Brenten Posted April 18, 2012 Report Share Posted April 18, 2012 W elce występują skoki prędkości wylotowej, zresztą od początku miała swoje kaprysy. Teraz jednak już przegięła, raz jest ok.330 raz 430, z tym że nie ma wartości pośrednich a skrajne różnią się maksymalnie o 2-3 fpsy. Wymieniona są głowice tłoka i cylindra na JBU metalowe ( na oryginalnych częściach wyciągała ok. 300 fpsów przy ustawieniu max) i sprężyna SHS 140. Miał może ktoś podobny problem? Quote Link to post Share on other sites
Sedoro Posted April 18, 2012 Report Share Posted April 18, 2012 Może dysza jest za krótka i nie sięga kołnierza gumki? Quote Link to post Share on other sites
Brenten Posted April 18, 2012 Author Report Share Posted April 18, 2012 Dysza oryginalna, gumka zielona G&G, na gumce ICSa jeszcze gorzej było, tzn mniejsze fpsy Quote Link to post Share on other sites
Chrupak Posted April 18, 2012 Report Share Posted April 18, 2012 Ja bym stawiał na nieprawidłową pracę popychacza, skróć sprężynkę o 1-2 zwoje, jeżeli masz opóźniacz na zębatce tłokowej to spróbuj postrzelać bez niego. Przyczyną może być też zbyt gęsty smar w cylindrze-> wyczyść cały zestaw pneumatyczny. to pierwsze co przychodzi mi do głowy, może ktoś wymyśli coś jeszcze. Quote Link to post Share on other sites
AnR Posted April 18, 2012 Report Share Posted April 18, 2012 W elce występują skoki prędkości wylotowej, zresztą od początku miała swoje kaprysy. Teraz jednak już przegięła, raz jest ok.330 raz 430, z tym że nie ma wartości pośrednich a skrajne różnią się maksymalnie o 2-3 fpsy. Wymieniona są głowice tłoka i cylindra na JBU metalowe ( na oryginalnych częściach wyciągała ok. 300 fpsów przy ustawieniu max) i sprężyna SHS 140. Miał może ktoś podobny problem? Tak, miałem takie problemy. Winą okazała się idiotyczna konstrukcja tego pieruństwa. Popracuj nad ustawieniem elementu, który trzyma komorę HU. Quote Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted April 18, 2012 Report Share Posted April 18, 2012 (edited) Do końca z tematem to związane nie jest, ale M140 i 430 FPS... :blink: Na tej sprężynie powinno być 480-500, nawet w doszczelnionym stocku. Na pewno też gdzieś ucieka Ci powietrze. Edited April 18, 2012 by Jacek GROT Quote Link to post Share on other sites
Brenten Posted April 18, 2012 Author Report Share Posted April 18, 2012 Wiem :( Praktycznie tyle samo miałem ,no, parę mniej, na m120. Dałem podkładki pod śruby mocujące komorę i poszło o ok. 15 do góry. Może tu jest piesek pogrzebany? Zbyt duża odległość komory od GB? Quote Link to post Share on other sites
raubritter Posted April 18, 2012 Report Share Posted April 18, 2012 Są dwa typy komór do L-85 stara i nowa : w starej nie można było założyć obejmy na preckę (np. lufa promyka mogła się delikatnie poruszać ) a w nowej już można. Stockowa dysza to badziew, bo nie jest uszczelniona - ale na M130 i precce szło jeszcze te 470 fps wyciągnać. Jedyne pomysły jakie mi przychodzą do głowy: - wymienić komorę na nowy typ; - sprawdzić na innej dyszy (na swojej zauważyłem takie nadlewki które z daleka przypominały kształtem pęknięcia); - równomiernie docisnąć śrubami komorę do lufy; - sprawdzić połączenie na styku gumka-dysza ; - delikatnie poluzować śruby mocujące zespół lufy z komorą i sprawdzić jak się uszczelnia z dyszą i zespołem cylindra; - zmienić środek / smar użyty do smarowania cylindra na trochę rzadszy. Quote Link to post Share on other sites
Brenten Posted April 19, 2012 Author Report Share Posted April 19, 2012 Dorobiłem dyszę, skok na stabilne 487. Niestety tylko przez 10 strzałów, potem równie stabilne 361 :) Gdyby karoseria była znalowa to bym chyba pogryzł. Po pracy znowu powalczę z elą. Dzięki wszystkim za podpowiedzi. Quote Link to post Share on other sites
mali Posted April 22, 2012 Report Share Posted April 22, 2012 Zadam takie banalne pytanie, czy próbowałeś dociskać gb do komory za pomocą śruby w stopce? Quote Link to post Share on other sites
Brenten Posted April 23, 2012 Author Report Share Posted April 23, 2012 Hmmmm, nie :) Dzięki, sprawdzę i dam znac. Quote Link to post Share on other sites
mali Posted April 23, 2012 Report Share Posted April 23, 2012 Jeśli gb jest poluzowany to zaobserwujesz właśnie takie dziwne skoki fps-ów. Za dociśnięcie odpowiada bodaj dolna śruba (mogę się mylić, dawno nie grzebałem w swojej elce). U mnie było od początku ok, natomiast u mojego brata była poluzowana. Efekt? 300, 400, 310, 390, i tak dalej sinusoidą. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts