Piok Posted April 26, 2005 Report Share Posted April 26, 2005 Zastanawia mnie, czy jest mozliwosc umieszczenia zaworu ze zmienna przepustowoscia w wywierconym specjalnie z tego powodu otworze w dnie cylindra ? Zawor ten w zaleznosci od potrzeby pozwalalby na regulowana "ucieczke" sprezanego przez tlok powietrza, co powodowaloby spadek predkosci wylotowej kulki. Regulator przepustowosci zaworu moglby w miare mozliwosci znajdowac sie w poblizu kolka ustawienia hopsiupa (caly czas mowa o AEG'ach). Tak, by wraz ze zmniejszeniem FPS, mozna bylo przestawic hopup na pozadana wartosc. Niezlym pomyslem byloby umiesczenie nad pokretlami zaworu i hopupu, podzialki na ktorej opisane byly by wartosci fps oraz stosowne do ich ilosci przesuniecie kolka regulacji podkrecania kulki, Wymagaloby to oczywiscie wczesniejsza kalibracje owych skal, tak by przy kazdym ustawieniu wielkosci FPS uzyskac jak najlepsze parametry lotu kulki. Rozwiazanie takowe podpatrzylem u znajomych "malarzy" ktorzy przed wejsciem np. do budynku, po prostu zmniejszaja moc swoich markerow, poprzez pokretlo regulatora cisnieniowego. W airsofcie sprawe komplikuje mocno obecnosc systemu hopup oraz zroznicowane wagi amunicji( no i roznice w "napedzie" replik), ale sadze iz ten sposob jest lepsza alternatywa dla posiadaczy mocno rasowanych replik, niz stosowanie nakladek na lufe zmniejszajacych fps, ktore zmieniaja wyglad broni i na moj chlopski rozum nie pozostaja bez wplywu na celnosc i skupienie wystrzeliwanych pociskow. Oczywista, ma to wszystko sluzyc temu, by taki np. Holman :) ze swoja M15 z 450 fpsami mogl przed wparciem do budynku w kilka sekund zmniejszyc moc swojego aega do bezpiecznych 280-300 fps i dzieki temu nie pokiereszowac mi zadka :). Jesli cala rozgrywka dziac sie ma w pomieszczeniach, wtedy nie ma problemu by przed rozgrywka ustawic sobie na spokojnie i niejako "na stale" pozadana ilosc fps. Zaznaczam iz na budowie Aeg'ow znam sie tak sobie i wykonanie takiej przerobki moze byc awykonalne lub wymagac innych rozwiazan np. umieszczenie owego zaworu w innym miejscu. pozdro piok Quote Link to post Share on other sites
Holman Posted April 26, 2005 Report Share Posted April 26, 2005 ...powiedzial ten co nienawidzi AEGow i w zwiazku z tym na Camo wygral M4A1 :) Piok szczerze mowiac taki pomysl mogl przyjsc do glowy tylko komus kto naienawidzi AEGow i chce je zepsuc ;) Watpie zeby ktokolwiek mial ochote wiercic w cylindrze ryzykujac spadek osiagow i nieszczelnosci za tym prawdopodobnie idace, a przede wszystkim dodawanie jakiegos obrzydliwego zaworu na body karabinku (fuj). Mysle ze najlepsze rozwiazania to narzucenie sobie pewnych regul, czyli takie jakie sam stosuje: 1. raczej nie wlaze do budynkow 2. a jak juz wlaze to karabinek na plecy i napinam z Beretka ok. 300 FPS i rozkoszuje sie blowbackiem :) 3. w miare mozliwosci strzelanie sie z myslacymi i przewidujacymi ludzmi I przede wszystkim lepiej samemu zginac niz pieprznac komus z 450 z kilku metrow i stworzyc potencjalne zagrozenie dla czyjegos zdrowia (lub nic nie zrobic komus ale potem cala strzelanke miec kaca moralnego). Ostatnio z jak sie strzelalismy z Cohortesami 1 z nich wyskoczyl mi na plecy jak zza rogu oslanialem reszte szturmujacej ekipy. Po prostu wycelowalem i powiedzialem ze jest "martwy". Skonczylo sie na "OK" i tyle. Jak dla mnie prosta sprawa i bardzo cenie sobie takie sytuacje. No ale moze znajda sie jacys chetni do podobnych "regulacji" hehe. Quote Link to post Share on other sites
Piok Posted April 26, 2005 Author Report Share Posted April 26, 2005 Szatan ! O_o Nie nienawidze aegow,( no, przynajmniej kilku :) ) w koncu mam jednego i zamieniam go na P90 :). nie jestem tez przeciwnikiem upgrejdow, mam taki w Swini, 390 fps i po dorwaniu elektropstryka planuje zwiekszyc ich wartosc do 450. Powyzszy post, nie mial na celu ataku na upgrejdy, jeno pomoc w ulatwieniu zycia posiadaczy tychze (a przede wszystkim przedstawienie pomyslu, ktory napadl mnie w niedziele rano ), tak by nie muslieli mowic "bang, bang, dostales" tylko strzelic naprawde, mogli wchodzic do budynkow itp.. A regulator zaworu nie znajdowalby sie na body, tylko kolo regulacji hopsiupu ( o czym wyraznie napisalem wczesniej), czyli np w wypadku m4, w zaslonietym otworze wyrzutu luski, nie panikuj moj drogi :). Dokladnie wykonany gwint zaworu jak i sam zawor wysokiej jakosci, nie ma prawa "przeciekac", mam zludna nadzieje, iz moj pomysl zainspiruje jakis sprytnych ludzi do utworzenia zestawu pozwalajacego na samodzielna modyfikacje posiadaczom aegow ich zabawek. Lub przynajmniej ktos, lubiacy kombinowac, sprawdzi czy takie rozwiazanie jest mozliwe i sie sprawdza. A btw. Czemu odparles atak, ktorego nie bylo ? :) Nie powiedzialem ani jednego zlego slowa o ugrejdach, uderz w stol a nozyce sie odezwa... Hihihi :>>> pozdro piok Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted April 26, 2005 Report Share Posted April 26, 2005 Czytalem na ktoryms zagranicznym forum, ze uzytkownicy zupgrejdowanych M4 ICSa znalezli bardzo proste rozwiazanie problemu zmniejszenia fps. W tych gunach gearbox sklada sie z 2 czesci. Gorna czesc geara zawiera sprezyne i gracze maja po prostu dwa rozne komplety tej gornej czesci , z roznymi sprezynami. Podobno wymiana gornej czesci geara, nawet "w polu", jest prosta i bardzo szybka, tak wiec gracz latwo moze zmieniac "stocka" na "silny upgrejd" i vice versa... Podobny system z 2-czesciowym gearboxem ma miec takze AK74 ICSa, ktory wkrotce powinien sie pojawic na rynku. Quote Link to post Share on other sites
Holman Posted April 26, 2005 Report Share Posted April 26, 2005 A btw. Czemu odparles atak, ktorego nie bylo ? :) Nie powiedzialem ani jednego zlego slowa o ugrejdach, uderz w stol a nozyce sie odezwa... Hihihi :>>> Piokas ja wcale nie odpieralem ataku tylko normalnie napisalem, chyba jeszcze nie widziales jak odpieram atak na forum hyhy. A ze mnie w jakis sposob wywolales do tablicy bo mnie wspomniales w poscie to musialem sie odezwac :P To nie bylo jakies ciskanie sie ze apgrejdy sa super i basta tylko normalne stwierdzenie ze nawet z apgrejdem i przy odrobinie zrodwego rozsadku mozna sie dobrze bawic na krotkich dystansach. Wszystko zalezy od graczy. Po co sie sztucznie ograniczac poprzez jakies zawory, wymiane GB itp. jak mozna to inaczej zalatwic np przy pomocy drugiej broni. Ale swoja droga ciekawe czy ktos cos takiego zrobi. Aha i nie wspominaj juz o zamianie M4A1 na P90 pliz bo przyjade i ci recznie wytlumacze ;) Quote Link to post Share on other sites
al_fik Posted April 27, 2005 Report Share Posted April 27, 2005 Zastanawia mnie, czy jest mozliwosc umieszczenia zaworu ze zmienna przepustowoscia w wywierconym specjalnie z tego powodu otworze w dnie cylindra ? ... Wydaje mi się że jedyne właściwie nieruchome miejsce, w którym ewentualnie moglaby się znajdować rurka odprowadzająca fpesy poza cylinder to głowica cylindra - w miejscu gdzieś nad tym wyprowadzeniem do dyszy. W wypadku mosiężnej głowicy mozna by łatwo wlutować ciśnieniową rurkę o średnicy zew. max 2mm. Problemem wydaje mi się osłabienie szkieletu GB by ją wyprowadzić na zewnątrz no i miejsce na zawór :? Quote Link to post Share on other sites
Stolar Posted April 27, 2005 Report Share Posted April 27, 2005 Odbiegając nie co od pomysłu Pioka przypomnę tylko ze jest tez coś takiego jak Velocity Reducer(niestety nie tak cudowny jak byśmy tego chcieli ale…): http://www.airsoftplayers.com/velocity/velocity_1.asp A odnośnie regulatora „domowej roboty” to najprościej chyba „przesuwać” otwory w cylindrze lub zmieniać ich przepustowość. Z realizować by to można tworząc cylinder o podwójnej ściance: cylinder właściwy znajdował by się w osłonie drugiego ściśle do niego przylegającego jednak z możliwością ruchu w przód i tył – zasłaniał by mniejszą lub większą część otworów w cylindrze. To rozwiązanie dodatkowo wyeliminowały bo konieczność zmiany typu cylindra podczas zmiany długości lufy. Mój pomysł wymusza jednak zmianę wymiarów tłoka i cylindra oraz zapewnienie w GB miejsca na suwający się „kołnierz”. Reasumując: nie wiem jak to zrobić :wink: Pozdrawiam! Quote Link to post Share on other sites
KaT Posted April 27, 2005 Report Share Posted April 27, 2005 Czytalem na ktoryms zagranicznym forum, ze uzytkownicy zupgrejdowanych M4 ICSa znalezli bardzo proste rozwiazanie problemu zmniejszenia fps. W tych gunach gearbox sklada sie z 2 czesci. Gorna czesc geara zawiera sprezyne i gracze maja po prostu dwa rozne komplety tej gornej czesci , z roznymi sprezynami. Podobno wymiana gornej czesci geara, nawet "w polu", jest prosta i bardzo szybka, tak wiec gracz latwo moze zmieniac "stocka" na "silny upgrejd" i vice versa... Podobny system z 2-czesciowym gearboxem ma miec takze AK74 ICSa, ktory wkrotce powinien sie pojawic na rynku. nowy GB ICSa jest 4 czesciowy tak gwoli scislosci ;) http://www.icsbb.com/news/e_news_main.asp?id=43 Quote Link to post Share on other sites
Pikace Posted April 27, 2005 Report Share Posted April 27, 2005 Nie chcialem nikogo wprowadzac w blad, Kat... ;-) W kazdym razie chyba wszyscy zrozumieli, ze chodzi o te gorna czesc ze sprezyna. Jesli czytaja to posiadacze M4 ICSa, to moga sie ewentualnie wypowiedziec, czy wymiana tej czesci jest prosta i czy ten pomysl jest faktycznie do zrealizowania w warunkach "bojowych"? IMHO wyglada ten pomysl na ciekawy. Jak ktos robi upgrejd to zamiast odkladac wymienione czesci do szuflady (sprezyna, tlok itp), to moze je wykorzystac w zamiennym elemencie, bo nie zawsze jest przeciez koniecznosc korzystania z upg i to nie tylko jesli chodzi o CQB. Pewnikiem trwalosc repliki moze na tym skorzystac. Minusem wydaje sie tylko koszt zakupu tej gornej czesci obudowy gearboxa (chyba nie do kupienia w Polsce). Quote Link to post Share on other sites
Punisher Posted April 27, 2005 Report Share Posted April 27, 2005 Ja jestem posiadaczem M4 z ICS. Czynność ta zajmuje około 30 sekund i jest możliwa do wykonania z wykorzystaniem jakiegoś przedmiotu do wychania pina (śrubokręt, nóż). Niestety trzeba się liczyć z kosztami takiego przedsięwzięcia czyli trzeba mieć 2 tłoki, cylindry, sprężyny prowadnice i tappety itp. Gearbox w M4 jest jeszcze 2 częściowy. Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts