SnaKe7777777 Posted April 4, 2012 Report Share Posted April 4, 2012 Witam! Tak jak w temacie mam pytanie odnoście sprawy "ROF"u czyli szybkostrzelności w gazówkach. Od czego ona zależy? Co na nią wpływa? Pytanie narodziło się po porównaniu mojej repliki WE HK416 z repliką brata WE SCAR (po tuningu Ra-Tech'a). 416'ka bowiem posiada o wiele szybszą szybkostrzelność niż SCAR, a nie wiem do końca czy tak po prostu jest i basta czy coś może mieć na to wpływ? Dodam że obie repliki pracują w systemie closed bolt. Proszę o porady i możliwe przyczyny różnic w tej kwestii. Ewentualnie sposoby na podniesienie szybkostrzelności. Quote Link to post Share on other sites
pidzejfat Posted April 4, 2012 Report Share Posted April 4, 2012 Waga suwadła i długość ruchu na jakim działa suwadło, twardość sprężyny powrotnej. Quote Link to post Share on other sites
Amadem Posted April 4, 2012 Report Share Posted April 4, 2012 (edited) Dla replik AR-15 ważna jest także waga Bezwładnika (Buffer). Dodatkowo dla szybszego powrotu (większy ROF) Buffer może być wyposażony w sprężynę. Edited April 4, 2012 by Amadem Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted April 5, 2012 Report Share Posted April 5, 2012 Montujemy shortstrocking i ROFa można mieć kosmicznego. Nie piszę dokładnie jak bo to zależy od konkretnej repliki. Quote Link to post Share on other sites
SnaKe7777777 Posted April 6, 2012 Author Report Share Posted April 6, 2012 Wszystkie wasze porady i tak już dużo mi pomogły, dały mi obraz gdzie zacząć "gryźć" aby coś z tego było. Poszukam i przestudiuję te tematy i być może spróbujemy podnieść szybkostrzelność w SCAR'ze brata, choć nie wiem dokładnie z jakimi kosztami może się to wiązać. Domyślam się że w związku z większym ROF'em dla repliki są to także nieco większe obciążenia. Quote Link to post Share on other sites
Guest (ID:6452) Posted April 6, 2012 Report Share Posted April 6, 2012 Nie koniecznie. Skraca się po prostu drogę zamka, można to zrobić bez wymiany sprężyny powrotnej. Można to robić zwiększając wstępne napięcie sprężyny powrotnej a można to zrobić bez zwiększania, musisz kombinować która opcja jest lepsza. Quote Link to post Share on other sites
SnaKe7777777 Posted April 13, 2012 Author Report Share Posted April 13, 2012 Czyli jeśli dobrze rozumiem w przypadku SCAR'a brata wystarczyłaby wymiana sprężyny na mocniejszą aby pojawił się jakikolwiek efekt (nawet mały) lub dołożenie tulejki zwiększającej napięcie obecnej sprężyny? Końcówka blowbacku (przepraszam ze nie wiem jak to nazwać) opiera tam się o kolbę, czy założenie jakiejś małej blaszki aby odsunąć ją od kolby też jest pewnym wyjściem? I serdecznie dziękuję za wszystkie dotychczasowe odpowiedzi! :-) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts