Tymbark Posted June 26, 2012 Report Share Posted June 26, 2012 Witam , w nudne popołudnie (dzisiaj) znalazłem kilka artykułów które mnie niezwykle zainteresowały i zastanawia mnie czy to jedna i ta sama sprawa . Mianowicie koncepcja pana mjr rez. Krzysztofa Wójcikiego odnośnie utworzenia w Polsce Rezerwy Sił Specjalnych (UWAGA wywiad z 2001 roku - http://www.greendevils.pl/f_to_f/rezerwa_sil_specjalnych/rezerwa_sil_specjalnych.html ) sama koncepcja mnie zaciekawiła i trafiłem na stronę ObronaNarodowa.pl sama koncepcja wieje mocno OSW , ale zastanawia mnie tylko czy Jednostki Strzeleckie a cały GSR to jedno i to samo , bo nie powiem całość jest mocno zamotana , czy byłby ktoś na tyle życzliwy i kompetentny aby w przystępny sposób wytłumaczyć to takiemu tłumokowi jak ja ? Z góry dziękuje . Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted June 26, 2012 Report Share Posted June 26, 2012 Założyciele ON.pl to obecni lub byli członkowie ZS S OSW. Jeden z założycieli, dr Paweł Makowiec był pomysłodawcą idei GSR w OSW. Jednak ze względu na niezdecydowanie KG zarzucił ten pomysł i zaczął go rozwijać dalej w ON. Jednostki Strzeleckie to inne formy niż GSR. Żeby tak zobrazować to posłużę się porównaniem: JW (w tym wypadku niech będą to JS) wchodzące w skład DWLąd mają całkowicie inną charakterystykę działania i szkolenia niż JW wchodzące w skład DWS (GSR). Oczywiście porównanie mocno naciągane, ale zrobiłem je tylko po to aby pokazać różnicę. Quote Link to post Share on other sites
Tymbark Posted June 26, 2012 Author Report Share Posted June 26, 2012 Rozumiem , są to organizacje zamknięte ? Czy osoby ,,z ulicy'' mogą dostać się na coś w rodzaju rekrutacji ? np jak w przypadku JS,GOPR-u (choć tu niewielka część jest zatrudniona , część jest na wolontariacie) ? Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted June 26, 2012 Report Share Posted June 26, 2012 (edited) Hmm, w przypadku JS to jedynie członkostwo w OSW. W GSR nie mam szczerze pojęcia jak to wygląda. Niedawno zostały ujawnione niektóre szczegóły działania GSR i "nabór" do nich ma być w formie selekcji. Ze strony ObronaNarodowa.pl : "Projekt swym zasięgiem obejmuje teren całego kraju, przeznaczony jest dla członków Stowarzyszenia ObronaNarodowa.pl (po zaliczonym egzaminie na naszywkę GSR), na potrzeby projektu Dowództwo GSR może tworzyć struktury szkoleniowe (grupy szturmowe) nie będące terenowymi jednostkami organizacyjnymi Stowarzyszenia ObronaNarodowa.pl w myśl art. 10 pkt 2 Ustawy o Stowarzyszeniach." Edited June 26, 2012 by HellMaker666 Quote Link to post Share on other sites
Chochla Posted June 26, 2012 Report Share Posted June 26, 2012 W GSR nie mam szczerze pojęcia jak to wygląda. Niedawno zostały ujawnione niektóre szczegóły działania GSR i "nabór" do nich ma być w formie selekcji. Poważnie? Bo mi się wydawało, że cała koncepcja GSR'u padła sto lat temu? Ktoś to próbuje reanimować? Quote Link to post Share on other sites
HellMaker666 Posted June 26, 2012 Report Share Posted June 26, 2012 Padła w OSW. Pan Makowiec kontynuował ten "projekt" z dwoma jednostkami, z OSW i ZSS. I teraz widocznie chce bardzie to rozwinąć. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts