14100715 Posted May 4, 2012 Report Share Posted May 4, 2012 Witajcie, próbował ktoś farbować taką kamizelkę: http://www.strefamilitarna.pl/index.php?p1296,kamizelka-taktyczna-dpm-desert-nowa-ciemna na kolor oliwkowy? Chwyci to? Jeśli tak to, czy specjalnymi barwnikami, czy zwykłymi jak do np. bawełny, stylonu, wiskozy i lnu (tak, spisałem z saszetki :icon_razz2: ). Proszę o odpowiedź osoby, które są pewne, a nie "wydaje mi się". Quote Link to post Share on other sites
Kazik94 Posted May 4, 2012 Report Share Posted May 4, 2012 Barwnik do tkanin taki jakim się farbuje farsz do ghillie suit, dostępny w pasmanteriach. Na początku fajnie wygląda, ale potem szybko odpada. Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted May 4, 2012 Report Share Posted May 4, 2012 (edited) Cóż, mnie "się wydaje" (bo takiej kamizelki nie próbowałem farbować na zielono), ale: 1. Nie żałuj octu. Przy farbowaniu UBACSa części bawełniane łapały ładnie, ale te z tworzywa wcale. Póki nie dałem octu do gara. 2. Weź pod uwagę, że bawełniany UBACS w DDPM po potraktowaniu zielenią zrobił się turkusowo niebieski. Dodatkowa kąpiel w żółtym poprawiła sytuację. 3. Jeśli nie kupiłeś jeszcze tej kamizelki, to proponuję wziąć na wstrzymanie. W tym sklepie nie ma aktualnie, ale gdzieś ostatnio widziałem bardzo podobne kamizelki z demobilu armii holenderskiej w leśnym DPM za niewiele większe pieniądze. Choćby tutaj. Edited May 4, 2012 by Errhile Quote Link to post Share on other sites
Piotrekill Posted May 4, 2012 Report Share Posted May 4, 2012 (edited) A czarna jak machnąć ? Czy przykryć ładownicami ? Edited May 4, 2012 by arend Quote Link to post Share on other sites
Errhile Posted May 4, 2012 Report Share Posted May 4, 2012 Nie, to co piszesz nie ma sensu. Chodzi Ci o ufarbowanie czarnej kamizelki na barwy leśne? :zastanawia: Oj, będzie ciężko. Czarny to cholernie niewdzięczny kolor. Można by spróbować farbami do tkanin (nie barwnikami, jak kolega wyżej, tylko farbami - gęste takie, pędzel w garść i zasuwasz. Z tego, co widziałem, utrwala się to na gorąco - żelazkiem). Pojęcia nie mam, co to da. Ani jaką będzie mieć trwałość. Można (co będzie szybsze i mniej upierdliwe) pomalować kamizelkę Krylonem albo czymś podobnym. Fachowcy właśnie tak robią. Tyle, że po jakimś czasie się ściera. Najlepszym rozwiązaniem będzie pozbycie się czarnej kamizelki, i sprawienie sobie takiej, która będzie sensownie się wtapiać w typowe tło :happy: zwłaszcza, że jeśli masz jakiś chiński wynalazek, to koszt paru puszek Krylonu przekroczy cenę całego oporządzenia... Quote Link to post Share on other sites
arend Posted May 4, 2012 Report Share Posted May 4, 2012 Problem będzie ze wszystkimi częściami wykonanymi z tkanin syntetycznych. W bardzo małym stopniu chłoną one barwniki. Moim prywatnym zdaniem trzeba będzie użyć krylonu. Poszukaj w dziale o umundurowaniu tam chyba był temat o malowaniu i barwieniu kamizelek. Quote Link to post Share on other sites
Piotrekill Posted May 5, 2012 Report Share Posted May 5, 2012 Ok thx, przykryję ją ładownicami DPM, a co do firmy to jest to oryginalna kamizelka brytyjskiej policji, używana przez antyterrorystów. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts