Rechot Posted June 19, 2012 Report Posted June 19, 2012 Znalazłem program który umożliwia ściąganie map z geoportalu. Z tego co czytałem to ma jeszcze inne ciekawsze opcje (pomiar odległości) ale na razie wszystkiego nie rozkminiłem :) Dla tych którzy nie wiedzą, w geoportalu są mapy topograficznie itp jak również część map satelitarnych jest w znacznie lepszym przybliżeniu. Stąd można ściągnąć Geoxa Viewer 2.0 i poradnik A tu jest krótko napisane co zrobić aby zapisać mapę itp Quote
Frostu Posted June 26, 2012 Report Posted June 26, 2012 Ja z powodzeniem używam programu Quantum GIS do ściągania map z geoportalu i tworzenia prostych mapek na treningi i strzelanki. Też jest w miarę prosty w obsłudze do podstawowych rzeczy. Kurs QGIS 1.5 Fajną funkcją jest tworzenie wyskalowanych gotowych do druku mapek wraz z siatką, legendą i czego tylko tam chcemy (lekcja 11 kursu). Przykład prostej mapy stworzonej przeze mnie: KLIK Tutaj akurat jako podkład była ortofotomapa (z geoportalu), resztę dorysowałem ja. Quote
Rechot Posted June 27, 2012 Author Report Posted June 27, 2012 Ciekawe i to nawet bardzo :) Powiedz mi tylko czy jest możliwość ustawienia siatki z współrzędnymi geograficznymi ?? Quote
Recommended Posts