Homer96 Posted December 12, 2012 Report Share Posted December 12, 2012 Podpinam się pod temat :) Czy doszczelnienie repliki, lufa precyzyjna np systemy za 150 zł, gumka HU pomoże zwiększyć fps do np 410-420 ? i czy da to lepszy efekt niż kupienie sprężyny m30 + żebatki i tłok żeby to wytrzymało. ? oraz czy opłaca sie kupować taką preckę za 150 zł a nie np prometeus. Bo prometeusa to nie wiem ale czuję że różnica bedzie i to dobra, a po tej precce z niższej półki ? Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted December 14, 2012 Report Share Posted December 14, 2012 Zębatki i M150 zniosą. A Wkładanie preclufy ma sens jedynie, gdy będziesz miał zamiar ją wykorzystać w następnych replikach. Quote Link to post Share on other sites
Homer96 Posted December 15, 2012 Report Share Posted December 15, 2012 Witam chcę zamontować sprężynę m130 http://azteko.pl/sprezyna-sp130-m130-guarder-p-377.html do cymy028 i pytanie, czy zamontowanie http://azteko.pl/shs-tlok-stalowych-zebow-bl-tr-p-2566.html oraz http://azteko.pl/zestaw-stalowych-zebatek-100200-high-torque-p-4466.html zapewni długotrwałą i prawidłową pracę replice? zdaje mi się że to powinno wystarczyć, a co wy myślicie? wkładanie samej sprężyny to dla mnie ryzyko, bo zapewne wystrzelę 10k kulek i replika się posypie, znając Cymę ;) PS. Proszę darujcie sobie komentarze, żebym nie brał się za takie rzeczy przy cymie itp, itd. z góry dzięki! Quote Link to post Share on other sites
lenox Posted December 15, 2012 Report Share Posted December 15, 2012 Jeżeli naprawdę chcesz to tuningować to tłok lepszy będzie ten http://azteko.pl/shs-wzmocniony-tlok-14-stalowymi-zebami-p-1816.html a zębatki to może SHS 16:1 albo 18:1. Ale lepiej zrobisz sprzedając to co masz i kupując np cm.048 albo jakiegoś kałacha boyi ;) Quote Link to post Share on other sites
Homer96 Posted December 15, 2012 Report Share Posted December 15, 2012 okej, a co myślisz o tym ? http://azteko.pl/shs-tlok-15-stalowych-zebow-bl-p-2556.html również 15 zębów stalowych :) Quote Link to post Share on other sites
Miesko Posted February 17, 2013 Report Share Posted February 17, 2013 Witam ;) Tak wiem pierdyliard tematów o hop siupie do cymki. Tylko chciałbym się dowiedzieć czy (bo szukałem a nie znalazłem) czy to jest w ogóle coś warte King arms (miał to ktoś?) taka albo czerwona albo Systema czarna? Wybrałem te bo zamawiamy teraz w kilku a tak szkoda mi płacić samemu za przesyłkę. Czy jednak dozbierać do zielonej G&G jak polecają? Quote Link to post Share on other sites
PiterMaster1 Posted February 17, 2013 Report Share Posted February 17, 2013 Ja mam zieloną G&G( co prawda w M4 ale żadna różnica ;p) i jest magia, kulki latają praktycznie tak samo, celność i zasięg wzrosły. Quote Link to post Share on other sites
Miesko Posted February 17, 2013 Report Share Posted February 17, 2013 O zielonej już się dość na czytałem i wiem co i jak :icon_smile: bardziej interesuje mnie ta od King Arms czy to się w ogóle nadaje :icon_smile: Czytaj człowieku regulamin subforum przed założeniem tematu. S1 Quote Link to post Share on other sites
Tomciaz Posted February 18, 2013 Report Share Posted February 18, 2013 Dziś kupiłem zieloną g&g do swojej cymki, jutro będę zakładał i zobaczymy. Pytanie: czy warto zostawić stockowy dystanser i czy do teflon fixa przy tej gumce można wykorzystać płynny (zaznaczam, płynny, nie w spray'u) smar silikonowy? Quote Link to post Share on other sites
PiterMaster1 Posted February 18, 2013 Report Share Posted February 18, 2013 Dziś kupiłem zieloną g&g do swojej cymki, jutro będę zakładał i zobaczymy. Pytanie: czy warto zostawić stockowy dystanser i czy do teflon fixa przy tej gumce można wykorzystać płynny (zaznaczam, płynny, nie w spray'u) smar silikonowy? Co do dystansera to ja mam Typ H od Elementa i działa fajnie, ale ze zwykłym też będzie ładnie hulać. A mi się wydaje(od razu mówię że to tylko domysły ;p) że smar silikonowy to się nie sprawdzi bo jeśli będzie nieszczelność to go wydmucha :P Taśma teflonowa jak najbardziej zda egzamin. Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted February 18, 2013 Report Share Posted February 18, 2013 Nawiń odpowiednią ilość fixa i to wystarczy. Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted February 19, 2013 Report Share Posted February 19, 2013 Teflon fix do zielonej G&G? Ona jest tak gruba, że uszczelnia się sama z siebie, a z teflonem włożyć nie idzie. Quote Link to post Share on other sites
PiterMaster1 Posted February 19, 2013 Report Share Posted February 19, 2013 Teflon fix do zielonej G&G? Ona jest tak gruba, że uszczelnia się sama z siebie, a z teflonem włożyć nie idzie. Wszystko zależy od komory, nie w każdej się idealnie uszczelni, a w stockowej to z teflonem warto spróbować, jak nie będzie wchodzić to ściągnie i włoży samą gumkę bez fixa. Quote Link to post Share on other sites
Tomciaz Posted February 19, 2013 Report Share Posted February 19, 2013 Wlazła z teflon fixem, nawet pierścień dał się wcisnąć bez specjalnych oporów. Nasmarkałem trochę oleju do komory HU, testy jutro ;). Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted February 19, 2013 Report Share Posted February 19, 2013 Jak upaćkałeś kołnierz gumki/ dinks podkręcający to spodziewaj się zwariowanych lotów. Quote Link to post Share on other sites
PiterMaster1 Posted February 19, 2013 Report Share Posted February 19, 2013 Wlazła z teflon fixem, nawet pierścień dał się wcisnąć bez specjalnych oporów. Nasmarkałem trochę oleju do komory HU, testy jutro :icon_wink:. Jak masz możliwość to możesz delikatnie użyć chusteczki do usunięcia nadmiaru silikonu z komory, wg. mnie lepiej w ten sposob niz wywalanie całego maga kulek żeby się smaru pozbyć ;p Quote Link to post Share on other sites
Tomciaz Posted February 19, 2013 Report Share Posted February 19, 2013 Jak upaćkałeś kołnierz gumki/ dinks podkręcający to spodziewaj się zwariowanych lotów. Nie, gumę nasmarowałem na tyle aby bez oporów umieścić zespół lufy w komorze HU, a asekuranckim obyczajem wlałem kropelkę oleju na tylną ścianę pionowego kanału komory, wychodząc ze sprawdzonego skądinąd założenia, że powłoka, którą tworzy spływająca kropla może ździebko pomagać w podawaniu kulasów zmniejszając ich opory tarcia wewnątrz komory. Jak masz możliwość to możesz delikatnie użyć chusteczki do usunięcia nadmiaru silikonu z komory, wg. mnie lepiej w ten sposob niz wywalanie całego maga kulek żeby się smaru pozbyć ;p Rano, niech się "wchłonie" :icon_mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Snipernr1 Posted February 20, 2013 Report Share Posted February 20, 2013 Ja używam olejku przy montażu gumki ale tylko po bokach aby lepiej wchodziła do komory. Natomiast samą komorą lepiej wyczyścić, odtłuści i ewentualnie zrobić wewnątrz polerkę filcem -końcówka na dremelku. Quote Link to post Share on other sites
dress89 Posted February 22, 2013 Report Share Posted February 22, 2013 (edited) Witam. Co sądzicie o CM.028a ?. Co mam kupić by podkręcić mu fps`y?. I Pytanko jaką mam baterie do niego kupić ?. a mi sie wydaje jak juz ktoś wspomniał- nie opłacasie. Zrób sobie prosty rachunek - replika plus prec plus batka = średnia stokowa o wiele lepsza niz cyma. Firma poprawiła jakość osiągi itp. ale dla mnie to to samo co 4 lata temu . No moze moc wieksza. Czy dobry samochód świadczy że jedzie w nim dobry kierowca ? ( nie) Tak samo jest tutaj. Szybko zmienisz 0.28 na coś innego. Co do fps - są tacy co maja po 500 , ale sa tacy co mają 320 i swietnie sobie radza bo myśla. Edited February 22, 2013 by dress89 Quote Link to post Share on other sites
Tomciaz Posted February 23, 2013 Report Share Posted February 23, 2013 (edited) Postrzlane z zielonej gumy. Na początku kulki latały lobem z rozrzutem godnym kałacha (hyhy), ale przesuniecie regulacji hopka maksymalnie w przód i w tył pomogło - widocznie gumka nie do końca dobrze sie ułożyła, a parę serii pomogło jej się rozgrzać i dopasować. Skupienie minimalnie wzrosło, generalnie warto. Edited February 23, 2013 by Tomciaz Quote Link to post Share on other sites
Tomciaz Posted March 5, 2013 Report Share Posted March 5, 2013 "Gumowatość" plastików cymki ma swoje zalety. Podczas ucieczki przed dzikiem zaliczyłem glebę padając z impetem na replikę. Uszkodzenia? W zasadzie nic nieodwracalnego - katapultowanie pokrywy zamka, przemieszczenie pręta suwadła poza gniazdo i odgięcie przedniej części korpusu. Pomogło rozkręcenie i skręcenie wszystkiego do kupy w warunkach polowych, pękło jedynie ucho na śrubkę trzymającą pokrywę GB, która siedzi i bez tego. Kałabanga, cm.028 rządzi! :icon_mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
Sharikq Posted May 4, 2013 Report Share Posted May 4, 2013 (edited) Witam, ja chcę zrobić downgrade na potrzeby CQB. (CM028) Chcę zmniejszyć liczbę FPS-ów w przedziale 320-340. Jaką sprężynę mam kupić? Przy okazji chcę polepszyć zasięg i jaką gumkę hop-up mam kupić dla najlepszego efektu? Zależy mi żeby te części były ze sklepu taiwangun, ponieważ mam punkty i duże zakupy mam zamiar zrobić. Edited May 4, 2013 by Sharikq Quote Link to post Share on other sites
Homer96 Posted May 5, 2013 Report Share Posted May 5, 2013 myślę że sprężyna m100 byłaby ok. Gumkę polecam G&G wzmocnioną zieloną. Niestety sklep Taiwangun jest ubogi w takie rzeczy ale może coś znajdziesz :) Quote Link to post Share on other sites
KaXardas Posted May 5, 2013 Report Share Posted May 5, 2013 Witam, ja chcę zrobić downgrade na potrzeby CQB. (CM028) Chcę zmniejszyć liczbę FPS-ów w przedziale 320-340. Jaką sprężynę mam kupić? Przy okazji chcę polepszyć zasięg i jaką gumkę hop-up mam kupić dla najlepszego efektu? Zależy mi żeby te części były ze sklepu taiwangun, ponieważ mam punkty i duże zakupy mam zamiar zrobić. U krakmanów raczej lipa będzie :( sp100 wyprzedane, a zielone G&G nigdy u nich w sprzedaży nie były. Od siebie jednak mogę polecić Gumki guardera. taka podpowiedź.. sprężyn ACM'u nie bierz Quote Link to post Share on other sites
Sharikq Posted May 6, 2013 Report Share Posted May 6, 2013 A silikonowa nie będzie lepsza? http://gunfire.pl/pr...p-Guarder-.html A czytałeś tematy zawarte tu http://forum.wmasg.p...-komory-hop-up/ Osiem miesięcy na forum i nie umiesz wyszukać odpowiedzi na takie pytanie ? Proponuje poczytać przed zadaniem kolejnego pytania :icon_evil: Post powyżej usunięty .Opinie o sklepach wyrażamy w innym temacie. S1 Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts