samael16 Posted April 15, 2012 Report Share Posted April 15, 2012 Szukałem informacji ale ciężko coś znaleźć, większość filmów i instruktarzy dotyczy albo m4/16 bez granatnika. Mianowicie, jak powinna wyglądać odpowiednia pozycja strzelecka z wykorzystaniem m16 z podwieszonym granatnikiem m203, posiada ktoś rysunki, lub filmy ? Oraz jak powinno się celować granatnikiem wraz z wykorzystaniem celownika przeziernikowego granatnika ? Quote Link to post Share on other sites
Guest Mati13k Posted April 16, 2012 Report Share Posted April 16, 2012 Nie zajmuję się rekonstrukcją, więc podręcznikowej formułki Ci nie podam. No ale strzelanie z m203 odbywa się normalnie, z ramienia, otwierasz przeziernik, jedna ręka idzie na magazynek, żeby obsługiwać granatnik, a druga gdzie chcesz. Najlepiej byłoby ją trzymać na chwycie pistoletowym (rękę mocniejszą). Widziałem filmy jak panowie bodajże z ODA trzymali swoje Mk18 poziomo i w ten sposób strzelali z granatnika (poziomo, żeby karabinek zmieścił się w otworze strzelniczym zrobionym w murze). A przeciętny grenadier z US Army jest w stanie strzelać z granatnika przy użyciu kolimatora zamontowanego na karabinku, bez użycia przeziernika od M203 (czasami widać, że w ogóle go nie montują). US Army to nie WP, gdzie np. znam gościa, który jest grenadierem w podobno bardzo dobrej, pewnej górskiej jednostce, a który nigdy nie wystrzelił jeszcze granatu ze swojego granatnika, bo dowódcy uważają, że po co trenować skoro na razie nie jadą na misję. ;-) Quote Link to post Share on other sites
kubaex Posted May 22, 2012 Report Share Posted May 22, 2012 Myślę że ten LINK rozwiąże twoje problemy dot. postawy strzeleckiej i celowania z M203 :icon_biggrin: Quote Link to post Share on other sites
Marrtinez Posted May 22, 2012 Report Share Posted May 22, 2012 (edited) Nie wiem czy postawa podręcznikowa, ale jak widać skuteczna :wink: http://www.youtube.com/watch?v=Y5q5WnhjNMg Edited May 22, 2012 by Marrtinez Quote Link to post Share on other sites
samael16 Posted May 28, 2012 Author Report Share Posted May 28, 2012 @kubaex Wielkie dzięki. Jest tam wszystko opisane czego potrzebowałem, postawy strzeleckie i sposób celowania. :maniak_OK: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts