Dizzy Posted March 3, 2012 Report Share Posted March 3, 2012 Więc tak: mam M4 od Pj-ta i mosfet taki o http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=8319&name=Gate_-_Mosfet_MERF_3.2 Podłączam wszystko normalnie, bez kombinowania z instalacją, czyli kable z gb i silnika --> mosfet --> Li-po 11,1. Mosfet sobie murga, da się go zaprogramować, ale problem jest taki, że replika nie strzela. Po prostu, podłączam mosfet - zero reakcji na spust. Odłączam mosfet - wszystko śmiga pieknie. O co tu chodzi? Quote Link to post Share on other sites
Terkov Posted March 3, 2012 Report Share Posted March 3, 2012 (edited) Nie rozumiem. Oba kable od silnika do mosfet'u? Tak się robi w przypadku tej całej "instalacji zaawansowanej", gdzie dodatkowo idą też w kabelki do styków. @edit Ajj, nie doczytałem... A jak masz podłączony mosfet i klikasz spust to nie migają na nim światełka jak podczas programowania? Edited March 3, 2012 by Terkov Quote Link to post Share on other sites
Dizzy Posted March 3, 2012 Author Report Share Posted March 3, 2012 No właśnie podłączam batke, zaświecają się wszystkie diody, potem same czerwone i koniec. Na spust nie ma żadnej reakcji, tylko na przycisk z zestawu. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted March 3, 2012 Report Share Posted March 3, 2012 Czyli rozumiem że podłączyłeś mosfet w standardową instalację AEGa bez jej zmiany? Quote Link to post Share on other sites
Dizzy Posted March 3, 2012 Author Report Share Posted March 3, 2012 No tak. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted March 3, 2012 Report Share Posted March 3, 2012 Nie znam układu dokładnie ale na moje to nie tak się go podłącza. gdzie podłączyłeś przewód sygnałowy? Quote Link to post Share on other sites
Kulisz Posted March 3, 2012 Report Share Posted March 3, 2012 @Kicpa, wg. instrukcji która widnieje pod produktem można tak podłączyć i powinno działać, chociaż trochę dziwne dla mnie jest w ten sposób podłączenie mosfetu. Quote Link to post Share on other sites
KicpA Posted March 3, 2012 Report Share Posted March 3, 2012 Nie mam instrukcji więc nie powiem nic na ten temat, wg mnie jest to totalnie bez sensu i tyle. Quote Link to post Share on other sites
Jankus Posted March 3, 2012 Report Share Posted March 3, 2012 Z tego co pamiętam to do mosfetu powinny iść jeszcze 2 kable ze styków. Przeglądałem ofertę gate, chyba na ASGshopie był schemat podłączenia MERF'a. Quote Link to post Share on other sites
Kulisz Posted March 3, 2012 Report Share Posted March 3, 2012 http://www.gatee.pl/merf32_pl.pdf <- instrukcja, która znajduję się w linku z produktem na specshopie( http://www.specshop.pl/product_info.php?products_id=8319&name=Gate_-_Mosfet_MERF_3.2 ) Quote Link to post Share on other sites
xazax Posted March 3, 2012 Report Share Posted March 3, 2012 Jest napisane że bez modyfikacji instalacji elektrycznej nie ma funkcji MOSFET'a ("Z zmodyfikowaną instalacją. Ochrona styków przed spaleniem. ") . Jak się trochę znasz i chcesz się pobawić zewrzyj kable sygnałowe do spustu i zobacz czy będzie jakaś reakcja, tylko podłącz to tak jak ma być przy zmodyfikowanej instalacji. Quote Link to post Share on other sites
szymucha2353 Posted March 4, 2012 Report Share Posted March 4, 2012 nie chodzi tu o to że źle coś podłączyłeś, tylko o to że go nie zaprogramowałeś. też mam ten mosfet i to wygląda tak: odłączasz go od karabinu, podłączasz czerwony przyciska na kabelku i podpinasz akumulator później klikasz dokładnie sześć razy aż będą ci migać dwie zielone diody przytrzymujesz teraz przycisk na ok 1s teraz klikasz tyle razy aż będą migać wszystkie diody (dwie na zielono i dwie na żółto) przytrzymujesz 1s klikasz raz i teraz diody zielone migają naprzemiennie teraz przytrzymujesz 1s odpinasz wszystko i powinno działać masz ustawiony ogień ciągły i pojedynczy, jak chcesz żebym ci wyjaśnił jak ustawić burst to pisz to samo jest wyjaśnione w instrukcji i wystarczy ją zrozumieć pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Dizzy Posted March 4, 2012 Author Report Share Posted March 4, 2012 @Szymucha Dzięki, udało się. Z ustawienie bursta już sobie poradziłem. To mój pierwszy raz z mosfetem i po prostu trochę nie ogarnąłem co i jak :D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts