Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

System hydracyjny - Camelbak

Recommended Posts

A ja mam parkę Source'ów ("cywilny" niebieski chyba ze 3 albo 4 lata, używam na codzień, kontraktowy brytyjski z demobilu ze 2 lata, używam tylko do ASG). Przez ten czas tylko trzeba było ustniki wymienić (demobilowy przyszedł z uszkodzonym ustnikiem, w cywilnym po prostu zagryzłem silikon na amen...) - poza tym cud, miód i bita śmietana ;)

Można spokojnie - używałem.

Ale po użyciu jednak go wymyłem, czego przy wodzie nie robię miesiącami (i nie, żadne życie wewnątrz się nie lęgnie) - nie byłem pewien, czy przy cukrach zawartych w izotoniku coś mi tam po pewnym czasie nie wyrośnie, jaka zostawię bez mycia.

Ja po każdej strzelance wylewam resztkę wody i przepłukuję pod kranem, potem do otworu przykładam suszarkę i po chwili jest suchutki ;)

Kiedyś zostawiałem mokry i powstawał lekko ślizgawy nalot, teraz już tego nie ma.

Edited by you-dash

Domowy sposób:

Mocno ciepły (na tyle, żeby się nie poparzyć) roztwór kwasku cytrynowego (bodajże 2 łyżeczki na szklankę) i ręczne mycie. Dobrze wypłukać, albo będzie jechało cytryną. Powiesić do wysuszenia - dobrze jest zadbać o dostęp powietrza od wewnątrz, ja wkładam trzepaczkę w kształcie rózgi.

Jakoś nigdy nie kupiłem sobie profesjonalnego zestawu ze szczotką od wężyka, wieszaczkiem do suszenia i tabletkami czyszczącymi... :happy:

Ale to tylko, jak zalewałem czymś innym niż wodą, albo zawartość ma podejrzany zapach / smak (woda po paru tygodniach potrafi zatęchnąć...). Normalnie tylko dolewam świeżej wody w miarę potrzeby - i miesiącami bez szorowania działa pięknie.

Edited by Errhile

A ja polecę jednak zestaw do czyszczenia. Nie kosztuje majątku, ale masz spokój - szybko i dokładnie wszystko wyczyścisz po strzelance i przede wszystkim - bez problemu wysuszysz - dzięki stelażowi, który jest w zestawie. I co pewien czas tabletka do czyszczenia.

A pomysł na zostawianie wody w camelu jest conajmniej dziwny. Po zabawie wylewasz (albo wypijasz) wszystko, potem mycie i suszenie. Jak potrzebujesz to napełniasz. Woda na razie na szczęście nie kosztuje 10 zł za litr...

I nie masz wtedy żadnych problemów. Bo znam już takich mądrych co się chwalili, od kiedy mają wodę w camelach, a potem znikali zieloni w połowie strzelanki albo podstępnie miny biologiczne na terenie stawiali.... A to przecież konwencją jest zabronione... :biggrin:

A pomysł na zostawianie wody w camelu jest conajmniej dziwny. Po zabawie wylewasz (albo wypijasz) wszystko, potem mycie i suszenie. Jak potrzebujesz to napełniasz. Woda na razie na szczęście nie kosztuje 10 zł za litr...

I nie masz wtedy żadnych problemów. Bo znam już takich mądrych co się chwalili, od kiedy mają wodę w camelach, a potem znikali zieloni w połowie strzelanki albo podstępnie miny biologiczne na terenie stawiali.... A to przecież konwencją jest zabronione... :biggrin:

Ha. Nie wiem, jakie "camele" mieli ci mądrzy których wspominasz. Wiem, że z paroletnim doświadczeniem z moimi dwoma Source'ami nic takiego mi się nie przydarzyło. A eksploatację opisałem dość dokładnie.

Inna rzecz, że source takie właśnie założenie przyjęło, i tak reklamuje swoje pęcherze hydracyjne: obsługa ogranicza się do dolewania wody. Żaden z kolegów (a Source'ów trochę wśród koleżeństwa jest) nigdy nie skarżył się, ze ta reklama nie pokrywa się z rzeczywistością.

Zgadzam się z kolegą Errhile w całej rozciągłości. Tylko nie każdy ma Source... Zresztą nawet Source zaleca przeczyszczenie rurki od czasu do czasu. No i popatrz sobie, ile kosztuje chiński camel, to będziesz już miał pełny obraz.

Edited by PitBear

Nie muszę: na początku na próbę kupiłem chińszczyznę. :happy: Młody byłem, głupi...

Korek ciekł. Aczkolwiek koncepcja okazała się słuszna. Następnego kupiłem Source'a, kosztował bodajże 2x tyle co chinol.

...na chinola znalazł się chętny...