LameBoy Posted April 12, 2005 Report Share Posted April 12, 2005 mam dylemat, potrzebuję zrobić sobie(bo dorwać oryginały to raczej nierealne) dystynkcje sierżanta USMC z okresu 2WŚ, i mój problem przejawia się tym że nigdzie w necie nie mogę się doszukać jakie są prawidłowe kolory tychże dystynkcji. Wiem ze armijne są jasne khaki na ciemnoniebieskim tle, ale nigdzie nie jest napisane ze USMC używało tych samych, po przeszukaniu wielu stron o tematyce znalazłem gdzies ze USMC w okresie 2WŚ używały 3ch wzorów - złoty na czerwonym, ciemnozielony na czerwonym i zielony na beżowym - odpowiednio na mundurach granatowym, zimowym(zielonym) i letnim... ale wciąż nie wiem jakie dystynkcje powinny być naszyte na zwykła bluze HBT USMC utility coat... Intuicja i kilka klatek z co poniektórych filmów(windtalkers, thin red line) podpowiadają mi ze była to ostatnia wersja, zieleń na beżowym tle, ale chciałbym mieć pewność jeśli więc macie jakieś książki w domu z ilustracjami, albo znajomych którzy mocno siedzą w temacie bardzo byłbym wdzięczny za odpowiedź na to jakie kolory tychże naszywek musze zamówić :) P.S. tak, wiem ze żołnierze USMC podczas 2WŚ rzadko kiedy naszywali dystynkcje stopni wojskowych... Quote Link to post Share on other sites
kthulhu Posted April 12, 2005 Report Share Posted April 12, 2005 Z tego co sie orientuje, to rzeczywiscie byla to ta ostatnia wersja (ale moge sie mylic, ja raczej zajmuje sie glownie walkami w Normandii jezeli idzie o operacje w II WS... no moze jeszcze wszystkie inne Rangersow i 101 A)... Aha, a w Cienkiej Czerwonej Linii walczyla piechota a nie USMC... (przynajmniej na marysie mi oni nie wygladali) Quote Link to post Share on other sites
izi Posted April 12, 2005 Report Share Posted April 12, 2005 A nie lepiej sie bylo mnie zapytac ? Gdzies takie mam :) Pogadamy na zlocie, albo po zlocie:) PS. Na wyspach pacyfiku walczyla praktycznie tylko Piechota Morska ;) Quote Link to post Share on other sites
kthulhu Posted April 12, 2005 Report Share Posted April 12, 2005 no wlasnie... praktycznie... ale wiem, ze walczyla tez zwyczajna piechota... a nawet rangersow tam kiedys przywialo :] Quote Link to post Share on other sites
Wukasz Posted April 12, 2005 Report Share Posted April 12, 2005 PS. Na wyspach pacyfiku walczyla praktycznie tylko Piechota Morska ;)Gdyby nie ten ;) to napisałbym "bzura do potęgi" ale tak tylko zwróce uwagę nieuważnym, że izi użył ;) ;) Quote Link to post Share on other sites
LameBoy Posted April 12, 2005 Author Report Share Posted April 12, 2005 izi, na gg cie nie widze, na ostatniej strzelance w sobote petów nie było, to jak ja mam cie szukac ;) teraz cie Holman tylko molestuje o upa ;) / a co do chebronów to jak masz to byłoby super jakbyś na camo dał rade je wziąść, i rzuc na gg czy prv jakąś oferte ;)(np ile browarów ;) ) P.S. - army walczyła na Pacyfiku! - Army Air Forces :D mhaaaa :D Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts