macck Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 Witam, czy ta replika http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=22_31&products_id=462 ewentualnie wersja z kolbą na teleskopie są warte polecenia? Kupiłem sobie G36K i dołożyłem dłuższą lufę i tłumik, no i mam problem bo mi się zrobił potworek którym ciężko manewrować. A że człowiek lubi "giwery" to ma ochotę na drugą. (tamtą się przerobi na parasnajperkę :D ) Teraz tak, po moich doświadczeniach wiem ze chce coś krótkiego , i niedrogiego (w granicach 400 zł + gumka G&G ewentualnie łożyska jeśli by były lipne plastikowe bo nie chcę sieczkarni w GB z powodu wysypanego łożyska) Spodobały mi się te repliki ale jest o nich mało jak na mój gust informacji, a większość to domysły z 2006 roku. Zasadniczo mógłbym kupić G36C ale nie chcę na wystawce monotonii ;-). Oczywiście nie muszą być to wynalazki H&K, ale raczej nic mi nie przychodzi do głowy z krótkich karabinków oprócz SIG'a 552 http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=23_33&products_id=660 ale sam nie wiem co o nim myśleć, podoba mi się z zewnątrz ale jak z częściami typu doszczelniana dysza? Bo w G36K jest problem że takiej dyszy nie ma bo nie pasuje standard. Z rozłożoną kolbą ma mieć 720mm co by mnie bardzo uszczęśliwiło bo moja gieta ma 950mm Co doradzicie ? ;-) Brać PM'a czy SIG'a / inne repliki? Quote Link to post Share on other sites
Kohan warrior Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 Jako pm'a mogę polecić Ci mp5 od Galaxy, niestety nie jest dostępna w sklepach. Quote Link to post Share on other sites
macck Posted August 31, 2012 Author Report Share Posted August 31, 2012 Też to brałem pod uwagę no ale tak jak piszesz. No ale mimo wszystko to co chcę kupić to ma być broń główna a nie boczna bo tak jak mówiłem, G36K teraz to się nadaje do leżenia w krzakach bo trudno z tym biegać tylko FPS'y podciągnąć do 420. No i jest delikatnie wytłumiona - tłumik hornbilla robi dźwięk strzału takim puknięciem a nie trzaskiem więc troszkę trudniej namierzyć strzelca bo to jest głuchy a nie ostry odgłos - wniosek ? G36 do przerobienia na wyrób parasnajpero-podobny (M120 + luneta). Raczej się skłaniam w kierunku SIG'a jako broni głównej z racji długości, 720 mm to bardzo niewiele ale może macie ciekawsze propozycje? Przekonuje mnie też GB v.3 . Quote Link to post Share on other sites
Kohan warrior Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 Może aug? Choć jest o 9cm dłuższy. Quote Link to post Share on other sites
macck Posted August 31, 2012 Author Report Share Posted August 31, 2012 Nie chcę AUG'a ;-) Kolega planuje auga a ja średnio za AUG'ami przepadam choć też mi się podobają. W ostateczności ;-) Coś kompaktowego. Ma ktoś tego SIG'a w ogóle? Quote Link to post Share on other sites
macck Posted August 31, 2012 Author Report Share Posted August 31, 2012 Sorry - nie mogę edytować. Czytam różne pochlebno/niepochlebne opinie na temat SIG'a i sam nie wiem co myśleć. Są to stare posty, czy do tej pory JG coś poprawiło? Quote Link to post Share on other sites
ewa119d Posted August 31, 2012 Report Share Posted August 31, 2012 Ja mam MP5A4 z JG i sprawuje się dobrze choć przydało by się gumke houpup załozyc. Tak to i w lesie i w budynku daje rade choć z lewej strony odpadł mi selektor ognia i czasami treba się nameczyc żeby na semi wskoczyło. Quote Link to post Share on other sites
macck Posted August 31, 2012 Author Report Share Posted August 31, 2012 O tym selektorze słyszałem. W mojej giecie z kolei prawy selektor nie po wymianie płytki nie do końca dopycha ten dzyndzel w GB i auto nie chce zaskoczyć ale poprawię to jak będzie mi się chciało. Gumkę wymienimy i tak na starcie bo to obowiązek ;-) Czyli mogę rozważać - wszystkie MP5 od JG (szkoda że nowe cymki nie są w tej cenie) + waga, gabaryty, fajny wygląd, podobno nieźle to strzela - GB v.2 (nie mam zaufania ale nie mówię że jest zły jeśli piszecie że długo wytrzyma), selektor ognia Czego nie wiem : celność , skuteczność w lesie, wytrzymałość - SIG'a + wygląd, kompaktowe rozmiary, waga. unikalność (raczej mało popularna replika) GB v.3 - magazynek (wygląd i podobno niektóre mają problemy z podawaniem) , nie ma konkretnej i rzetelnej recenzji czyli nie wiele o nim wiem. - AUG'a + sprawdzona konstrukcja, GB v3, nieźle wygląda - WAGA to największy minus , długi, z M4 w tej cenie nie oferuje nikt nic sensownego, z innych ciekawych replik to mógłbym rozważyć sciągnięcie do polski http://www.wgcshop.com/wgc2008/main/product_detail1.php?search_From=category&item=CYMA-AEG-CM041SD6&search=special&rs=CYMA%20AEGs&catid=6&cat=376 przez kuzyna. To ta http://zbrojownia.linuxpl.com/product_info.php?cPath=22_31&products_id=1511 replika. Jest ciężka ale to full metal i wagę jestem skłonny wybaczyć. Warto brać z USA ? Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 (edited) Mam i używam od czterech lat MP5SD6 [JG] bezawaryjnie, poza "zgubieniem się" lewej dźwigienki selektora, ale to w tych replikach jest normą, ale przywykłem i posługuję się prawą bez problemów. Bez ŻADNYCH zmian, sprawuje się poprawnie. Zasięg skuteczny 30-40 m, w zależności od warunków (kierunek wiatru, wilgotność powietrza). Ostatnio zmierzone na chrono 360 fps. Mamy w naszej ekipie jeszcze dwa takie same, sprawują się podobnie. W tym roku kupiłem MP5J [JG], po uszczelnieniu zmierzone na chrono 380-390 fps. Może Ci to pomoże w podjęciu decyzji. Edited September 1, 2012 by Powała Quote Link to post Share on other sites
macck Posted September 1, 2012 Author Report Share Posted September 1, 2012 Dzięki Powciu na Ciebie zawsze można liczyć :-) Ok, po głębszych przemyśleniach odrzucam SIG'a tak więc zostaje MP5SD5 / SD6 JG AUG A2 JG MP5SD6 Cyma sciągane z zagranicy (trochę taniej by było i by się w budżecie zmieściła) Zależy mi na tym żeby replika dorównywała długim karabinkom bo jak już powiedziałem to nie będzie do CQB a do walk w lesie i zależnie od mojego humoru wymienne z G36K. Do cymy mnie przekonuje wykonanie z metalu ale odstrasza cena z kolei JG ma plastikowe body no ale na body w Giecie nie narzekam jak na razie Na plus JG jest to że zostało by kasy na gumkę G&G i stalowe łożyska a kiedyś by się załadowało preckę - standardowo. Bo ta replika musi mieć 40 metrów skutecznego. Koledzy będą mieli repliki klasy JG właśnie najpewniej w stocku ale nie wiem co się jeszcze pojawi i co kto wymyśli bo dopiero szukamy ludzi. Bardzo mi się podoba to że piątka JG tyle wytrzymuje i to mnie skłania do nabycia, a selektor zawsze można podkleić klejem 2 składnikowym tak że nie spadnie a będzie można podważyć w razie konieczności. Ale metalowa cyma kusi okrutnie ;) Quote Link to post Share on other sites
Powała Posted September 1, 2012 Report Share Posted September 1, 2012 (edited) Nie klej. Dokręć dobrze imbusika mocującego dźwigienkę i "kapnij" lakieru do paznokci. Nie będzie się luzował, a łatwo w razie czego odkręcić. Zauważ, że te osiągane teraz przez mój MP5J 380 fps, jest porównywalne ze stokowymi G36 i niewiele ustępuje stokowym AK, tym bardziej, że prędkości podawane przez sklepy są zazwyczaj "nieco" zawyżone. Do tego dobre kulki G&G albo MadBull i spoko. Jak radzą fachowcy dobrze jest wymienić na wstępie gumkę, ale mam wszystkie moje repliki na stokowych gumkach i jest OK, być może, że gdybym wymienił byłoby jeszcze lepiej, ale jestem leniwy, wymienię jak coś nawali i i tak będę musiał oddać do serwisanta. Edited September 1, 2012 by Powała Quote Link to post Share on other sites
macck Posted September 1, 2012 Author Report Share Posted September 1, 2012 ok czyli mocowo będzie w porządku. Klej kupiłem bo mi nawala płytka selektora SHS (za krótka) i auto nie zaskakuje przy kliknięciu więc trzeba ten dzyndzel podkleić i podszlifować. Teraz pytanie skoro odrzucam karabinki długie AUG Cyma vs JG , czy warto za te pare fps i metalowe body i mimo wszystko sporo lepsze wykonanie płacić sporo więcej kasy lub siłować się z sciąganiem tego z wgcshop ? Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts