komandos93 Posted May 5, 2012 Report Share Posted May 5, 2012 Witam, chce się stylizować na Niemieckiego nach jagera z jednostek waffen-ss. Chciałbym waszych porad dotyczących umundurowania, bo z uzbrojeniem to wiem że potrzeba StG44 i celownik ZG-1229(oczywiście też replika którą widziałem dzisiaj na zlocie). Proszę o wasze wskazówki i rady, z góry dziękuje. Quote Link to post Share on other sites
Dziećka Posted May 6, 2012 Report Share Posted May 6, 2012 To formacja, czy określenie potoczne? Bo Google tylko pokazuje jakieś obrazki Niemców z Stg i Wampirem. Quote Link to post Share on other sites
komandos93 Posted May 6, 2012 Author Report Share Posted May 6, 2012 Raczej to formacja, ale było ich niewielu, ponieważ wyprodukowali tylko około 350 Wampirów do StG. Quote Link to post Share on other sites
speedor Posted May 6, 2012 Report Share Posted May 6, 2012 Raczej niewiele na pewno wiadomo a "w akcji" to tylko Nachtjagerów widać w zestawie figurek Dragona. Quote Link to post Share on other sites
komandos93 Posted May 6, 2012 Author Report Share Posted May 6, 2012 http://stg44.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=17:zg-1229-vampir-publikacja&catid=2:publikacje-i-wydarzenia&Itemid=13 Bardzo ciekawa strona dowiedziałem się dużo o nachtjagerach. co do umundurowania to najlepiej by było mieć mundur w kamuflażu Leibermuster tylko w polskich sklepach ich nie widziałem. Quote Link to post Share on other sites
Ahmed Posted May 6, 2012 Report Share Posted May 6, 2012 ...... co do umundurowania to najlepiej by było mieć mundur w kamuflażu Leibermuster tylko w polskich sklepach ich nie widziałem. Dlatego wklepuje się u wujka gogle i znajduje za granicą co tylko się chce :) a u Sparheada jest prawie wsio :wink: http://www.spearheadmilitaria.com/Wholesale/Leibermuster-is-1-sid-1.html A dlaczego u nas nie ma możliwości dostać Leibermuster? no nie oszukujmy się jest to temat bardzo że tak to określę mało chwytliwy u nas. Quote Link to post Share on other sites
Nanteris Posted May 6, 2012 Report Share Posted May 6, 2012 Nahtjeager to jeden wielki mit. Nie ma żadnych źródeł potwierdzających udział tego typu jednostek w boju. Zresztą Leibermuster był w użyciu WH , nie ma żadnych zdjęć gdzie SS-mani noszą ten tym kamuflażu . Strona którą podałeś jest tworzona przez Pana lubującego się w rekonstrukcyjnym sci-fiction, nie brałbym jej jako rzetelne źródło wiedzy. Quote Link to post Share on other sites
Ukaosek Posted May 7, 2012 Report Share Posted May 7, 2012 No nie powiedział bym do końca, że byli taką fikcją. Są dowody na ich udział w walce o bazy paliwowe dla U-Bott'ów na północy Antarktydy. Natrafiłem też na wzmiankę o nich i ich aktywności w masywie Karkonoszy ( z niem "Riesageberge" ) na terenie dzisiejszego dolnośląskiego. Podobno stacjonowali w położonej w górach torpedowni. Quote Link to post Share on other sites
komandos93 Posted May 7, 2012 Author Report Share Posted May 7, 2012 Leibermuster miał być jako pierwszy kamuflażem dla waffen-ss i wermahtu jako wspólny, a co do nachtjagerów to musieli być użyci bojowo skoro są zdjęcia angola z stg44 z zg1229. Quote Link to post Share on other sites
Nanteris Posted May 7, 2012 Report Share Posted May 7, 2012 Miał być, ale nigdy nie był. Leibermuster dostały jednostki Wehrmachtu na terenie Czech i Austrii, nie ma żadnych dowodów na udział tego kamuflażu w operacji Berlińskiej jak to rozgłaszają niektórzy. Są też zdjęcia latających skrzydeł Gotha-Go co nie znaczy, że były w użyciu. Vampiry mogły zostać przechwycone równie dobrze z magazynów. Dopóki nie udowodni się ich użycia w boju rzetelnymi dokumentami bądź zdjęciami to pozostaje to w sferze Sci-Fiction. Rekonstrukcja historyczna powinna opierać się na twardych faktach a nie fantastyce - przynajmniej ja tak uważam. Quote Link to post Share on other sites
PitBear Posted May 7, 2012 Report Share Posted May 7, 2012 Nie wiem po co się przepychacie jak "komandos93" napisał wyraźnie, że chce się stylizować, a nie rekonstruować. Niech więc założy sobie Leibermuster. Do znalezienia na niemieckim ebayu. Quote Link to post Share on other sites
Sepp Posted May 13, 2012 Report Share Posted May 13, 2012 Jak stylizować, to w porządku, ponieważ jestem ciekaw, jak spreparowany zostanie StG z Vampir`em. Życzę powodzenia w realizacji projektu i czekam na fotki końcowego efektu. Quote Link to post Share on other sites
komandos93 Posted May 23, 2012 Author Report Share Posted May 23, 2012 właśnie zmieniła mi się koncepcja i mam małe pytanie. Zamówiłem taką bluzę http://www.spearheadmilitaria.com/ww2-german-spring-blurred-edge-camo-field-tunic-xl-p-6299.html i mam pytanie co do obszyć, wiem że na pewno ma być adler na lewym ramieniu, czy coś jeszcze może być np. patki, pagony? Czy raczej nie stosowano. Quote Link to post Share on other sites
Nanteris Posted May 25, 2012 Report Share Posted May 25, 2012 (edited) Po pierwsze tego typu bluzy były używane w 99% przez oficerów- nigdy nie były produkowane seryjnie , zazwyczaj szyli je polowi krawcy na zamówienie. Obszyć zazwyczaj nie stosowano, poza adlerem który w zupełności powinien wystarczyć. Patki i naramienniki to bardzo rzadki widok na tego typu bluzach. Edited May 25, 2012 by Nanteris Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts