sliwa240 Posted August 2, 2012 Report Share Posted August 2, 2012 Małe pytanko czy jest sens montować kolimator do modelu cm.028a (tactical) gdzie szyny są dość daleko i czy będzie się to wtedy sprawdzać? Czy lepiej sobie odpuścić i zamówić zwykłego cm.028 ? Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted August 2, 2012 Report Share Posted August 2, 2012 W przypadku kolimatora - nie jest ważne w jakiej odległości jest on od oka - zawsze da się go używać. Inna sprawa, że dla niektórych (w tym dla mnie) niewygodne jest celowanie za pomocą daleko wysuniętego kolimatora (no, chyba że to kolimator otwarty). Jeśli w sklepie, w którym chcesz kupić replikę nie ma różnicy cenowej między CM.028 i CM.028A, to z pewnością wziąłbym A. Kiedyś możesz mieć potrzebę zamontowania, np. latarki na replice i wtedy szyny montażowe z chwytu przedniego Ci to znacznie ułatwią. Quote Link to post Share on other sites
sliwa240 Posted August 2, 2012 Author Report Share Posted August 2, 2012 no właśnie to ma być replika na start wiec tez nie będe za wiele w nią inwestował, chodź myślałem o jakimś tanim kolimatorze dlatego zdecydowałem się na wersje A której niestety nie ma w hurtowni, a inne wersje z szynami mają różne kolby a chciałem stałą ponieważ w tych innych podobno pojawiają się różnego rodzaju luzy. I właśnie o tym myślałem, że celowanie z tak wysuniętego kolimatora może być niewygodne, mówisz ze z kolimatorem otwartym będzie ok ;> Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted August 2, 2012 Report Share Posted August 2, 2012 Kolimator strzelca za 22 zł wystarczy na wjazd. To kolimator otwarty, więc nie widzę problemu. Są ludzie którzy tam EOTechy pakują, ale to już inna sprawa. Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted August 2, 2012 Report Share Posted August 2, 2012 Przy czym jeśli to ma być pierwsza replika i w dodatku nie chcesz w nią zbytnio inwestować, to póki co odpuść sobie kolimator - nie każdemu on pasuje. Postrzelaj najpierw z mechanicznych przyrządów celowniczych. Stała kolba w tej replice rzeczywiście wydaje się najrozsądniejsza więc jeśli nie ma aktualnie wersji CM.028A, to weź standardową CM.028. Quote Link to post Share on other sites
Winiacz Posted August 2, 2012 Report Share Posted August 2, 2012 (edited) http://allegro.pl/ko...60.html<br /> myślę że wystarczająco tani, by się skusić. Edited August 2, 2012 by Winiacz Quote Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted August 2, 2012 Report Share Posted August 2, 2012 LogaN, nie każdy kolimator nie ma ograniczeń w odległości od oka, weźmy na przykład taką replikę Eotecha, znak celowniczy się powiększa, im dalej od oka, dlatego radzę uważać z doborem kolimatora, szczególnie w ak na chwycie przednim. Quote Link to post Share on other sites
LogaN Posted August 2, 2012 Report Share Posted August 2, 2012 A nie jest przypadkiem tak, że cechą kolimatorów jest właśnie, iż w pewnym zakresie odległości od oka, punkt zawsze wydaje nam się tej samej wielkości? Kolimator odsunięty dalej będzie nam pokazywał punkt o tej samej wielkości, co kolimator przysunięty bliżej, lecz oczywiście złudzenie wywołane zmniejszaniem się obudowy kolimatora z większej odległości będzie wprawiać nas w wrażenie, że to punkt się powiększa? Serio pytam, nie wiem jak jest naprawdę, a takie zaobserwowałem zjawisko w chyba każdym kolimatorze, z którym miałem kontakt. Quote Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted August 2, 2012 Report Share Posted August 2, 2012 Niestety nie, ale są kolimatory, w których odległość oka nie ma znaczenia. Teraz nawet patrze przez kolimator Strike Systems 1x30 i kropka się też powiększa, albo zmniejsza, oraz im dalej, tym mocniej świeci. Jednak z kropką aż takiego problemu nie będzie, wystarczy zmniejszyć "cyferki". Eotech ma ten problem, że tam jest "celowniczek" i powiększony wygląda beznadziejnie, a przy pomniejszonym robi się plama. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts