Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Wysoki czy niski ?

Recommended Posts

Czy wysoki czy niski zależy od preferencji, przykładowo do aimpoint'a lepiej pasował mi niski, lecz eotech na niskim już mi nie podchodził mimo wyższej linii celowania. najlepiej jak masz możliwość to sprawdź w ekipie/u jakiegoś znajomego który ma mp5 z koli jak ci leży. To tak samo jak z montowaniem kolimatora w emce, jedni wolą bezpośrednio na szynie, inni na rączce (rodzaje montaży już pominę, bo można by było książkę napisać).

Co do wielkości koli to tak samo jak z montażem, jedni używają jak najmniejszych, inni montują wręcz lunety. Jednak moim zdaniem najlepiej wygląda mp5 z aimpoint'em m2/m3.

Edited by Havoc-eg

Zależy od paru rzeczy:

-jaki kolimator

-jak trzymasz głowę przy celowaniu

-używasz maski

Ogólnie im większa średnica obiektuwu celownika tyym wyższy montaż ( w zasadzie dotyczy to lunet). Maska też podniesie montaż.

Dlatego montaż powinno się dobrać indywidualnie do własnych preferencji.

W zasadzie przy prawidłowym złożeniu do strzału z repliki mp5 (czyli tak, jak z ostrej z grubsza) powinno się zastosować montaż niski bo jest wtedy wygodniej (opieramy się o kolbę mocno policzkiem całym a nie czubkiem żuchwy, "przytulamy się do gnata"). Ale to jest ASG i takie czy inne złożenie (a widziałem już takie akrobacje, że czacha mała) nie ma wpływu na nic więc jak ktoś woli celować z niestabilnej pozycji z głową niemal nieopartą o guna bo tak mu wygodniej to niech weźmie wysoki. Albo jak ma maskę itp.