Jump to content
Search In
  • More options...
Find results that contain...
Find results in...

Problem z barierią

Recommended Posts

Siemka, za bardzo sie nie znam na sprawach związanych z zasileniem aeg-ów ale jedna rzecz mnie dziś zdziwiła.

Mam w domu m4 od pj(stara replika) i miałem do niej baterie firefoxa 2000mAh 9,6v. powiedzmy strzelała ok.

Zakupiłem do tej repliki lipolka zippy 20C 7,4v 1600mAh Działał on 100% lepiej od firefoxa

kupiłem teraz SR25 500fps i działanie jest odwrotne lepiej radzi sobie zwykły lisek od lipola co może być tego powodem??

Sorki za chaotyczny post ale pisałem go bardzo szybko.

Z góry dzięki za pomoc.

Może to być wynik innych silników w replikach oraz to, że jedna ma lepsze kable i np mosfet. Pewnie M4 jest już po tuningu elektryki więc wykorzystuje moc lipolka w pełni zaś stokowe okablowanie z SR go nie wykorzystuje. Zauważ tylko, że szybkostrzelność przy lipolu nie będzie spadała z czasem, a firefox w pewnym momencie zacznie strasznie siadać i długie serie zamienią się w powolne żężenie i finalny stop, po którym już spreżyny nie naciągnie.

Różnice też mogą być trudne do wychwycenia bo na 'oko' i na 'słuch' trudno obiektywnie określić co jest lepsze. Jeśli chcesz mieć pewność, polecam naładować obie baterie i sprawdzić obie repliki na chronometrze. Później można się pokusić o ewentualne poprawienie podkładkowania albo wyczyszczenie silników.

Edited by Fedajkin

Tak właśnie zrobiłem, są obydwie na 100% naładowane, słychać wyraźnie że lipol ma o wiele słabszy rof. W m4 jest full stock poza lufą i gumką hopa. Więc kable odpadają. A SR ma tylko bezpiecznik z tego co widzę. Może to być wina tego że lipol ma tą wartość 20C? Bo chyba ta wartość ma znaczenie przy tych akumulatorach?? Może powinienem poszukać lipolka z wyższą wartością C??

Ogólnie zamierzam wysłać niedługo replikę na tuning i podciągniecie jej do 600fps i boje sie że obecne zasilanie nie da rady przy takiej replice.

No właśnie samo napięcie odgrywa tutaj rolę ale nie aż taką wielką. Współczynnik C określa swego rodzaju porcje energii jaką bateria może przekazać w tym wypadku replice. Im ten współczynnik większy tym lepiej cały pakiet zniesie duże obciążenia bez utraty napięcia. Naładowany nimh będzie miał większą szybkostrzelność niż lipol ale tylko na początku, później spada drastycznie. Jeśli testowałeś rof na w pełni naładowanych bateriach to co do sr25, po prostu ona ma mocniejszą sprężynę więc lipol sprawuje się nieco gorzej. Czemu na M4 lipol dawałby lepszy rof niż nimh tego nie wiem. Może ma lepszą elektryke tak jak wspominałem wcześniej... Wiem, że wymiana kabli i mosfet bardzo wyrównują poziomy rofu przy obu tych bateriach. Mój lipol naciągał sprężyny od M100 do M140 i prawda, rof malał ale to normalne.

Powiedźmy, że 9,6V to rof 12 strzałów na sekundę. Lipol 7,4V powinien zapewnić 10-11 strzałów na sekundę przy czym ta wartość nie spadnie nawet gdy pakiet wymarnuje chociażby połowę swojej pojemności. Różnica nie wielka ale na lipolku można naprawdę polegać.