Guest Graszczur Posted August 9, 2012 Report Share Posted August 9, 2012 Mam sobie poczciwego Batimexa ( coś w tym stylu http://zbrojownia.linuxpl.com/images/asg/batki/ladowarka_mikroprocesorowa_cg.jpg ), który czasem się dziwnie zachowuje. Zdarzyło mi się parę razy, że po podłączeniu do prądu i do baterii nie świeci się żadna dioda, a ładowarka wydaje cykliczne piski (kto miał do czynienia z Batimexami, zna ten charakterystyczny dźwięk) w odstępach sekundowych. Poza tymi rzadkimi incydentami sprawia się bez zarzutu. Jestem niezmiernie ciekaw przyczyn tego dziwnego zachowania. Może ktoś wie, o co chodzi? Quote Link to post Share on other sites
kfercik Posted August 9, 2012 Report Share Posted August 9, 2012 A jak są piski ładowarka ładuję, czy nie? Quote Link to post Share on other sites
Matison Posted August 10, 2012 Report Share Posted August 10, 2012 @zzzZZZ to dowaliłeś pytanie. Jak diody sygnalizują ładowanie to on skąd może wiedzieć czy ładuje? Spyta się jej? Jeżeli są to cykliczne piski jak podczas gdy świeci się dioda ładowania to najpewniej jest ładowanie lecz dioda coś szwankuje. Quote Link to post Share on other sites
Guest Graszczur Posted August 10, 2012 Report Share Posted August 10, 2012 (edited) To są nieco inne piski niż te podczas ładowania - bo z wyraźnie mniejszymi odstępami czasowymi. Jak sekundnik Edited August 10, 2012 by Graszczur Quote Link to post Share on other sites
Matison Posted August 10, 2012 Report Share Posted August 10, 2012 To albo ładowarka ma awarię albo batka jest uszkodzona. Masz możliwość sprawdzenia ładowarki na innej batce (śmiesznie to brzmi ale jak przy innej będzie to samo to awaria ładowarki). Mi po miesiącu ta ładowarka wysiadła więc może być z twoją teraz wszystko. Quote Link to post Share on other sites
Guest Graszczur Posted August 10, 2012 Report Share Posted August 10, 2012 Ale moja ładowarka działa prawidłowo, a opisany wcześniej incydent zdarzył mi się tylko kilka razy, pytam więc w zasadzie z ciekawości Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts