Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Jestem zielony - podziękowanie

Recommended Posts

Witam.

Jakiś czas temu zwróciłem się do Was z prośbą odnośnie ładowarki, akumulatorka/ów i zasilacza.

Po szybkiej i rzeczowej podpowiedzi dokonałem zakupów - i nie to, że wyszło iż pomogliście...a ja wziąłem "co swoje" nie podziękowałem i cisza.

Nie chcąc pisać pustych postów czekałem aż zbiorę wszystko , niestety tamten wątek zniknął, zatem.

Zgodnie z zaleceniami zakupiłem w poleconym sklepie to:

DSCF0206.jpg

Wraz z takimi otworkami:

DSCF0208.jpg

DSCF0209.jpg

W zestawie były/są takie oto magiczne "kajbelki"

DSCF0205.jpg

Zauważyłem iż wejście do kontaktu jest "nienasze" zerknąłem w stronę laptopa - pasuje kabelek od jego zasilacza, super.

Na szybko w głowie...a jak napięcie skoczy w domu ? Bo zupa była za słona czy coś...

Kupiłem zasilacz, który mam nadzieję ochroni rzecz delikatną przed skokami napięcia.

W sklepie, który jest wspomniany na Waszym forum, zakupiłem takie oto coś:

DSCF0212.jpg

Po objaśnieniu jak i czego szukać pod GR ,by pluł kulkami, zakupiłem baterie wcześniej wziąwszy wymiary z wolnej przestrzeni jaka mi pozostała między osłoną a lufą.

Poleciliście LiPo, zatem:

DSCF0210.jpg

I tu z takimi złączkami:

DSCF0211.jpg

Jedna z nich nawet pasuje do ładowarki, a wygląda to tak:

DSCF0214.jpg

I tu korzystając z okazji(zanim zacznę obracać wątek o ładowaniu akumulatorów) czy tylko te jedno wejście jest wystarczające do naładowania w/w baterii?

Opakowanie w którym te były zapakowane niestety nie posiadało żadnych opisów co w co i po co.

Swoje rozeznanie na ten temat niby już mam, poczytałem - wolę jednak zadać pytanie 100 razy, niż "siam" popsuć za 1 razem.

Zgodnie z tytułem, jeszcze raz bardzo Wam dziękuję za szybką i rzeczową reakcje, złote Ludzie jesteście i niech Wam patron ASG`owców w kulkach wynagrodzi(jeśli takowy istnieje)

Pozdrawiam

Rafał Jankowski

@Włodek - Jakbyś zobaczył instrukcję to byś wiedział, że trzeba podpiąć oba wejścia.

@eRRJott

Wśród kabelków od ładowarki są krokodylki. Kupujesz/załatwiasz kawałek kabla, wtykasz go w wtyczkę tamiya (tą żółto-zieloną), drugi koniec wkładasz w krokodylki, nie robiąc spięcia lub nie myląc polaryzacji (kolorów). Dzięki temu masz prowizoryczną przedłużko-przejściówkę. I działa.