millos Posted June 27, 2012 Report Share Posted June 27, 2012 Witam, podczas ładowania wolnoładowarką moja batka (stick ni-mh intellecta) po około godzinie nagrzewa się tak, że nie można jej trzymać dłużej niż kilka sekund. Co może byś powodem? Zmiana ładowarki coś zmieni? Jest jeszcze szansa dla baterii, czy nadaje się jedynie do kosza? Quote Link to post Share on other sites
Quchy Posted June 27, 2012 Report Share Posted June 27, 2012 Następuje jakieś zwarcie (sam tak przynajmniej miałem). Myślę, że to wina ładowarki a stanu baterii nie znam. Quote Link to post Share on other sites
Kazik94 Posted June 27, 2012 Report Share Posted June 27, 2012 (edited) A czy to jest pierwsze ładowanie baterii? Ja jak swoją batkę ni-mh stick ładowałem za pierwszym razem to też po godzinie nie można było jej dotknąć, a podczas następnych ładowań batka już się ustabilizowała i zaczynała się dopiero grzać po sześciu godzinach. Edited June 27, 2012 by Kazik94 Quote Link to post Share on other sites
Quchy Posted June 27, 2012 Report Share Posted June 27, 2012 Wczoraj przyszła do mnie batka Firefoxa 2000mAh'ów (zupełnie rozładowana). Ładowałem ją wolnoładowarką na 9,6V i po 11 godzinach akumulator był chłodny(!) i maksymalnie naładowany. Aż takie nagrzewanie się baterii jak u Was jest moim zdaniem dość dziwne. Quote Link to post Share on other sites
millos Posted June 28, 2012 Author Report Share Posted June 28, 2012 A czy to jest pierwsze ładowanie baterii? Ja jak swoją batkę ni-mh stick ładowałem za pierwszym razem to też po godzinie nie można było jej dotknąć, a podczas następnych ładowań batka już się ustabilizowała i zaczynała się dopiero grzać po sześciu godzinach. A moja za każdym razem tak. Zauważyłem że ładowarka daje na wyjściu prąd 10v, a batka ma 8,4. Domyślam się że to może być przyczyną, tak? Nie znam się na tym zbytnio. Quote Link to post Share on other sites
echelon_ Posted July 3, 2012 Report Share Posted July 3, 2012 Napięcie ładowania jest ok, przyczyną przegrzewania może być zbyt duży prąd ładowania poprzez uszkodzoną wolnoładowarkę która zamieniła się w szybkoładowarkę ;) Sprawdź batkę pod inną, porządną ładowarką ew. zmierz prąd ładowania przy konfiguracji w jakiej batka się nagrzewa. Prąd ładowania dla tych ogniw powinien najlepiej wynosić jakieś 200-400 mA. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts