Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Jakie ładownice do giety wybrać?

Recommended Posts

Jestem na etapie zakupu gietki więc od razu chciałbym sobie dobrać ładownice co by mieć od razu pełen szpej. Ładownice będę nosił na pasie PT-2 z miwo (na krótkie wypady sam pas i ładownice, na dłuższe inne badziewie typu cargo i do pasa przytroczę szelki) lecz nie wykluczam, że kiedyś pas się znudzi i kupię kamizelkę jednakże teraz szkoda mi na to kasy. Jakie ładownice będą lepsze?

1. http://miwo-military.net/-produkty/pid,645/na-2-magazynki-do-G-36

2. http://miwo-military.net/-produkty/pid,676/KWADRAT-2-na-dwa-magazynki-do-G-36

Czy w opcji nr. 2 można nosić dwa rozłączone magi?

W tym systemie noszenie magazynów pojedynczo jest mniej sensowne. Zaprojektowano je tak aby łączyć. W niektórych jednostkach akceptowane jest połączenie w pary i obcinanie zewnętrznych zaczepów aby nie przeszkadzały przy wyciąganiu.

Możliwe jest też że za jakiś czas zdecydujesz się na montaż gniazda magazynków jakie ma m4 i wtedy będziesz kupował inne ladownice. Magazynki do G36 są dość spore i w miejsce dwóch takich wejdą ci 3 zgodne ze Stanagiem, a kaliber czy nawet nabój ten sam.

Osobiście, uważam też za bardziej uniwersalne do naszych zabaw ladownice z klapą, którą można w razie potrzeby odpiąć.

Zaleta tych "kwadratow" to możliwość przyjęcia czegoś na wierzch oraz ich relatywnie płaska linia przydatna jak masz np. je na brzuchu i musisz się czołgać.

Czemu pojedyńcze? Akurat wolę wziąć podwójne bo taniej wyjdzie...

Lup: Przejściówki nie będę używał, daaawno temu miałem takie coś i same problemy, a to magi nie pasowały itd. poza tym do m4/m16 mnie nie ciągnie... A w tej podwójnej ładownicy da się nosić rozłączone magi? I ile docelowo nosić na pasie/kamizelce magazynków, 4 czy 6?

Ps. Pasa też za wielkiego nie mam bo 82 cm pow. nośnej a czasem też oprócz ładowni przyda się wziąć manierkę czy cargo :)

Edited by KaramBoty

Każdy system ma swoje wady i zalety.

Gdy weźmiesz te pierwsze, a chcesz korzystać z nich pojedynczo, musisz obcinać łączniki, bo inaczej wchodzą tylko spięte parami co moim zdaniem wcale nie jest wadą. Za to jak obwiesisz się czterema ładownicami, to masz niezły zapas kulek, przy LC (50) masz 500 kulek w magazynkach (8 w ładownicach i dwa podpięte do repliki).

Gdy weźmiesz drugie, będą bardziej płaskie, prawie nie zawadzają przy czołganiu, ale na pasie więcej jak dwie nie zawiesisz, więc zapas kulek zmniejszy Ci się niemal o połowę, co z kolei skutkuje koniecznością częstszego doładowywania magów.

Jedne i drugie są "niekoszerne" BW używa wyłącznie pojedynczych, ale są koszmarnie drogie, no i nie pasują do PT2, mają zapięcie standardowe do oporządzenia S95. Osobiście używam S95 i 4 ładownice (kupowałem je jeszcze dużo taniej).

Jeśli nie zależy Ci na stylizacji BW, to na Twoim miejscu brałbym:

- PT3 lepiej stabilizuje ładownice i ewentualne cargo,

- szelki,

- 4 sztuki.

Jeszcze w sprawie pasa i szelek, noś zawsze komplet, sam pas obciążony czterema lub nawet ośmioma pełnymi magazynkami jest już dość ciężki i będzie niewygodny.

Edited by Powała

Pas mam już PT-2 (mam też szelki, cargo i 2 pakrowce na manierki bo przy dwóch ładownicach potrójnych na mp5 to się wszystko mieściło) co prawda ale na nowy mi szkoda kasy i na mój wzrost (170) jest akurat, co do koszerności to na pewno się nie będę stylizował na żadną armię (cały szpej w wz.93) więc to nie jest ważne :) A może wziąć dwie potrójne ładownice? Czy to już raczej spowoduje, że miejsca będzie malutko?

Edited by KaramBoty

Policz sobie ile masz pasów/przeplotek "molle" pasa i ile jest na ładownicy. Masz odpowiedź ile Ci to zajmie i ile wejdzie obok siebie. Indywidualną kwestią jest czy i które będziesz miał na brzuchu, a ile pod pachą.