asekrutor Posted August 25, 2012 Report Share Posted August 25, 2012 Siemacie, jeżeli biąrę wysyłkę expresową to paczkę przynosi mi kurier tak? A co jeśli nie będzie mnie w tym czasie w domu? Pozdro. Quote Link to post Share on other sites
Kolimbam Posted August 26, 2012 Report Share Posted August 26, 2012 Będzie to normalny kurier UPS czy tam innej firmy POLSKIEJ i będzie to tak jakbyś kupował to w Polsce, mam nadzieje że liczysz się z kosztami poniesionymi wysyłką z Hong-Kongu((Cło+vat+wysyłka)cło i vat to jakieś 30-40% ceny przedmiotu, nie jestem specem jeśli się mylę proszę mnie poprawić). Quote Link to post Share on other sites
dade Posted August 26, 2012 Report Share Posted August 26, 2012 Ja tam nie wiem jak jest z tego Hong Kongu, ale jeżeli to normalny kurier UPS jak mówi Kolimbam, to on do Ciebie dzwoni i się pyta czy jesteś w domu. Możesz powiedzieć, że nie i on się zapyta kiedy będziesz i on wtedy podjedzie. :P Quote Link to post Share on other sites
asekrutor Posted August 26, 2012 Author Report Share Posted August 26, 2012 Zesra się a nie zadzwoni, do mnie nigdy nie dzwonił kurier jak zamawiałem z polskich sklepów. :) Kolimbam Dzięki :) Quote Link to post Share on other sites
dade Posted August 26, 2012 Report Share Posted August 26, 2012 Do mnie zawsze dzowni kurier UPS. ZAWSZE. Czasami to jest wkurzające, bo ja sobie spokojnie śpię, a tu o 9 kurier. :D Quote Link to post Share on other sites
MarekMac Posted August 26, 2012 Report Share Posted August 26, 2012 DPD i UPS dzwonią. Przynajmniej jak do mnie lub do brata coś przychodziło to dzwonili. Przynajmniej robili tak w Olsztynie, Biskupcu i Bisztynku (wszystko woj. Warm-Maz więc może dlatego). Quote Link to post Share on other sites
asekrutor Posted August 26, 2012 Author Report Share Posted August 26, 2012 To widocznie na zachodniopomorskim mamy skąpych kurierów bo nawet nie zadzwonią :P Pozdro, dzięki za odp :) Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted August 26, 2012 Report Share Posted August 26, 2012 Siemacie, jeżeli biąrę wysyłkę expresową to paczkę przynosi mi kurier tak? A co jeśli nie będzie mnie w tym czasie w domu? Pozdro. Przyniesie kurier, zadzwoni powiadomić cię o kwocie pobrania za cło i vat (okolo 26% sumarycznie dla repliki). Quote Link to post Share on other sites
dade Posted August 27, 2012 Report Share Posted August 27, 2012 w Pomorskim też dzwonią :D Nie no, nie ma różnicy w jakim województwie jest kurier. Powinien zadzwonić. Jeśli nie zadzwoni tzn. że nie podałeś numeru albo coś takiego. Quote Link to post Share on other sites
Filavandrel Posted August 27, 2012 Report Share Posted August 27, 2012 z ehobyasia i z rsov.com kilkakrotnie zamawiałem różne drobne części (zazwyczaj dane zamówienie nie przekraczało 80$) wysyłka ich zwykłą poczta (u nas przychodziło jako polecony), ani razu nie dostałem cła do zapłaty a paczuszki przychodziły zazwyczaj do 7 dni roboczych Quote Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted August 27, 2012 Report Share Posted August 27, 2012 Ja po paru intensywnych godzinach (może nawet i dni) sobie darowałem zamawianie zza granicy. Przynajmniej narazie. Tyle tych teorii, opisów, uwag, że się po prostu pogubiłem. Szczególnie z tańszą wysyłką i ominięciem cła i vatu. Quote Link to post Share on other sites
Nath Posted August 27, 2012 Report Share Posted August 27, 2012 (edited) A propos kuriera jeszcze to UPS zawsze dzwoni w sprawie tłumaczenia faktury (można to zrobić przez telefon-mega wygodna sprawa), potem zawsze dzwonił do mnie kurier z informacją o pobraniu (cło i vat), tak więc de theoria to kurier powinien zadzwonić nawet dwa razy :icon_wink:. @Alexanderexis-czego dokładnie nie rozumiesz? Duże paczki dostają cło i vat (26% wartośc towaru wraz z kosztami przesyłki), małe paczki zazwyczaj nie dostają cła i vatu. Jeśli rzeźbisz z zaniżaniem wartości paczki, to musisz się liczyć z tym, że mogą Cię na tym przyłapać. Tylko tyle i aż tyle. Jak masz jakieś wątpliwości to wal na PW, postaram się je rozwiać. Edited August 27, 2012 by Nath Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts