endo5 Posted March 24, 2012 Report Share Posted March 24, 2012 Witam, Może ktoś mógłby mi pomóc w temacie raczej rzemieślniczo-rymarskim. Mam replikę niemieckiej kabury z II WŚ do Lugera P08 i jest ona za ciasna w części gdzie wchodzi zamek kolankowy. Chciałbym ją trochę przeprofilowć ale jest wykonana z bardzo grubej i twardej skóry. Prawdopodobnie trzeba by ją namoczyć w wodzie lub w jakimś roztworze , ale nie wiem czy wtedy nie zejdzie czarny lakier z powierzchni skóry. Może ktoś ma jakieś doświadczenia w tym temacie. Proszę o radę. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Pietracha Posted March 24, 2012 Report Share Posted March 24, 2012 Uderz na knives.pl. Tam ludzie robią między innymi skórzane pochwy do noży więc siedzą w temacie i podejrzewam, że ktoś będzie w stanie Ci pomóc. Quote Link to post Share on other sites
Nanteris Posted March 25, 2012 Report Share Posted March 25, 2012 Kup olej lniany do konserwacji skóry, dokładnie nasmaruj i pozostaw do wyschnięcia. Najlepszy sposób , swoją kaburę do Walthera PPK w tej sposób rozciągnąłem. Quote Link to post Share on other sites
endo5 Posted March 25, 2012 Author Report Share Posted March 25, 2012 Dzieki za rady, spróbuję z olejem lnianym, jak nieda rady , to będę kombinował dalej. Pozdrawiam Quote Link to post Share on other sites
Nanteris Posted March 26, 2012 Report Share Posted March 26, 2012 Tfu nie olej lniany tylko lanoline :icon_biggrin: ! Do kupienia jest zazwyczaj w aptekach ;) ! Quote Link to post Share on other sites
endo5 Posted March 29, 2012 Author Report Share Posted March 29, 2012 (edited) Kupiłem olej do skóry w sklepie z akcesoriami jeździeckimi i trochę rozmiękczyłem kaburę . A teraz , po wielkich staraniach z szukaniem znajomości w aptekach udało mi się kupić lanolinę (jest tylko na receptę ! co jest totalną bzdurą , ale niestety tak jest). Pierwsze efekty korekty kształtu kabury już są , myślę że sobie poradzę . Dzięki za pomoc. Edited March 29, 2012 by endo5 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts