jakim Posted July 23, 2012 Author Report Share Posted July 23, 2012 Boże dzięki Ci, już myślałem że będę walczył z kolbą a to nagle kolba składająca się lewo... Jak widać w ostatecznej wersji będzie w prawo ale w lewo też będzie koszer. W takim wypadku to lajtowo :) P.S. oglądem to z 1000 razy ale dopiero teraz to zauważyłem :D Quote Link to post Share on other sites
korobov Posted July 23, 2012 Report Share Posted July 23, 2012 Nie ma za co. :icon_razz2: A ja jestem ciekaw czemu na tym zdjęciu na stole, leży kolba podobna do tej z AK-74 :icon_question: http://bastion-karpenko.narod.ru/VVT/AK-12_2012_02.jpg Quote Link to post Share on other sites
jakim Posted July 23, 2012 Author Report Share Posted July 23, 2012 Nie ma za co. :icon_razz2: A ja jestem ciekaw czemu na tym zdjęciu na stole, leży kolba podobna do tej z AK-74 :icon_question: http://bastion-karpe...-12_2012_02.jpg Bo tak zapewne jest w prototypie, tuż też jest: Quote Link to post Share on other sites
korobov Posted July 23, 2012 Report Share Posted July 23, 2012 (edited) Chyba widzę tam jarzmo kolby stałej, więc może to nie prototyp tylko wersja ze stalą kolbą (tak tylko sobie gdybam). Edited July 23, 2012 by korobov Quote Link to post Share on other sites
jakim Posted July 25, 2012 Author Report Share Posted July 25, 2012 Pierwsza walka z kałachem; Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted July 26, 2012 Report Share Posted July 26, 2012 Klej, czy śruba? Quote Link to post Share on other sites
jakim Posted July 26, 2012 Author Report Share Posted July 26, 2012 I klej i śruba :) trochę mi się to nie podoba ale czego można sie spodziewać z połamaną ręką :) Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted July 26, 2012 Report Share Posted July 26, 2012 Doszlifujesz sobie :) Quote Link to post Share on other sites
jakim Posted August 14, 2012 Author Report Share Posted August 14, 2012 Powoli wracam do żywych :) Kabłąk pod AK-12 Quote Link to post Share on other sites
jakim Posted August 25, 2012 Author Report Share Posted August 25, 2012 Kolejne postępy prac. 1) Zatrzask magazynka, zrobiony jak w AK-12 2)Poprawiona podstawa muszki. Wywaliłem cały ten zbędny znal, Ponadto wyszlifowałem zaczep bagnetu. (źle to wygląda bo bez farby :( ) Zaklejona dziura po wyciorze i zaokrąglona końcówka. 3) Powoli działam z łożami, dodany RIS, połączone obsady łoża wraz z rurą i reszta w jeden element (jak w ak-12). P.S. Zamawiam chwyt pistoletowy ( bardzo podobny i jazda). P.S. 2 Na razie robię przerwę (przeprowadzka, zanim sobie piwnicę zrobię trochę czasu minię) :) Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted August 26, 2012 Report Share Posted August 26, 2012 Kurde, widzę, że problemy przeprowadzek i brak piwnic to typowa przypadłość customorobów. Mg Shutze już to przerabiał, ja w zeszły czwartek spakowałem swój warsztat, teraz widzę, że i za Ciebie sięto wzięło :) Czego używasz na szpachlę? Ja od siebie polecam polski kit dwuskładnikowy a'la poxilina. Klei wszystko pięknie, dobrze trzyma farbę, fajnie się szlifuje i nie kruszy jak poxi. Quote Link to post Share on other sites
jakim Posted August 26, 2012 Author Report Share Posted August 26, 2012 Wiesz co, szpachla samochodowa - bardzo dobra. (jak będę miał czas to wrzucę jaka dokładnie) Oj zanim sobię zrobię warsztat to trochę minie bo w piwnicy nawet stołu nie ma do roboty. Ale już się robi :) Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted August 27, 2012 Report Share Posted August 27, 2012 Ja się zmądrzyłem i zabieram samochodem cały warsztat do FI :) tu i tak tylko serwisuję a tam robię customy :) Co do AK, ta muszka coś chyba za "krótka" i za "gruba" jest. Quote Link to post Share on other sites
jakim Posted August 27, 2012 Author Report Share Posted August 27, 2012 To zależy bo jest kilka źródeł i na każdym z nich jest inna :) Gruba nie jest 20mm tak jak tłumik, co do ,,krótkości" to inaczej się nie dało bo potrzebowałem tego zaczepu na bagnet. Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted August 27, 2012 Report Share Posted August 27, 2012 Ok wytłumaczę inaczej. Muszka jest wyższa co spowodowane jest dodaniem szyn i szczerbinki na pokrywie komory. Jak porównasz zdjęcia to widać różnicę. Dwa, ma zupełnie inny kąt zejścia od strony chwytu dlatego optycznie jest krótsza niż ta w standardowym ak nie wiem jak z wymiarami ale chyba również jest tak jak pisałem. Quote Link to post Share on other sites
Dread Posted August 27, 2012 Report Share Posted August 27, 2012 Można w tym momencie zrobić dwie rzeczy, albo zostawić jak jest, bo i tak mało kto zauważy, albo faktycznie podwyższyć muchę. W celu podwyższenia trzeba by było przeciąć podstawę muszki mniej więcej pod miejscem gdzie wchodzi kołek w który wkręcana jest muszka, nawiercić od góry, wkręcić dwie śruby, a szparę zaszpachlować. Quote Link to post Share on other sites
mg schutze Posted August 27, 2012 Report Share Posted August 27, 2012 Dreead rozwiązanie idealne o ileż prozaicznie proste ;) można w ten sposób zrobić też inny skos. Quote Link to post Share on other sites
jakim Posted August 27, 2012 Author Report Share Posted August 27, 2012 Nie zrozumiałem twojej pierwszej wypowiedzi :) Faktycznie ten problem już zauważyłem dawniej, a ja mam inny pomysł. Odciąć górną część muszki i zrobić mini szalunek i płynnym metalem zalać, bo na śrubki za mało miejsca jest. Quote Link to post Share on other sites
jakim Posted August 29, 2012 Author Report Share Posted August 29, 2012 Zdjęcie repliki z chwytem za 24zł (jeszcze nie robionym), oraz wstępnie zkorektowanym językiem spustu. Quote Link to post Share on other sites
jakim Posted September 9, 2012 Author Report Share Posted September 9, 2012 Ris dodany na kolanku, chwyt także zrobiłem ( oczywiście na FEST! :)) Dodałem zatrzask magazynka od emek. I zrobiłem kanalik i otwory w łożu górnym. Zdjęć na razie nie ma, postaram się zrobić jak najszybciej. Pozdro Quote Link to post Share on other sites
jakim Posted September 9, 2012 Author Report Share Posted September 9, 2012 Foto: 1) Miejsce dodania poziomych risów na łoże. W tej chwili sie klei. 2) Szyna RIS dodana na kolanko gazowe. 3) Zrobiony Chwyt pistoletowy jak w AK-12. 4) Muszka także zrobiona: 5) łoże górne otrzymało dziurki :) (potem dopracowałem je) Daleko w oddali widać postępy: Myślę że spokojnie wyrobię się w 450zł. 320zł za replikę, 25 za chwyt i jeszcze Risy i tłumik u tokarza :) Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted September 12, 2012 Report Share Posted September 12, 2012 No no, jeszcze dużo pracy przed Tobą ;). Muszki nie podwyższasz? Quote Link to post Share on other sites
jakim Posted September 12, 2012 Author Report Share Posted September 12, 2012 (edited) Szczerze nie wiedzę sensu, muszkę widać w szczerbince. Myślę że gdyby MG tego nie zobaczył to by się nikt nie przyczepił :icon_evil: Dzisiaj pomalowałem wszystkie gotowe części i powiem tyle że wygląda bardzo dobrze :icon_wink: Zeszlifowałem też te prążki na lufie i trochę mi przypomina Cymę EBR bo lufa jest srebrna a reszta czarna:) Na razie póki co mam przeprowadzkę i remont. To czasem wpadnie mi pół godziny wolnego to wole zrobić kosmetykę niż brać się za coś czego nie skacze. Edit: literówka :) Edited September 12, 2012 by jakim Quote Link to post Share on other sites
Maza94 Posted September 12, 2012 Report Share Posted September 12, 2012 (edited) Ja zauważyłem tą muszkę wcześniej, tylko nic nie pisałem :icon_wink: Ale też myślałem, że możnaby to obejść, mając risa na pokrywie. Na pokrywie walnąć przyziernik na ris a na łożu muszkę, a muszkę właściwą w ogóle obejść. Tylko z tego co widzę ta lufa nie ma gwintu... Edited September 12, 2012 by Maza94 Quote Link to post Share on other sites
jakim Posted September 12, 2012 Author Report Share Posted September 12, 2012 Taką dostałem :( Ale to nic da się jeszcze wkręcić tłumik. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts