Smiglo7o7 Posted August 10, 2012 Report Share Posted August 10, 2012 Mam problem i nie wiem z której strony (już głupieje). Sprawa wygląda tak, że mam m4 która leżała 1,5 roku nie ruszana. Generalnie chińczyk ok 310 fps. Ostatnio chciałem zobaczyć co i jak, ale bateria (9,6V 2300mAh FF) która leżała razem z repliką nie naciąga sprężyny (delikatnie tykało w okolicach silnika). Zrobiłem jej dis > charge 2x Imax b6. Wymieniłem kable i styki w gb, a na koniec rozebrałem i wyczyściłem silnik (1 szczotka trochę starta 0,5mm). Ok zaczęło ciągnąć dokładniej pociągnęło 10-20 kulek i tak jakby padła bateria, ale napięcie na niej przed strzelaniem to 11,8V po ok. ~11.3V. Przy strzelaniu spada napięcie sukcesywnie do 6V (po jakiejś 10 kulce), ale bez obciążenia silnik pracuje dobrze i napięcie jest w granicy 11V. Testowałem jeszcze LiPo 7,4 15C 1100mAh i słabo ciągnęło, a lipo 11,1 25C 2400mAh śmigało ok, ale chwile strzelałem (nie było słychać jak by chciało przestać) chyba wszystko, więc co padło Silnik czy Batka? z góry dzięki za wszelką pomoc. :icon_razz2: Link to post Share on other sites
you-dash Posted August 10, 2012 Report Share Posted August 10, 2012 Po tak długim czasie nieużywania batka nimh nadaje się w zasadzie do kosza, kup jakieś porządne lipo, np 7,4V 25-30C a mAh dobierz tak żeby batka się zmieściła do repliki bo im więcej mAh tym większa batka. Link to post Share on other sites
Mr MegaMan Posted August 11, 2012 Report Share Posted August 11, 2012 Jeżeli masz taką możliwość to wsadź inny silnik i sprawdź. U mnie na m90 batka 9,6 ciągnie aż miło. Link to post Share on other sites
Smiglo7o7 Posted August 11, 2012 Author Report Share Posted August 11, 2012 Naprawiłem, na innym forum podrzucono mi temat, że może jest fatalne podkładkowanie. Rozkręciłem gb wszystko poczyściłem, na smarowałem, sprawdziłem styki, dałem dobrze podkładki, uszczelniłem ( przy okazji znalazłem nieszczelność w postaci dyszy która nie była na popychaczu o_0 ). Złożyłem do kupy, rozebrałem silnik jeszcze raz wyczyściłem spirolem. Poskręcałem. :maniak_luzik: Do teraz batka skończyła swój cykl Dis > Cha. Śmiga, ładny zasięg, kulki lecą, wywaliłem 2 real capy i żadnych problemów z batką. :maniak_killer: temat do zamknięcia Link to post Share on other sites
Recommended Posts