Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Jak odróżnic 2 typy akumulatorów

Recommended Posts

Mam problem. Znajomy dał mi swój aku do ładowania. Niestety już dawno nie korzystał z tego akumulatora i nie wie jakiego jest typu. Czy jest jakiś sposób na sprawdzenie typu pakietu domowymi sposobami ? Dodam że na ogniwach ( Large ) jest nadrukowane : 1.2V 4/5SC1400P. Jest 9 ogniw, czyli 10.8V

Z moich poszukiwań na internecie jestem na 80% przekonany że to NiMH, ale nie chcę zepsuć pakietu.

Czy jak podłączę aku do Imax B6 i zaprogramuję na ładowanie to mi wyświetli błąd jeśli program nie będzie pasował do typu pakietu ?

Jeśli sam nie rozpozna (a nie liczyłbym na to), w razie czego ustaw na ładowanie NiMH.

NiCd ładuje się prądem stałym, NiMH - pulsacyjnie, więc jeśli to jednak jest NiCd, to nic się (chyba...) nie stanie, a w drugą stronę mogło by być gorzej ;)

Niestety, te cele mają też podobną charakterystykę prądową - można pomylić trochę mniejszą wydajność pakietu NiCd z trochę zużytym pakietem NiMH.

Tutaj więcej: http://www.fuw.edu.pl/~jt/akumulatorki.html

:bialaflaga:

To chyba nie widziałeś cel NiMH typu large i NiCd mini...

Jeśli już się czymś kierować, to datą produkcji.

Dyrektywy (kwestionowalnej słuszności, swoją drogą) z UE zakazują stosowania kadmu w sytuacjach, gdzie nie jest niezastąpiony. Obejmuje to ogniwa NiCd, więc jeśli bateria bądź replika, do której bateria była dołączona, była kupiona w UE w ciągu ostatnich (jak dobrze kojarzę) 3 lat, to prawie na pewno są to ogniwa NiMH.

Edited by Akkenoth

http://wolewygodniej.pl/ld.php/system/ware/view.php?tem=w.php&w=38822&sW=3362

Czy z takich ogniw jest złożony Twój pakiet Miszczo? To akurat jest ogniwo 4/5 czyli large i NiCd ale tak jak kolega wyżej mówi, jeśli pakiet ma od roku do lat trzech to raczej nie powinien to być NiCd bo w Unii już ich zakazują. Można się jeszcze pokusić i rozszyfrowanie nadruku na ogniwach, z pewnością do czegoś dojdziesz. NiMh i NiCd aż tak bardzo się nie różnią ale długo nie ładowany NiCd padnie i już nie powstanie. Strzele replika na owym nieznanym pakiecie?