Ombre Posted September 4, 2012 Report Share Posted September 4, 2012 Witam! Otóż mam pewien dylemat. W niedługim czasie chcę zmienić sobie replikę, obecnie mam 270fps co mnie nie zadowala, więc chciałbym kupić sobie coś z lepszą prędkością wylotową. I u pojawia się problem, otóż te chińskie firmy, Boyi czy PJ bardzo często mają w swoich karabinkach więcej mocy niż firmy takie jak Classic Army czy King Arms. Dla porównania pewien kałasz z Boyi ma 390fps, a jego odpowiednik z Classic Army już 300, albo niewiele więcej. Gdzieś przeczytałem, że Classic Army lub King Arms mają lepiej spasowane części, ogólnie są porządniej zrobione za tą samą cenę, i że karabin z tej lepszej firmy nawet jeśli ma mniej fps to jego zasięg jest większy. Co o tym myślicie? Czy to prawda? Tu daję karabinek który mnie interesuje. http://taktyczny.com/repliki-asg/karabiny-szturmowe/karabin-szturmowy-slr105-arsenal-aeg-pl-tactical.html Quote Link to post Share on other sites
stalker51 Posted September 4, 2012 Report Share Posted September 4, 2012 Było poczytać to nie robił byś nowego tematu ;) Chińczyki (z reguły słabą) jakość swoich replik nadrabiają dużymi fpsami które niestety szybko ulatują dlatego, że części nie są tak wytrzymałe jak w droższych replikach. Z kolei w markowych replikach dzięki dobremu spasowaniu części na 330fpsach masz zasięg podobny do tego w chińskich replikach z fpsami 400+. Quote Link to post Share on other sites
Ombre Posted September 4, 2012 Author Report Share Posted September 4, 2012 Dziękuję z odpowiedź :) Quote Link to post Share on other sites
badii8 Posted September 4, 2012 Report Share Posted September 4, 2012 http://forum.wmasg.pl/topic/52682-replika-markowa-czy-chinska/ tu masz temat.... Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted September 4, 2012 Report Share Posted September 4, 2012 Chińczyki (z reguły słabą) jakość swoich replik nadrabiają dużymi fpsami które niestety szybko ulatują dlatego, że części nie są tak wytrzymałe jak w droższych replikach. Poważnie twierdzisz, że np. CM.048 ma mniej wytrzymałe części od AK CA i stockowy kałach CA ma podobny zasięg do CM.048? Nie zgodzę się z tą tezą. Replik jest wiele i napisanie, że każda markowa replika jest lepsza od chińczyka nie jest prawdą. Weźmy np wspomniane wcześniej CM.048, replika już w stocku ma bardzo wytrzymałe części i nie bał bym się do niej wsadzić M140, czego nie zrobiłbym ze stockową repliką CA czy KA. Z drugiej strony chińskie M14 (CM, AGM, KART) są daleko w tyle za M14 G&G, która już w stocku ma świetne osiągi (znakomita gumka i precka, może nie najlepsza ale o wiele lepsze od chińskiego stocka), do tego pancerny szkielet i świetna kultura pracy. Także nie można jednoznacznie stwierdzić, że droższe=lepsze (pod względem wytrzymałości i osiągów, jakość wykonania i kultura pracy to co innego), bo to zależy od konkretnego modelu, tego typu stwierdzenia często padają z ust osób, które nie mogą się pogodzić z tym, że ich replika za 1500zł strzela gorzej lub tak samo jak o połowę tańszy kałach Cymy ;) Quote Link to post Share on other sites
Guest gecko123 Posted September 4, 2012 Report Share Posted September 4, 2012 Lepiej wpakować kasę na tuning, niż babrać się z krzywimi na wszystkie strony chinolami i luzami. Taka CM.048 GB ma bardzo dobry, ale wykonanie pozostawia wieeeele do życzenia. Quote Link to post Share on other sites
Bart_Forrester Posted September 4, 2012 Report Share Posted September 4, 2012 wystarczy więc kupić rk. ;P Quote Link to post Share on other sites
szymucha2353 Posted September 4, 2012 Report Share Posted September 4, 2012 Dlatego obecnie najlepsze Chińskie kałaszki to nowe serie Boyi, nie ma luzów, świetne wykonanie i bdb kultura pracy. Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted September 4, 2012 Report Share Posted September 4, 2012 Lepiej wpakować kasę na tuning, niż babrać się z krzywimi na wszystkie strony chinolami i luzami. Taka CM.048 GB ma bardzo dobry, ale wykonanie pozostawia wieeeele do życzenia. Dlatego właśnie napisałem, że dotyczy to wytrzymałości a nie jakości wykonania i kultury pracy, w tych kategoriach droższe repliki zazwyczaj są o wiele lepsze od tanich chinoli. Dużo zależy od tego kto czego oczekuje od repliki, jak ktoś chce jedynie wytrzymałych bebechów i wyglądu lepszego od odpustowej zabawki to nie widzę powodu żeby zbierał jeszcze raz tyle na replikę markową bo podobno przy 300fpsach strzela lepiej od AK Cymy/Boyi z 450. Quote Link to post Share on other sites
Mati86 Posted September 6, 2012 Report Share Posted September 6, 2012 Brał bym slr, tylko w wersji stalowej, ten tutaj przedstawiony chyba nie jest. Wymiana sprężyny na 120 (30zł) i już mamy te 400 fps. Quote Link to post Share on other sites
dade Posted September 6, 2012 Report Share Posted September 6, 2012 M120 kosztuje 30zł? Jak już to 50zł. Jak już kupować to coś dobrego, mówię tu o firmie Guarder. Quote Link to post Share on other sites
you-dash Posted September 6, 2012 Report Share Posted September 6, 2012 Twoim zdaniem tylko Guarder ma dobre sprężyny a reszta to syf? Quote Link to post Share on other sites
dade Posted September 6, 2012 Report Share Posted September 6, 2012 te z tańszej półki cenowej raczej tak. Szczerze mówiąc, to nie używałem innych, ale niby czemu tutaj polecana jest tylko Guarder? Quote Link to post Share on other sites
Kudlatov Posted September 6, 2012 Report Share Posted September 6, 2012 Co do sprężyn to raz się pokusiłem o elementa m135 i to był mój najgorszy wybór (oszczedny płaci dwa razy). Co do replik omawianych to CA robi trochę lepsze zewnętrznie od chinoli, aczkowliek różnica nie jest tragiczna, a jak dla mnie bebechy cymy przeskakują z łatwościa bebechy CA, ale inne markowe(G&P cz chociaż VFC) repliki są warte swojej ceny. Quote Link to post Share on other sites
Alexanderexis Posted September 7, 2012 Report Share Posted September 7, 2012 Zależy o której replice mówimy. Np taka MP5 od CA miażdzy z każdej strony MP5 od CYMY. Quote Link to post Share on other sites
kjujiczek Posted September 7, 2012 Report Share Posted September 7, 2012 (edited) Zależy o której replice mówimy. Np taka MP5 od CA miażdzy z każdej strony MP5 od CYMY. Zgadzam się,co do MP5 to cyma lubi "pęka",dosłownie. Co do porównania CA do innych. Mercedes jest lepszy od BMW... Ciężko stwierdzić która firma jest lepsza nie porównując jej konkretnych wyrobów. Edited September 7, 2012 by kjujiczek Quote Link to post Share on other sites
Recommended Posts