AthEghtern Posted May 6, 2012 Report Share Posted May 6, 2012 Niedawno kupiłem ładowarkę iMAX B6. Zadowolony podłączam akumulator do owego sprzętu, a tu wyskakuje komunikat - złe bieguny. Zatem w replice bieguny są "ułożone" inaczej niż w ładowarce. I stąd moje pytanie: Czy jeśli podłączę akumulator do repliki z biegunami "ułożonymi" tak jak do ładowarki, to mogę zepsuć replikę? Quote Link to post Share on other sites
zuczek Posted May 6, 2012 Report Share Posted May 6, 2012 Do czego podłączasz tą ładowarkę? Wytłumacz, opisz to jakoś jaśniej. Quote Link to post Share on other sites
AthEghtern Posted May 7, 2012 Author Report Share Posted May 7, 2012 W małej Tamyi (końcówka) są dwa "wejścia" - kwadrat i kółko. Domyślnie, tzn do repliki zawsze podłączałem: kółko - czerwony kwadrat - czarny Zaś w ładowarce jest na odwrót: kółko - czarny kwadrat - czerwony I tu moje pytanie: Czy jeśli do repliki podłączę bieguny ustawione tak jak do ładowarki, to replika może się zepsuć? Quote Link to post Share on other sites
zuczek Posted May 7, 2012 Report Share Posted May 7, 2012 Chcesz ładowarkę podłączyć do repliki? Quote Link to post Share on other sites
kjujiczek Posted May 7, 2012 Report Share Posted May 7, 2012 Dobre!Weź agregat na plecy,nalej do pełna i nie musisz się bać że ci batka padnie :hahaha:. Quote Link to post Share on other sites
AthEghtern Posted May 8, 2012 Author Report Share Posted May 8, 2012 @zuczek Nie, pytam się, czy mogę podłączyć akumulator do repliki z biegunami ułożonymi na odwrót. Czyli czarny kabelek na miejscu czerwonego, a czerwony na miejscu czarnego. Quote Link to post Share on other sites
zuczek Posted May 8, 2012 Report Share Posted May 8, 2012 Nie możesz. Silnik zacznie się obracać w drugą stronę. Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted May 8, 2012 Report Share Posted May 8, 2012 Nie możesz. Silnik zacznie się obracać w drugą stronę. Nieprawda. Silnik zostanie zablokowany przez antyrewers. Dalsze naciskanie na spust spowoduje uszkodzenie motoru (spalenie go ) Radzilbym autorowi postu zamienic wtyczki tak aby bylo poprawnie. Do tego wystarczy podstawowa umiejetnosc lutowania. Jezeli autor tego postu ma problem, to niech porpsi kogos kto ma o tym jakies pojecie. Nie pozdrawiam bo nie grzechotnik ;) Quote Link to post Share on other sites
zuczek Posted May 8, 2012 Report Share Posted May 8, 2012 Tak masz rację. Pomyślałem o samym silniku, bez gb. Tak czy siak, replika raczej pójdzie się "kochać". Quote Link to post Share on other sites
dj_drops Posted May 8, 2012 Report Share Posted May 8, 2012 Niedawno kupiłem ładowarkę iMAX B6. Zadowolony podłączam akumulator do owego sprzętu, a tu wyskakuje komunikat - złe bieguny. Zatem w replice bieguny są "ułożone" inaczej niż w ładowarce. I stąd moje pytanie: Czy jeśli podłączę akumulator do repliki z biegunami "ułożonymi" tak jak do ładowarki, to mogę zepsuć replikę? A może masz lipo ? I we wtyczce balansera masz złą kolejność kabli ? Quote Link to post Share on other sites
Matison Posted May 8, 2012 Report Share Posted May 8, 2012 (edited) Skoro masz Imaxa B6 ja polecam prostsze rozwiązanie niż lutowanie. Skoro ładowarka ci wykrywa odwrotne podłączenie biegunów to kable idące od ładowarki (te kable co podłączasz do ładowarki i batki) podłącz odwrotnie. Czyli kabel czarny w miejsce czerwonego a czerwony w miejsce czarnego. Da to sen sam efekt co zabawa z lutownicą a zaoszczędzisz czas. Ogółem z tego co widzę to Imax nie ma standardowo Tamiyi w złączkach to najpewniej ktoś ci robił przejściówkę albo zmienił wtyczkę z Large na Mini w przejściówce która już była. W Large zaś zaznaczenie biegunów jest odwrotne czyli kwadrat jest zamieniony z kółkiem. Edited May 8, 2012 by Matison Quote Link to post Share on other sites
AthEghtern Posted May 9, 2012 Author Report Share Posted May 9, 2012 Do IMAX'a nie ma Tamiyi w zestawie. Kupiłem końcówkę w Jar-mixie. Mam Ni-Mh'a dołączonego do repliki. Dzięki za pomoc :) Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts