TheHarpun703 Posted February 23, 2012 Report Share Posted February 23, 2012 To mój mpiwerszy temat, więc witam wszystkich i pozdrawiam. Mam pewne pytanie dotyczące polskich kontraktowych spodni, oraz ich wersji lub odpowiedników, mianowicie: Posiadam spodnie wz. 93 w wersji z dwoma kieszeniami na udach, jedyne oznaczenie na metce spodni to "127/A MON", spodnie te uszyte są klasycznie z bawełny, po 1/2 praniu/ach kolory sprały się trochę a, że słyszałem dużo o żółkniejących mundurach - to staram się ich po prostu nie prać, w ewentualności płukać. Jakiś czas temu znajomy dorwał identyczne spodnie - tj wz 93, bawełna itd. natomiast po kilkinastu praniach kolory nie drgnęły, są identyczne i w porównaniu do moich spodni są bardziej wyraziste. Zauważyłem dwie róznice między moimi a tamtymi, tamte mają trochę inny rodzaj guzików, tj są mniejsze i trochę inne, poza tym nie posiadają takich specyficznych "poszerzeń" kieszeni udowch, może cięzko to opisać, ale normalnie kieszeń nie jest na płasko przyszyta do spodni tylko posiada taką wstawkę dzięki czemu kieszeń "odstaje" od spodni i jest bardziej pojemna. Niewiem niestety co znajduję się na metce tych spodni. I teraz pytanie do ludzi będących w temacie polskiego umundurowania: 1. Skąd wynikają te róznice? Czy jest to wzór z innego okresu, czy może inna firma? 2. Gdzie mogę dostać takie spodnie? P.S. http://www.youtube.com/watch?v=iPbpUrTIK4c -> 26/27 sekunda widać te wstawki w kieszeniach o ktorych mówie, których brak w tamtych spodniach Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Quote Link to post Share on other sites
SterylizatorPL Posted February 23, 2012 Report Share Posted February 23, 2012 (edited) Inny producent. Inne barwniki. Trochę inne materiały. Bawełniaka najlepiej nie prać, póki nie jest to konieczne (czyt. śmierdzi czymś, jest już tak brudny, że to widać). Jak jest ubłocony tylko, to poczekaj aż wyschnie i na sucho szczotką. Natomiast o żółknięciu munduru nic nie słyszałem i nie spotkałem się z czymś takim. Edited February 23, 2012 by SterylizatorPL Quote Link to post Share on other sites
TheHarpun703 Posted February 23, 2012 Author Report Share Posted February 23, 2012 Tak wiem o tym, dlatego też moje spodnie maja już ponad rok, a kolory sa jako takie, natomiast włąsnie szukam / pytam czy ktoś nie wie gdzie kupić tamtą wersję ;) Quote Link to post Share on other sites
OFF Posted February 23, 2012 Report Share Posted February 23, 2012 Może pomyśl nad kupnem rip-stopa ? Quote Link to post Share on other sites
Akkenoth Posted February 23, 2012 Report Share Posted February 23, 2012 Ale z miwo lub podobnych a w ostateczności helikonu. Bo kontrakt to kasa w błoto - całość blaknie, kamuflaż się spiera (zaczyna wyglądać jak oliv), materiał się łatwo przeciera, rip-stop to pic na wodę. Takie tam drobnostki z własnej obserwacji ;) Quote Link to post Share on other sites
Hannon Posted February 23, 2012 Report Share Posted February 23, 2012 @Akkenoth - dopiero po roku naprawde intensywnego używania, zauważyłem żeby na moich 127 zaczęło się coś spierać. No z niewielki wyjątkiem tyłka gdzie troche faktycznie sie starły. Dopiero *PO* roku, zaczęły sie przecierać delikatnie w okolicach pachwin, ale ten problem mam akurat we wszystkich spodniach ze względu na dość solidnie zbudowane uda, więc to nie jest sprawa złego kroju. Spodni nie mam w zwyczaju oszczędzać, i jak mam sie ubrudzić to nie mam z tym problemów. I 127 naprawde mi się spodobały. Poza tym krój mi bardzo odpowiada. Są cienkie, przewiewne i luźne /bez przesady oczywiście/. W Helikonowskim SFU natomiast nie mam tej wygody. Materiał jest wytrzymały do pewnego stopnia, a potem po prostu 'tnie sie' jak papier. I na SFU mam juz pare dziur. Poza tym wytrzymałość nici zostawia wiele do myślenia. Pare razy juz musiałem je zszywać bo nić puściła. No i cholernie szeleszczący materiał. Wiem ze to jest jakieś Nyco ale dokładnie nie podam proporcji bo metka sie dawno starła. Quote Link to post Share on other sites
Akkenoth Posted February 23, 2012 Report Share Posted February 23, 2012 Widzisz, a ja nie pisałem o 127, tylko 124, dokładniej 124Z/MON produkcji Kamy. Owszem, część z tego, co pisałem, pojawiło się dopiero po dłuższym czasie używania, ale część prawie od razu. Że helikon jest cienki to wiem (mam czarne, a właściwie to już szare BDU NyCo), ale i tak IMO jest lepszy, niż kontrakty. Poza tym helikona wymieniłem z dopiskiem "w ostateczności" ;) Quote Link to post Share on other sites
TheHarpun703 Posted February 23, 2012 Author Report Share Posted February 23, 2012 Właśnie rozglądam się za jakimiś spodniami bo moje sie już rozpadaja powoli, i myślałem albo nad rip-stopem albo nad helikonem do czasu gdy zobaczyłem te spodnie znajomego - musze go wypytać co tam ma na metce, to dam znać jakoś w weekend ;) Pozdrawiam. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts