BAGNO Posted July 21, 2012 Report Share Posted July 21, 2012 (edited) Witam, pisze z zapytaniem które dręczy mnie od jakiegos czasu. Co to za torba którą żołnierze zazwyczaj w kraju, noszą na pasku przewieszonym przez ramię bądź przyczepioną do nogi? zielona kostka połyskliwa jakby obleczona jakąś folią To jest chyba chlebak ale nie moge znaleś żadnych materiałów o tym modelu. Edited July 21, 2012 by BAGNO Quote Link to post Share on other sites
wiciok Posted July 21, 2012 Report Share Posted July 21, 2012 O tym mówisz? Quote Link to post Share on other sites
BAGNO Posted July 21, 2012 Author Report Share Posted July 21, 2012 Chyba tak i już wiem do czego służy :P ale mam jeszcze jedno pytanko czy jest jakas torba, pojemnik w którym żołnierze WP noszą dodtakowe magazynki albo amunicję luzem? Quote Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted July 21, 2012 Report Share Posted July 21, 2012 Zazwyczaj ta "torba" nosi nazwę plecak. (W niej nosi się dodatkową amunicję). A dodatkowe magazynki... Od tego są tzw. ładownice. Quote Link to post Share on other sites
BAGNO Posted July 21, 2012 Author Report Share Posted July 21, 2012 .. tak wiem Ale raczej żołnierz na patrolu woli miec zapasowe magazynki, o ile je ma (te poza ładownicami) gdzieś pod ręką a nie na plecach. stąd moje pytanie Quote Link to post Share on other sites
Jacek GROT Posted July 21, 2012 Report Share Posted July 21, 2012 (edited) Zazwyczaj żołnierz ma 4-12 magazynków w ładownicach i zapas amunicji w plecaku. Nie słyszałem żeby brali więcej, w plecakach, nadupnikach, kieszeniach cargo itd. Magazynki mają tą ciekawą cechę, że można je ponownie naładować nabojami i strzelać. Jest takie coś jak worek zrzutowy, do którego wrzuca się puste magazynki. Później się je wyjmuje i z powrotem nabija "pestkami" które były w plecaku (najczęściej w takich białych kartonowych pudełeczkach) : ) . Magazynki lądują w ładownicach i tak oto cykl się powtarza. Dlatego też nie widzę sensu zabierania większej ilości magazynków niż mamy na nie miejsca w ładownicach : ) Jeśli miałeś kiedyś magazynek pełny amunicji, to wiesz że sporo waży. Na pewno więcej niż hajkap. Uwierz że 6 magazynków w ładownicach, to już kilka kg. Nosi się to dość "średniawo" :icon_razz: Dwanaście magazynków, to już duży ciężar i po kilkunastokilometrowym marszu, jedyne na co ma się ochotę, to je czym predzej wystrzelać xD Edited July 21, 2012 by Jacek GROT Quote Link to post Share on other sites
BAGNO Posted July 21, 2012 Author Report Share Posted July 21, 2012 ok thx Quote Link to post Share on other sites
dojcz Posted July 21, 2012 Report Share Posted July 21, 2012 Ja mam magazynek od ostrego ak47 i pusty waży więcej niż pełen hi-cap od ak :icon_mrgreen: Quote Link to post Share on other sites
BAGNO Posted July 21, 2012 Author Report Share Posted July 21, 2012 Jest mała różnica miedzy magazynkami do ak a beryla, podejrzewam... jakieś 1 kilo xD Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts