Vilreen Posted May 12, 2012 Report Share Posted May 12, 2012 Hej:) Poniżej zamieszczam zdjęcie SCARa SSR od VFC oraz ostrego. Replika: Ostry Jak widać, VFC albo się nie chciało, albo nie chcieli kombinować z baterią, więc replika ASG ma normalną SCARową butokolbę. Znalazłem jednak zdjęcia oryginalnej kolby na tyle dokładne, żeby pokusić się o przybliżony model. Zaznaczam, że wymiary i sposób działania tych jakże skomplikowanym mechanizmów zostały zrobione na oko, tak żeby mniej więcej przypominały zdjęcie :) Na razie to tylko zabawa, ale może kiedyś spróbuje ją wykonać (rapid prototyping/druk 3d jeśli już, ponieważ są to dość skomplikowane elementy). Jeśli ktoś ma jakieś doświadczenie, jeśli chodzi o druk 3D i najchętniej ma jakieś doświadczenia z tym jak trwałe modele z tego wychodzą, proszę o kontakt. Oto rezultat: Quote Link to post Share on other sites
Beryl Posted June 1, 2012 Report Share Posted June 1, 2012 Części są trwałe tylko koszt druku jest duży bo z tego co widzę wydruk prototypu kubka ponad 300zł W lipcu będę miał drukarkę FDM w robocie to możemy pomyśleć nad tańszym wydrukiem ale myślę że taki kawał plastiku to około 500zł by u mnie kosztował (po znajomości z forum) Druk ze zwykłego ABS mam próbki w firmie to nie można narzekać na materiał. Tylko problem jest z projektem bo ktoś to musi zrobić w CAD żeby to miało ręce i nogi Quote Link to post Share on other sites
Beryl Posted June 22, 2012 Report Share Posted June 22, 2012 To jak drukujemy? drukarka dojechała jutro uruchamiamy. Quote Link to post Share on other sites
PoLi Posted January 27, 2013 Report Share Posted January 27, 2013 (edited) Ja bym frezował z bloku Nylatron'u. Mocny i łatwy w obróbce materiał. Customowe części to ostrych tak robią więc i tu by się dało. Tylko nigdy nie widziałem nylatronu w kolorze innym niż czarny. Edited January 27, 2013 by PoLi Quote Link to post Share on other sites
Vilreen Posted January 27, 2013 Author Report Share Posted January 27, 2013 Jak dostanę SCARa spowrotem z tuningu to będe kombinował. Fajnie że mocny i łatwy, a wiesz może czy łatwo dostępny w naszym pięknym kraju? :) i czy jest tani, bo to podstawa prototypowania domowego :P Quote Link to post Share on other sites
Bllet Posted January 28, 2013 Report Share Posted January 28, 2013 Kolba ze SCARa trochę przypomina kolbę Well"owego MB-05...Jak by odpowiednio przyciąć i przerobić nieco, by to całkiem fajnie wyglądało i na pewno było by tańsze... Quote Link to post Share on other sites
Vilreen Posted March 16, 2013 Author Report Share Posted March 16, 2013 (edited) Taki mały update w temacie, wróciła dziś replika, to od razu wziałem suwmiarkę i uaktualniłem wymiary. Zgodnie również z najnowszymi kolbami od Mk 20 dodałem na spód kolby szynkę Picatinny na monopody, lasery i bajery. Nadal poszukuję w miarę taniego sposobu wykonania prototypu, jeśli ktoś ma pomysł - jestem otwarty na propozycje. Edited March 16, 2013 by Vilreen Quote Link to post Share on other sites
Szelma1981 Posted March 16, 2013 Report Share Posted March 16, 2013 Druk 3D ? Quote Link to post Share on other sites
Vilreen Posted March 16, 2013 Author Report Share Posted March 16, 2013 Bardzo chętnie jeśli cena nie będzie zaporowa: Koszt wydrukowania tego cacka komercyjnie to minimum jakieś 400-500zł, kończąc oczywiście w rejonach rzędu 800 euro. Co mnie trochę przeraża prawdę mówiąc, ponieważ przyjmując gęstość takiego plastiku jako 0.93g/cm^3 (dane z jednej strony zajmującej się drukiem 3D), wychodzi lekko ponad 400g. No dobrze, to zobaczmy ile kosztuje kilogram plastiku, już w szpuli i gotowy do podłączenia do drukarki: http://allegro.pl/drut-abs-s-filament-reprap-drukarka-3d-producent-i3095497708.html 49,20 zł... Niestety własna drukarka 3D jest aktualnie poza moim zasięgiem, gdyż taka jaką bym chciał, czyli Ultimaker, kosztuje około 1200 euro :( Quote Link to post Share on other sites
Visq Posted October 27, 2014 Report Share Posted October 27, 2014 Uwaga, walczę o złotą łopatę ;) Magpul PRS bardzo przypomina oryginalną kolbę SSR, nieprawdaż ?:) Quote Link to post Share on other sites
Panzerny Posted May 19, 2016 Report Share Posted May 19, 2016 ja chyba zawalczę o diamentową :icon_mrgreen: Czy w temacie coś się ruszyło? posiadam mk20 ssr od WE i niestety stokowa kolba wygląda okropnie :/ Myślałem nad Magpull PRS, ale 250$ +wysyłka i cło mocno mnie odrzuca Quote Link to post Share on other sites
Buniek92 Posted May 20, 2016 Report Share Posted May 20, 2016 Ruszyło się to, że z tego co pamiętam trzech maniaków na forum ogłaszało swoje usługi druku 3D :icon_lol: Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts