PatrykD3 Posted July 7, 2012 Report Share Posted July 7, 2012 Witam. Przez jakiś czas nie będę jeździł na strzelanki i czy jak odłożę baterię gdzieś do szuflady na 3 tygodnie to może się sama rozładować ??? Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted July 7, 2012 Report Share Posted July 7, 2012 (edited) Tak, to stosunkowo powolny proces, ale niestety "prónd się wyliwo". Choć zdania na ten temat są podzielone, osobiście nie jestem zwolennikiem pozostawiania na dłuższy czas naładowanej baterii. Ps Zaznaczam, nie znam się na tym i powielam jedną z obiegowych opinii. Edited July 7, 2012 by Powała Quote Link to post Share on other sites
zuczek Posted July 7, 2012 Report Share Posted July 7, 2012 Zaznaczam, nie znam się na tym i powielam jedną z obiegowych opinii. :P Jaka bateria? Jaka pojemność? Czym ładowana? Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted July 7, 2012 Report Share Posted July 7, 2012 zuczek- jak bateria to nie wazne. jaka pojemnosc to tez malo istotne. Istotny jest fakt, ze baterie ( kazda niezaleznie od typu i pojemnosci ) ulega samorozladowaniu. Jest to proces bardzo powolny, ale zauwazalny Z jakiegos powodu, na paczkach do bateri pisze : najlepiej uzyc prezd 20XX Taka to natura bateri. Nic na to nie poradzimy Quote Link to post Share on other sites
PatrykD3 Posted July 8, 2012 Author Report Share Posted July 8, 2012 Czy po tygodniu rozładuje się chociaż pół ? A czy jak się weźmie w środku tygodnia i trochę postrzela to coś da ? Quote Link to post Share on other sites
FlynN Posted July 8, 2012 Report Share Posted July 8, 2012 zuczek- jak bateria to nie wazne. jaka pojemnosc to tez malo istotne. Istotny jest fakt, ze baterie ( kazda niezaleznie od typu i pojemnosci ) ulega samorozladowaniu. Jest to proces bardzo powolny, ale zauwazalny Z jakiegos powodu, na paczkach do bateri pisze : najlepiej uzyc prezd 20XX Taka to natura bateri. Nic na to nie poradzimy Nie ważne? Właśnie że bardzo, bo jeśli to jest lipo to nic nie ma prawa się stać, natomiast zwykły nimh może się rozładować choć nie powinien (mój leży długo już i nic mu nie jest) Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted July 8, 2012 Report Share Posted July 8, 2012 (edited) Czy po tygodniu rozładuje się chociaż pół ?(...) Wszyscy Ci piszą, że to bardzo powolny proces, a Ty martwisz się o tydzień... (...)A czy jak się weźmie w środku tygodnia i trochę postrzela to coś da ? Tak, bardziej ją rozładujesz... :hahaha: Edited July 8, 2012 by Powała Quote Link to post Share on other sites
PatrykD3 Posted July 8, 2012 Author Report Share Posted July 8, 2012 (edited) 1200mAh 8,4V A gdyby ją podłączyć do ładowarki naładowaną to by skróciło jej żywotność ? Edited July 8, 2012 by PatrykD3 Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted July 8, 2012 Report Share Posted July 8, 2012 A gdyby ją podłączyć do ładowarki naładowaną to by skróciło jej żywotność ? Tak. Przeładowałbyś baterie. Chyba, że się nie zrozumieliśmy. Bo ja rozumiem, że masz w pełni naładowaną baterie i podłączasz ją na Bóg wie ile do ładowania. Quote Link to post Share on other sites
zuczek Posted July 8, 2012 Report Share Posted July 8, 2012 zuczek- jak bateria to nie wazne. jaka pojemnosc to tez malo istotne. Istotny jest fakt, ze baterie ( kazda niezaleznie od typu i pojemnosci ) ulega samorozladowaniu. Jest to proces bardzo powolny, ale zauwazalny Z jakiegos powodu, na paczkach do bateri pisze : najlepiej uzyc prezd 20XX Taka to natura bateri. Nic na to nie poradzimy Ważne każde ogniwo rozładowuje się inaczej. Jeżeli masz dobrą ładowarkę to powinna mieć tryb storage do LiPo. Co do nimh i nicd to nie pamiętam jak się je przechowuje :P gdzieś w googlach pewnie jest:) Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted July 8, 2012 Report Share Posted July 8, 2012 Jest obszerny temat nawet TUTAJ. Quote Link to post Share on other sites
szymongwiazda Posted July 9, 2012 Report Share Posted July 9, 2012 Na baterie od laptopa stosowałem metode wkładania jej w foli do lodówki, po tym jak pierwszą baterie "zajechałem" i kupiłem nową, tamta "żyła" rok, ta druga jest już 4 lata wiec to chyba o czymś świadczy. Na baterie od replik też to działa(przynajmniej te które mam), nie wiem jak jest z lipo bo nie mam. Quote Link to post Share on other sites
johny13 Posted July 9, 2012 Report Share Posted July 9, 2012 (edited) prosze, wskaz mi link, ksiazke akademicka lub publikacje naukowa, ktora mowi : ze baterie lipo nigdy i przenigdy nie ulegaja samorozladowaniu Edited July 9, 2012 by johny13 Quote Link to post Share on other sites
FlynN Posted July 9, 2012 Report Share Posted July 9, 2012 Baterie lipo ulegają samo rozładowaniu, ale jest to bardzo długi czas. Mam znajomych którym lipo leżało po rok i więcej i nic się nie stało. Quote Link to post Share on other sites
zuczek Posted July 9, 2012 Report Share Posted July 9, 2012 prosze, wskaz mi link, ksiazke akademicka lub publikacje naukowa, ktora mowi : ze baterie lipo nigdy i przenigdy nie ulegaja samorozladowaniu Jest baaaardzo dużo pozycji które traktują o czymś odwrotnym:) Baterie lipo ulegają samo rozładowaniu, ale jest to bardzo długi czas. Mam znajomych którym lipo leżało po rok i więcej i nic się nie stało. Bzdura. W innym wątku wklejałem kiedyś wykresy samo rozładowania i spadku pojemności z których wynikało, że już po pół roku należało się spodziewać mniej więcej 30% trwałego spadku pojemności. Odstawienie baterii na miesiąc bez żadnych zabiegów eksploatacyjnych jest głupotą moim zdaniem, moje baterie śmigają raz w tygodniu na storage. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts