo byłem w kilku sklepach w Hamburgu,i Bremie,skąd pochodzę).Sklepy stacjonarne mają tam słaby wybór i są to zazwyczaj repliki Tm,albo jakieś brandowane przez Umarexa,jak Spas 12 i te inne tanie badziewia z bron.pl,itd.Co do tuningu gearboxa.Generalnie jeżeli się na tym znasz,to możesz tak robić,jak pisałeś wyżej.Jak już mówiłem,nie wiem na czym dokładnie ta blokada polega,ale jeżeli to jest tylko płytka selektora,to możesz ją śmiało wymieniać.Wątpię,że gearbox ma jakieś plomby,więc możesz śmiało w nim grzebać,jeżeli jesteś na terenie Polski.Tylko pamiętaj,żeby go później poskładać,jak był oryginalnie,bo jak ciebie shaltują i udowodnią,że replika ma więcej fps,czy full auto będziesz mieć problemy.Zrób jak pisze Dread.Kup sobie drugi gearbox dla strzelanek w Polsce ;) Dobrym motywem byłby np l85 ics'a.Kup w wersji 0.5J.One nie muszą mieć znaczka F i mogą mieć full auto.Sprężynę możesz wymienić na dowolną w 3minuty :). Edit.O ile się dobrze doczytałem to możesz sobie kupić replikę w Polsce.Wymień tylko sprężynę która nie da ci więcej niż te 230fps.Na repliki poniżej 0.5 joula nie ma żadnych papierków,ani dokumentów.Podczas kontroli wezmą jedynie na chrono i sprawdzą czy,faktycznie te 0.5J ma,a nie więcej.Dokładniej napiszę ci później,bo na razie czasu nie mam. Pozdro Edited February 14, 2012 by nicknitro Quote Link to post Share on other sites
bacu55 Posted February 14, 2012 Author Report Share Posted February 14, 2012 Hmmm skoro po obniżeniu mocy jest git... to super tylko w razie kontroli to i tak pewnie zabiorą bo chrono pewnie i tak nie będą mieli ze sobą kolego byłbym bardzo wdzięczny gdybyś się doinformował bo wtedy to wystarczyłoby kupić zamiast tego JG 608 np słyszałem że nie są najgorsze i 1 nową sprężynę m100 albo 110 i starą przerobić aby osiągała replika mniej fps tylko jak to zrobić :/ przyciąć zwój i rozciągnąć sprężynę ? Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted February 15, 2012 Report Share Posted February 15, 2012 Uwierz mi.Ci policjanci mają wszystko w tych swoich radiowozach.Mi raz skuter na pomiar prędkości wzięli(taka mała rolka,nie na stację diagnostyczną),gdzie w Polsce to wprowadzą może za 20lat xD Znając życie strzelą tylko 2 razy i sprawdzą organoleptycznie xD Jeżeli ogarynasz niemiecki to mogę ci podrzucić link z tymi paragrafami,bo nie chce mi się tego wszystkiego tłumaczyć.Pozdroo Ale jest tak,jak mówiłem.Kuzyn z Niemiec potwierdził.Jego replika ma 0.5J,nie ma żadnych oznaczeń ani innych pierdół,więc,jeżeli przerobisz swoją replikę na te 0.5J to nie masz co robić w gatki Quote Link to post Share on other sites
bacu55 Posted February 15, 2012 Author Report Share Posted February 15, 2012 spoko wielkie dzięki kolego w ten sposób zaoszczędzę z chłopakami kupę kasy ;) a paragrafy czytałem parę godzin temu ;) TEMAT DO ZAMKNIĘCIA Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts