Leepky Posted May 24, 2012 Report Share Posted May 24, 2012 (edited) Witam . Mam następujące pytanie: gdzie w tej replice http://gunfire.pl/product-pol-1152196776-Replika-karabinka-LMT-Defender4.html jest montowana bateria? Nie ma szyn RIS na przedzie, żeby dokupić atrapę lasera i tam trzymać akumulator, a i kolba nie sprawia wrażenia, aby dało się tam coś upchnąć... No i jaka wielkość baterii jest optymalna (nie lata, ale też się mieści)? Edited May 24, 2012 by arend Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted May 24, 2012 Report Share Posted May 24, 2012 W chwycie przednim wejdzie mini. Quote Link to post Share on other sites
Leepky Posted May 24, 2012 Author Report Share Posted May 24, 2012 W chwycie przednim wejdzie mini. A można sprecyzować rozmiar "mini"? Chodzi mi o lipoke konkretnie, a te raz są długie ale wąskie, raz grube a krótkie... Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted May 24, 2012 Report Share Posted May 24, 2012 Wymiarowo podobna do NiMh 8.4. Quote Link to post Share on other sites
Leepky Posted May 24, 2012 Author Report Share Posted May 24, 2012 Ok, dzięki wielkie. Teraz tylko to cudo upolować, i będzie dobrze :) Quote Link to post Share on other sites
Matison Posted May 24, 2012 Report Share Posted May 24, 2012 NiMh 8.4V może być Mini i Large pierwsze primo, drugie primo mini i large oznacza zastosowane ogniwa (o małej średnicy x<~2000mAh i o dużej średnicy x>~2000mAh) oraz wtyczki (Tamiya mini i Tamiya). Trzecie primo do chwytu przedniego powinien wejść akumulator Ni-Mh 9.6V 1500mAh (bądź pojemniejszy) dwudzielny, coś tego typu: http://www.taiwangun.com/akumulatory-i-ladowarki/akumulatory-9-6v/akumulator-ni-mh-9-6v-1500mah-typ-mini-do-kolby-sf-firefox.html P.S. Nie jest to najlepsza bateria, podałem tylko przykład. Repliki ASG/KWA LMT Defender są to repliki Li-Po ready. Ale ze względu że jesteś świeży w ASG nie polecam stosowania pakietów LiPo na początek bo może się to źle skończyć [wybuchem pakietu, zapaleniem pakietu, uszkodzeniem repliki, uszczerbkiem na zdrowiu] (do tego trzeba mieć porządną ładowarkę i umieć się ją obsłużyć). Quote Link to post Share on other sites
Didi Posted May 24, 2012 Report Share Posted May 24, 2012 NiMh 8.4V może być Mini i Large pierwsze primo, drugie primo mini i large oznacza zastosowane ogniwa (o małej średnicy x<~2000mAh Te, primo, przecież napisałem, że mini. Czytanie z rozumieniem się kłania. Quote Link to post Share on other sites
szymucha2353 Posted May 24, 2012 Report Share Posted May 24, 2012 Primo, secondo i terzo a nie po pierwsze primo itd. Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted May 24, 2012 Report Share Posted May 24, 2012 Oj tam, nie demonizuj li-po można mu spokojnie dać. Trzeba z tym ostrożnie ale nie jak z jajkiem. Obsługa ładowarki... jeżeli potrafił ogarnąć jak odpalić kompa, wklepać adres, zrobić konto, napisać posta to i z obsługa ładowarki poradzi. Quote Link to post Share on other sites
Leepky Posted May 24, 2012 Author Report Share Posted May 24, 2012 Bez przesady, siedzę w temacie "aż" pół roku. A co do obaw i przykładu z kompem- swój złożyłem sam, sam skręciłem i spasowałem, działa jak natura chciała. Więc jakaś małą bateryjka mi nie straszna ;) P.S. Te niebezpieczeństwa z baterią... Coś specjalnego trzeba wiedzieć oprócz faktu, żeby jej nie przegrzać? Quote Link to post Share on other sites
Jankus Posted May 24, 2012 Report Share Posted May 24, 2012 Tu nie chodzi o przegrzanie, tylko granice napięć na poszczególnych celach. Nie może być mniejsze niż 3v po poprostu padnie, a większe jak 4.2v też nie może być, bo pakiet spuchnie i wybuchnie. Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted May 24, 2012 Report Share Posted May 24, 2012 (edited) Nie rzucać, nie deptać, nie przebijać. Trzeba ją ładować przez balancer żeby różnicę miedzy ogniwami nie było większe niz 0.1V (z tego co pamiętam). Lipo tez sa wrażliwe na głębokie rozładowania . Edited May 24, 2012 by arend Quote Link to post Share on other sites
Matison Posted May 24, 2012 Report Share Posted May 24, 2012 (edited) Prosiłeś o sprecyzowanie rozmiaru mini więc ci powiedziałem o co biega ;P Do tego podałem przykład jak wyglądają ogniwa mini. Kolega podał wymiarami jak 8.4 a zapomniał dodać że są różne budowy akumulatorów ogółem gdyby ktoś mi podał "jak 8.4V" bez obrazka a bym zobaczył coś takiego: http://airsoft.tiger111hk.com/images/productimg/battery_and%20_charger/FIR-F7S401.jpg To już jakbym sobie musiał wyobrazić Large. A jeśli chodzi o LiPole to skoro już wiesz o co biega z nimi to masz różne różniste budowy LiPo. Do chwytu przedniego emki bym polecił Li-Po dwudzielne i do stocka powinno starczyć 7.4V (porównywalne z Ni-Mh 9.6V) i by zapewnić dobrą reakcję na spust to coś rzędu 25-50C. I jak Jankus wspomniał, uważać na napięcia cel. Za mało źle za dużo jeszcze gorzej. Ale też nie należy do nich strzelać jak do tarcz, rzucać, robić spięcia (dla zabawy nie łączyć bezpośrednio czerwonego kabla z czarnym :P), albo za mocno zgniatać tak by je uszkodzić i też zbytnio bym nie polecał przejeżdżać ich walcem drogowym dla zmniejszenia ich wymiarów :P P.S. Wracając do "mini" określa to wtyczkę pakietu (mini -> Tamiya Mini, Lagre -> Tamiya, Deans -> T-connector) Edit: @UP uprzedził mnie . Edited May 24, 2012 by arend Quote Link to post Share on other sites
Leepky Posted May 25, 2012 Author Report Share Posted May 25, 2012 Przepraszam za kłopot, ale jeszcze jedno- czy do tego modelu: http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?products_id=1919 bateria jest taka sama rozmiarowo? Czy może jest nie w chwycie przednim, tylko w kolbie? Quote Link to post Share on other sites
Matison Posted May 25, 2012 Report Share Posted May 25, 2012 Jest duża szansa że okablowanie jest poprowadzone do kolby. Quote Link to post Share on other sites
Leepky Posted May 25, 2012 Author Report Share Posted May 25, 2012 Cholera... No nic, kupię karabin, i najwyżej poleży tydzień w oczekiwaniu na baterię. W każdym razie dzięki za pomoc wszystkim, którzy się wypowiadali. Quote Link to post Share on other sites
Andzia Posted May 26, 2012 Report Share Posted May 26, 2012 (edited) Trudno napisać maila do sklepu z zapytaniem gdzie są kable? :> edit: W tej replice z linku kable są na pewno poprowadzone do kolby. Edited May 26, 2012 by Andzia Quote Link to post Share on other sites
virusotron Posted May 26, 2012 Report Share Posted May 26, 2012 Kable idą do kolby. Sprawdzałem w instrukcji. Quote Link to post Share on other sites
Nitro Posted May 26, 2012 Report Share Posted May 26, 2012 Tak kable idą do kolby.Jest tam wystarczająco miejsca,żeby upchać dwudzielny stick lipo,pojedynczy do prowadnicy,albo jakiś redox 1300mah prostokątny.Wszystko jest w temacie o emca kwa ;). Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts