ebola_85 Posted April 6, 2012 Report Share Posted April 6, 2012 Witam. Od niedawna mam dziwny problem z moimi radiami. Mam dwie sztuki M XTR446. W jednej swieci sie caly czas ikonka radia (bez kresek) i w glosniku slychac lekki szum. Sprawdzalem ich ustawienia i wydaje mi sie ze sa identyczne. Z jednej znich da sie wysylac do drugiej ale nie na odwrót. Najprawdopodobniej ta szumiaca cos psuje. Zna ktos jakies lekarstwo na to? Moze jakies ustawienie o ktorym nie wiem? Quote Link to post Share on other sites
Kyrios Posted April 7, 2012 Report Share Posted April 7, 2012 Witam. Od niedawna mam dziwny problem z moimi radiami. Mam dwie sztuki M XTR446. W jednej swieci sie caly czas ikonka radia (bez kresek) i w glosniku slychac lekki szum. Sprawdzalem ich ustawienia i wydaje mi sie ze sa identyczne. Z jednej znich da sie wysylac do drugiej ale nie na odwrót. Najprawdopodobniej ta szumiaca cos psuje. Zna ktos jakies lekarstwo na to? Moze jakies ustawienie o ktorym nie wiem? Włączony VOX? Quote Link to post Share on other sites
ebola_85 Posted April 7, 2012 Author Report Share Posted April 7, 2012 (edited) Nie. W obu wyłączony. Kiedy nadaję tą która wydaje sie byc sprawna, pojawia się ikonka radia z kreskami. W tej drugiej cały czas swieci sie ikona radia ale bez kresek. Edited April 7, 2012 by ebola_85 Quote Link to post Share on other sites
ebola_85 Posted April 12, 2012 Author Report Share Posted April 12, 2012 Ma ktos jakis inny pomysł? Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted April 19, 2012 Report Share Posted April 19, 2012 Tak, ja wiem co jest grane i niestety nie mam dobrych wieści. Jest to znana producentowi wada fabryczna tego modelu. Uszkodzeniu uległa pewna część wewnątrz (nie potrafię w tym momencie powiedzieć jaka), której nie da się naprawić, a koszt wymiany tego elementu przewyższa cenę nowej PMR. Wysyłaj w ramach rękojmi, jeśli jeszcze masz papiery - ja nie mogłem tego zrobić, bo mam już te PMR jakieś 4 lata. Robiłem długie rozeznanie po sieci i po serwisach, w momencie kiedy mi stało się to samo. Z tego co udało mi się ustalić, to usterkę tą wywołuje najczęściej przypadkowe podłączenie do ładowania włączonej PMR. Quote Link to post Share on other sites
ebola_85 Posted April 19, 2012 Author Report Share Posted April 19, 2012 Zawsze ładowałem same akumulatorki osobno. Przed zdarzeniem pierwszy raz uzyłem oryginalnej ładowarki więc chyba masz racje. Cóż, na szczescie mam drugą... Quote Link to post Share on other sites
maksu Posted October 15, 2012 Report Share Posted October 15, 2012 faktiszen, nam zrobiło się to samo. obiegowa opinia z jaką się spotkałem głosi iż Motorola koncentruje się na profesjonalnych radyłkach, a te amatorskie- no właśnie, ciekawe czy to przypadłość tylko naszego modelu? Jeśli ktoś ma dzieciaka może używać radia jako radio-niani, jest w nim taki tryb. Mam też pytanie takie- w jakiś zagadkowy sposób odłączyłem dźwięk który obwieszczał koniec nadawania, wkurzający gdy używa się radia bez headsetu, a z nim całkiem przydatny jak się okazuje. wie ktoś może jak to włączyć znowu? Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted October 15, 2012 Report Share Posted October 15, 2012 @ ebola _85 W Gdyni masz niezły serwis Motoroli www.alaska.com.pl. Quote Link to post Share on other sites
maksu Posted October 15, 2012 Report Share Posted October 15, 2012 serwis chyba nie zda się na nic, jak pisane było wyżej, ponoć wymiana tej wadliwej cześci to spory koszt, porównywalny z nowym radiem. na forum elektroda też pisali że lipa z tą awarią jest Quote Link to post Share on other sites
W2o Posted October 15, 2012 Report Share Posted October 15, 2012 Blisko mieszka- niech próbuje. Quote Link to post Share on other sites
maksu Posted October 16, 2012 Report Share Posted October 16, 2012 wiadomo, podejść nie zaszkodzi :) Quote Link to post Share on other sites
maksu Posted November 12, 2012 Report Share Posted November 12, 2012 ponawiam pytanie: w jakiś zagadkowy sposób odłączyłem dźwięk który obwieszczał koniec nadawania, wkurzający gdy używa się radia bez headsetu, a z nim całkiem przydatny jak się okazuje. wie ktoś może jak to włączyć znowu? Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted November 13, 2012 Report Share Posted November 13, 2012 (edited) 10 sek w google http://www.alfaradio... instrukcja.pdf Podpowiem. Strona nr 10 Edited November 13, 2012 by virusotron Quote Link to post Share on other sites
maksu Posted December 11, 2012 Report Share Posted December 11, 2012 dzięki! Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts